KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Nykytilanne: Suomessa viljellään kalaa n. 14,8 milj. kg / LUKE:n tilasto vuodelta 2015 Suurin osa tuotetusta kalasta on kirjolohta 13,8 milj kg Seuraavaksi merkittävin viljeltävä laji on siika n. 760 000 kg Elintarvikkeeksi viljellään lisäksi pieniä määriä kuhaa, nieriää, taimenta ja sampea Istutuksiin tuotetaan yli kahdenkymmenen kala- ja rapulajin poikasia Vesiviljely-yrityksiä on yli 200, joilla on 300 toimivaa viljelylaitosta ja ne työllistävät noin 500 henkilöä
Katsaus menneeseen aikaan ennen tulevaisuutta Vesiviljelyn kokonaistuotanto laskenut 1990-luvun alun lähes 20 miljoonasta kilosta nykyhetkeen Kuormitus laskenut samassa ajassa 70 % / kalankasvatuksen osuus nykyisin kokonaisravinnepäästöistä on 1 - 2% 2/3 kuormituksen laskusta selittyy rehujen, kalojen ja kasvatuksen kehittämisen ansiosta 1/3 kuormituksen laskusta selittyy tuotannon laskusta -> lupia pienennetty säännönmukaisesti -> Byrokratia lupien saamiseksi / ylläpitämiseksi on todella kallista ja aikaa vievää Kalan kysyntä kotimaan markkinoilla kaksinkertaistunut 1980-luvulta nykyhetkeen. Lohikaloilla kysynnän vuosikasvu on noin 8%. Tuontikalojen osuus kalamarkkinoista vuonna 2015 oli 82%. 1980-luvun alussa suhde oli vielä 50/50. Lohta tuotiin norjasta vuonna 2015 Suomeen 30 milj. kg. Kasvatetut lohikalat on jo puolet koko kalamarkkinoista.
Kalanviljelyn tulevaisuus Suomessa on vihdoin herätty ja nähty millainen tilanne alalla on. Valtioneuvoksen periaatepäätöksellä 4.12.2014 tehtiin Vesiviljelystrategia 2022 nimeä kantava hanke. Hankkeen kesto on vuosille 2015 – 2022. Vesiviljelystrategia koostuu 6 pääkohdasta Kilpailukyky 2. Uudistuminen 3. Kestävyys
4. Strateginen toimeenpano ennakointi ja seuranta 5 4. Strateginen toimeenpano ennakointi ja seuranta 5. Strategian toteuttaminen ja siihen liittyvät riskit 6. Strateginen suhde Euroopan meri- ja kalatalousrahastoon
Kalanviljelyn tulevaisuus - Maailman väkimäärä kasvaa ja ravinnon määrän pitäisi pystyä kaksinkertaistamaan tulevien vuosikymmenien aikana. - Kalanviljelyllä saadaan tuotettua terveellistä ruokaa vastuullisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti - Kalan kysyntä jo nyt ylittää tarjonnan maailmanlaajuisesti - Vesiviljelyn kasvumahdollisuuksien hyödyntäminen on tärkeää -suomalaiselle elintarviketuotannolle sekä elinkeinoelämälle - Suomessa meillä on 5000 km rantaviivaa ja pinta-alasta 10 % vettä eli mahdollisuudet tuotannon kasvulle on erinomaiset