Tasa-arvosuunnitelma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
JOUTJÄRVEN SEURAKUNTA vuotiaiden seurakuntalaisuuden kehittämisohjelma.
JOUSTAVUUTTA JA TOIMINNALLISUUTTA KOULUUN
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
Turvallinen vai haavoittuva - kohti turvallista oppilaitosta!
Metropolian tietoturvapolitiikka Tai miltä se voisi näyttää.
Älä kiusaa Kiusaamista on, kun oppilas joutuu toistuvasti ja systemaattisesti toisten tahallisen, kielteisen toiminnan kohteeksi. Nimittely, pilkkaaminen,
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
_______________________________________________________ Tasa-arvotyön perusasiakirjat Brighton Declaration 1994 Piikkarit-toimikunnan mietintö.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Helena Karento HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA VANTAA Suomalais-venäläinen tasa- arvofoorumi Pietari
Ideaali luokkahuone Ressussa
VALMENNUSRYHMIEN PELISÄÄNNÖT VOIMISTELIJAVALMENTAJAVANHEMMAT Voimistelen koska itse haluan* Olen esimerkkinä tytöille * Muistan, lapseni voimistelee koska.
Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Mirja Iivonen.
Aihe 1. -hanke Nelivuotinen ( ) Kolmivaiheinen - toteutetaan kolmessa vaiheessa, kolmella pilottipaikkakunnalla, mukana kolme kieli- ja kulttuurivähemmistöä.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
KOULUTERVEYSKYSELY 2013 KOULUTERVEYSKYSELYN HISTORIAA: - Thl:n toteuttama valtakunnallinen kysely nuorille. - Tehty vuodesta 2000 lähtien.
Vanhempainyhdistysten verkosto1 Info- ja keskustelutilaisuus NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ Järvenpään lukion Areena Illan alustuksena.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Toimi koulullasi vaikka näin Kerro muille hallituksen/valtuuston jäsenille kaupunkikokouksen valmisteluista eli käy saamasi materiaali läpi Yhteistyössä.
KLAARI HELSINKI, NUORISOASEMA JA KOULUYHTEISTYÖ. PÄIHDEKASVATUSPILOTTI Lähtötilanne: Eri toimijoilta yhteydenottoja kannabikseen liittyvissä asioissa.
Aihe 1. 2 Turku Kähärin koulu & Sirkkala skola Kaarina Hovirinnan koulu & S:t Karins svenska skola Parainen Koivuhaan koulu & Malms skola Kemiönsaari.
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
4. MONO-päivä Klo
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
Leikin avulla oppimista Projekteja kiinnostavista asioista
Tasa-arvotyö on taitolaji
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Kansainvälisyyspäivät Seinäjoella
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
7lk:n arviointi.
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
Yhdenvertaisuus koulussa
Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee
Alakoulusta yläkouluun
Sosiaaliset mediat alakoulussa
SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Nokian kaupungin liikuntapalvelut
Laaja-alainen arviointi
Harjoituksen rakenne Valmentajakoulutus taso 1
Volitioprosessi, tahdon!
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Harjoituksen rakenne Valmentajakoulutus taso 1
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Kiva Koulu-kyselyn hyödyntäminen
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Osallisuudesta Tanja Räty.
Koulurauhalaki ja sen mukanaan tuomat uudet käytänteet ja toimintamallit Jämsän kaupunki
Esityksen transkriptio:

Tasa-arvosuunnitelma Moision koulu 1.1.2017- lukuvuosi 2017/2018

Mikä tasa-arvosuunnitelma on? Tasa-arvosuunnitelman tavoitteena edistää eri sukupuolten tasa-arvoa koulussamme Muodostetaan yhteinen käsitys muun muassa siitä millainen on tasa-arvoinen koulu mitkä asiat voivat estää tasa-arvon toteutumista mitkä asiat edistävät tasa-arvoa koulussa Suunnitelma laaditaan vuosittain

Miten tasa-arvosuunnitelma tehdään? Tehty alkukartoitus Moision koulun tasa-arvotilanteesta Henkilökunnan keskustelut 9.-luokkalaisille kysely Wilmassa Alkukartoituksen pohjalta mietittiin, mihin kiinnitetään huomiota 1.1.2017- lukuvuonna 2017/2018 Jatkossa tehdään myös arviointi, miten toimenpiteet ovat toteutuneet

Alkukartoituksen tuloksia Sekä henkilökunnan että oppilaiden kartoitusten perusteella Moision koulun eri sukupuolten tasa-arvon toteutumisessa ei nähty olevan kovin suuria ongelmia tai kehittämiskohteita. Oppilaille tehdyssä kyselyssä ilmenee, että sukupuoli ei juurikaan määrittele ystävyyssuhteita, oppilaiden tekemiä valintoja tai koettua turvallisuuden tunnetta koulussa. Suurin osa oppilaista (88,8%) ei koe tulevansa kiusatuksi tai syrjityksi sukupuolen perusteella. Henkilökunnan kartoituksen perusteella Moision koulussa toimitaan oppilaiden parhaaksi yksilöinä sukupuoleen katsomatta. Keskiössä on oppilas, ei sukupuoli.

Alkukartoituksen tuloksia Sekä henkilökunnan keskustelujen että oppilaiden avointen vastausten pohjalta nousee tarve päästä pois ns. piiloajattelusta, joka toisinaan ohjaa henkilökunnan suhtautumista ja tekemiä ratkaisuja. Esimerkiksi oppilaiden avoimissa vastauksissa mainittiin, että pojat pääsevät helpommin erityisopetukseen tai että poikien häiriökäyttäytymiseen puututaan helpommin kuin tyttöjen. Toisaalta tässä tuli oppilaiden avoimissa vastauksissa myös ristiriitaista viestiä. Sukupuolten moninaisuudesta ja tasa-arvokysymyksistä toivottiin tietoa sekä henkilökunnan että oppilaiden avointen vastausten perusteella.

Alkukartoituksen tuloksia: Miten henkilökunta voisi edistää tasa- arvoa? Eri sukupuolten kohtelu on pääasiassa tasa-arvoista, mutta sekä oppilaiden että opettajien vastauksissa nousee joitain koulun arjen tilanteita, joissa oppilaita kohdellaan toisinaan eri tavalla sukupuolen perusteella. Oppilaiden wilma-kyselyn avoimissa vastauksissa mainitaan esimerkiksi, että oppilaita toivottaisiin ryhmiteltävän työskentelytilanteissa muilla kriteereillä kuin sukupuolen perusteella (esim. liikuntaryhmät). Toisaalta oppilaiden avoimissa vastauksissa toivottiin myös, että joskus muodostettaisiin nimenomaan ryhmiä, joissa olisi eri sukupuolen edustajia samassa suhteessa.

Alkukartoituksen tuloksia: Miten oppilaat kokivat voivansa edistää tasa-arvoa? Oppilaat kokivat kyselyn avoimissa vastauksissa voivansa edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa olemalla kaveri/ystävä kaikkien kanssa kohtelemalla kaikkia tasa-arvoisesti olemalla syrjimättä tai kiusaamatta ketään sukupuolen perusteella.

Toimenpiteet 1.1.2017-lukuvuosi 2017/2018 Ryhmittely eri kriteerein Moision koulun valinnaisliikuntaryhmiin tarjotaan seka-, tyttö- ja poikaryhmiä. Oppitunneilla oppilaiden ryhmittelyyn eri kriteereillä kiinnitetään enemmän huomiota ja kriteerit myös tehdään näkyväksi. Asenne/kohtelu, pois piiloajattelusta Kannustetaan henkilökuntaa ja oppilaita tuomaan esille tilanteita, joissa he ovat kokeneet tulleensa kohdelluksi sukupuolen takia epätasa-arvoisesti ( esim. kysely). Tehdään näkyväksi tilanteita tai toimintamalleja, joissa helposti toimitaan tai ajatellaan sukupuoliin liittyvien ennakkoasenteiden mukaisesti ja miten näissä tílanteissa voisi toimia/ajatella toisin. ( koulutus, oppimateriaali) Koulutus/Teemapäivä sukupuolten tasa-arvosta ja moninaisuudesta Suomi 100v tiimoilla järjestetään tasa-arvoon liittyvä teemapäivä tai teematunti Minna Canthin päivän yhteydessä (esim. Elävä kirjasto-tapahtuma ja Ei meidän koulussa-materiaali) Järjestetään koulutus sukupuolten moninaisuudesta henkilökunnalle ja oppilaille.