Eläkeikäiset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Kyläfoorumi Valtimolla
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Kansainvälinen julkaiseminen. Konferenssijulkaisut Journaalit Antologiat Monografiat.
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.

MUISTELUSTA MERKITYKSIÄ Kulttuurisen toimintaympäristön kehittäminen vanhustenkeskuksessa.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Sydän- ja verisuonitaudit
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 2015 Keva ja Tela Lisätietoja: Pauli Forma, , pauli.forma(at)keva.fi Suvi-Anne Siimes,
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – mitä ikäihmisille? Kaikki hyvin kotona – Iäkkään arjen turvallisuus ja mielen hyvinvointi
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
Ikäihmisten surutyön erikoispiirteet ja arjen keinoja eteenpäin : Tampere Surukonferenssi Liisa Salmenperä TtT, työnohjaaja,
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Huomisen kynnyksellä 2016: vuotiaiden näkemykset tulevaisuudesta
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Lääkekorvausoikeudet
PRECEDE – PROCEED -malli kansantajuisesti
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Terveyskulttuuri.
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
IHOSYÖPÄ.
Ikäihmisten kuntoutus
Terveystiede oppiaineena
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Näkökulmia vastaamiseen
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Apua vanhusten yksinäisyyteen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Esityksen transkriptio:

Eläkeikäiset

Eläkkeelle siirtymisen syyt: Kansainvälisessä vertailussa havaitaan, että suomalaiset siirtyvät eläkkeelle paljon aikaisemmin kuin muissa maissa. Suomalaisten eläkkeelle siirtymisikä on noin 60 vuotta. Syytä tälle ilmiölle on vaikea määrittää; harvoin syy on terveydellinen, ja jostain syystä ihmiset eivät vain viihdy työelämässä Ikääntyminen ja toimintakyky: Terveellisten elämäntapojen merkitys on tärkeä ikäihmiselle Toimintakyvyn ylläpito, mahdollisten sairauksien preventio ja heikkokuntoisuuden ehkäiseminen ovat ikäihmiselle ensiarvoisen tärkeitä

Ikääntyvän ihmisen toimintakykyyn ja kuntoon vaikuttavat myös eletty elämä, perintötekijät ja sattumat. Ikääntyneille ihmisille on järjestetty erilaisia toimintakykyä ja kuntoa edistäviä tekijöitä, mutta suurin osa ikääntyneistä ihmisistä kokee psyykkistä kuormitusta. Ikääntymisen suurimpia riskitekijöitä: Ikääntyneiden ihmisten riskitekijöitä ovat tupakointi, alkoholinkäyttö, lihavuus, liikkumattomuus, aliravitsemus, kohonnut verenpainen ja korkea seerumin kolesteroli. Lisäksi toimettomuus ja yksinäisyys ovat ikäihmisten terveyden riskitekijöitä. Kroonisten sairauksien alistamana, vanhuksilla on erilaisia sekavuustiloja ja masennusta. Iän myötä myös syöpäsairauksien määrä nousee.

Kroonisten sairauksien alistamana, vanhuksilla on erilaisia sekavuustiloja ja masennusta. Iän myötä myös syöpäsairauksien määrä nousee. Naisilla osteoporoosi on yksi vaikeimmista riskitekijöistä. Osteoporoosi on haitallinen, jos ikäihminen kaatuu Lähteet: https://peda.net/siikalatva/siikalatvan- lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita1-1601152/sairaudet-ja-nden- ehkaisy/kansant http://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/ik%C3%A4i hmiset