Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

JHKA kehittämispolku JulkICT Jari Kallela

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "JHKA kehittämispolku JulkICT Jari Kallela"— Esityksen transkriptio:

1 JHKA kehittämispolku JulkICT 13.1.2016 Jari Kallela
JHKA-jaoston kokous JulkICT

2 Sisältö JHKA Kehittämispolku 2014 Muita kehittämispolkuja
Kansallinen palveluarkkitehtuuri Valtori JHKA kehittämispolku jatkossa

3 Vuoden 2014 kehittämispolun painotuksia
Tietoarkkitehtuuriin panostaminen. Julkisen hallinnon yhteisen kokonaisarkkitehtuurin kannalta tietonäkökulma on vaikuttavuudeltaan hyvä, sillä tietoon liittyville määrittelyille ja luokitteluille löytyy luontevasti käyttöä kohdealue- ja organisaatiotasoilla. Menetelmän täsmentäminen. Kokonaisarkkitehtuuri sisältää menetelmän ja hallintamallin, joista on nyt saatu ensimmäiset käyttökokemukset. Nyt on hyvä hetki virittää käytäntöjä yksinkertaisiksi ja osuviksi, sillä vielä voidaan vaikuttaa niiden käyttöönottoon. Valikoitu täydentäminen. Viitearkkitehtuurit eivät kata läheskään kaikkea tarvittavaa, mutta laajentumista tehdään ensisijaisesti niillä alueilla, missä on nähtävissä nopein hyöty.

4 2014 Kehittämispolun tehtävien toteutuminen
Arviot: Vihreä – valmis Keltainen – kesken Punainen – ei toteudu

5 JHKA 2014 kehittämispolun arviointi
Arviointikriteeri Arvio KA-kehittämispolun toteutuminen Tehtävät toteutuneet melko hyvin mutta viivästyneet. Tarve koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen Nykymuodossa ei suuria osaamispuutteita. Päivitysten myötä (JHS179, JHKA) tarvitaan täsmäkoulutusta. KA-menetelmän ja hallintamallin yleinen toimivuus Hallintamallin osalta on selvitetty kohdealuejakoa. JHS179 päivitys on tulossa Siten tarve muutoksille on ilmeinen JUHTAn uudelleen nimeämisen yhteydessä. Olemassa olevien arkkitehtuurilinjausten ajantasaisuus JHKA-materiaali on usean vuoden takaa ja arkkitehtuurityö on edennyt monessa organisaatiossa pitkälle. Aineisto ei enää vastaa tarvetta. Samoin viitearkkitehtuurit, kuten SAVI, ovat KaPAn myötä vanhentuneet. Puuttuvat arkkitehtuurilinjaukset Asiakaspalvelun viitearkkitehtuuri puuttuu yhä, odottaa toiminnan linjauksia mm. asiakaspalvelupisteiden suhteen.

6 Muita kehittämispolkuja

7 Kansallinen palveluarkkitehtuurin kehittämispolku
KaPA on laatinut työn alla olevista palveluista kuvaukset. Myös suunnitelmat ja jatkokehityshankkeet julkaistaan esuomi.fi:ssä. Palvelut kuvataan jatkossa myös arkkitehtuuripankissa linkkeineen.

8 Valtorin palvelukuvaukset
Valtori julkaisee omat palvelukuvauksensa sivuillaan. ICT-palvelut julkaistaan jatkossa myös arkkitehtuuripankissa

9 JHKA kehittämispolku jatkossa

10 JHKA 2016 kehittämispolun painopisteitä
Yhteentoimivuus-menetelmä ja välineet. Metatietopalvelun esiselvityksessä hahmoteltuja toiminnallisuuksia toteutetaan osana hallituksen kärkihanketta. JHKA-kokonaisuuden päivittäminen. Julkisen hallinnon yhteisen kokonaisarkkitehtuurin kuvaukset ja määritykset ovat noin 5 vuoden takaa. Tänä aikana tietohallintolaki on tullut voimaan ja lähes kaikki viranomaiset ovat aloittaneet kokonaisarkkitehtuurityön. JHKA:n pitäisi tukea kehittyvää arkkitehtuurityötä organisaatioissa. Kokonaisuuden kirkastaminen. JHKAn avulla viranomainen pystyy selvittämään menossa olevat ja tulevat merkittävät kehityskohteet julkisessa hallinnossa. Nämä voivat myös olla muiden toimialojen hankkeita. JHKA kokoaa ja näyttää kehityksen suuntaa.

11 JHKA kehittämispolun ongelmia
Kerran vuodessa päivitettävä pdf-dokumentti ei ole paras muoto kehittämispolun julkaisuun. Kehittämispolku ei linkity strategiaan tai hallitusohjelmaan. JHKA kehittämispolun tehtävät ovat laajuudeltaan vaatimattomia verrattuna eri toimialoilla tehtäviin kehityshankkeisiin, joiden vaikuttavuus koko julkiseen hallintoon voi olla merkittävä. JHKA kehittämispolun pitäisi huomioida paremmin muut kehittämispolut. JHKA kehittämispolun vaikuttavuus on vaatimatonta.

12 JHKA 2016 kehittämispolku JHKA kehittämispolku päivitetään vasta keväällä 2016 osana JulkICT:n strategiatyötä. Samalla muutetaan julkaisutapa dynaamisemmaksi ja hyödynnetään JHKA yhteisten palvelujen salkkua arkkitehtuuripankissa. Linkitetään JHKA muihin merkittäviin kehittämispolkuihin.


Lataa ppt "JHKA kehittämispolku JulkICT Jari Kallela"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google