MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
I Ihminen, ympäristö ja kulttuuri (HI01)
Advertisements

Sisältö: Johdanto kryptografiaan Salakirjoitus
”Uusi historia” 1980-luvulla syntynyt historiantutkimuksen yläkäsite, joka kokoaa alleen uudenlaisia lähestymistapoja ja tutkimuskohteita Tutkimuskohteena.
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Suomen tieteen tila ja taso 2009 ja tutkimuksen kansainvälistyminen Johtaja Paavo Löppönen
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Validiteetti ja reliabiliteetti
Historiantutkimus on tulkintaa, ymmärrettäväksi tekemistä ja kokonaisuuden luomista. Kokonaisuus on ristiriidaton ajatusrakennelma menneisyydestä. Historiankirjoittajan.
Yhteiskuntahistorian johdantokurssi
OPETUKSEN SUUNNITELMALLISUUSOPETUSSUUNNITELMA = -TAVOITTEET -YDINSISÄLLÖT, KURSSIT JA KOKONAISUUDET -KESTO, LAAJUUS, AJOITUS, PERÄKKÄISYYS -OPETUSMENETELMÄT.
KORKEATASOISTA OPPIMISTA JA OPINTOJEN ETENEMISTÄ TUKEVA AKATEEMINEN OPETUSSUUNNITELMA -PERUSTEHTÄVÄ JA TAVOITTEISTO MIETITTY SELKEÄSTI RAKENTUVA KUMULOITUVAN.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Mitä historia on?.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Modernismin tulo Suomeen
RAAMATUN TUTKIMUS.
Tutkimussuunnitelma 1. Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan?
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
Mikrohistoria Suuntaus syntyi 1970-luvulla Kuului ns. uuden suuntaukseen, jossa kyseenalaistettiin perinteisen historiankirjoituksen valtio- ja suurmieskeskeistä.
KIRKKOHISTORIA Mitä se on ja miten sitä tutkitaan?
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Ulos WSOY Oppimateriaalit & Jari Honkanen Ihminen, ympäristö ja kulttuuri Historian opiskelu ja historiatiede Mitä historia on? Mitä lähteet ja lähdekritiikki.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Historian käytön historiaa Antiikin perintö Historia on opettavaisten tarinoiden aarreaitta Magistra vitae (elämän opettaja) Nationalismin nousu 1800-luvulla.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA Luku 6 – Opetusvinkki 1.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Kuva-analyysi / Taneli Tuovinen. Mitä kuvassa analysoidaan?
Mitä on nettiketti? Esite A Ohjeita netin turvalliseen käyttöön Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi Älä kirjoita sähköpostissa.
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Vanhan testamentin kirjojen taustaa
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Hannatuulia Hämäläinen, Kimmo Väre, Henri Raatikainen, Olli Suhonen
Kuvan ilmisisällön selvittäminen
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
maailman (ja siis Suomenkin) historiaa v
Tutkielman teko-ohjeet
Tieteellinen raamatuntutkimus ja Raamatun tulkinta
Tieteellinen raamatuntutkimus
Tutkimuksen objektiivisuus
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
OPETUSVINKKI Luku 22 – Evankeliumit.
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Mitä kautta tietoa saadaan?
2 Persoonallisuutta tutkitaan tieteellisessä ja kliinisessä työssä
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
VIRO.
Historian kotiseutuprojekti
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Mitä historia on?.
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Jalkapallo.
VANHAN TESTAMENTIN SYNTY
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Tieteellinen editointi Hanna Karhu
Luku 17 – Historiankirjat
Thomas Kuhn Tutki luonnontieteiden historiaa ja päätteli, että tieteen historiassa voidaan tehdä ero normaalitieteen ja tieteen kriisi-vaiheiden välille.
Esityksen transkriptio:

MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13

Mitä historia on? Sana ’historia’ tarkoittaa kolmea asiaa: kaikki, mitä menneisyydessä ennen meitä on tapahtunut kertomus menneisyydestä menneisyyttä tutkiva tieteellinen oppiala.

Menneisyydestä säilyneet jäänteet kertovat oman aikansa ihmisistä ja elämästä.

Tämän pari tuhatta vuotta vanhan luurangon tutkiminen paljastaa paljon muinaisista roomalaisista.

Miten historiaa tutkitaan? Mistä historiantutkimus saa tietonsa? arkeologiset lähteet, esimerkiksi hautalöydöt kirjalliset lähteet, esimerkiksi kirjeet suulliset lähteet, esimerkiksi perimätieto

Kuvassa on Pääsiäissaaren kivipäitä noin 100–1100-luvuilta. Selvitä , mitä tietoa niistä on olemassa. Mitä muita arkeologisia lähteitä keksit?

Arkeologisia lähteitä tutkitaan myös muiden tieteiden avulla. Esimerkiksi roomalaista luurankoa tutkitaan mm. arkeologian, luonnontieteiden, lääketieteen ja geenitutkimuksen menetelmin. Tuloksia verrataan kirjoitettuihin lähteisiin, joita on säilynyt Rooman valtakunnan ajoilta.

Mitä lähteitä nämä ovat? TT Mitä lähteitä nämä ovat? Maailmankartta vuodelta 1581 esittää Jerusalemin kaupungin maailman keskipisteenä. Samalla se paljastaa tekijänsä ja aikansa maailmankuvan. Minkälaisia asioita sähköpostien perusteella voidaan päätellä? Huomioi vastaanottaja, lähettäjä ja viestien sisältö. Olavinlinna Olaus Magnuksen kirjassa Pohjoismaisten kansojen historia (1555). Mistä voi päätellä linnan omistajavaltion? Kuvassa on kaksi Tre kronor -vaakunaa.

Millaista tietoa tässä välitetään? Taiteilija maalaa kuvaa intiaanien ja valkoisten taistelusta ja kertoo samalla tarinoita sodista nuoremmalle kuuntelijalle. Kuva vuodelta 1902. Haastattelu on nykytutkijan tapa käyttää suullista perimää menneisyyden tutkimuksessa.

Tieteellisen historiantutkimuksen tunnusmerkit: dokumentoidut (todistetut) lähteet kriittisyys objektiivisuus eli tasapuolisuus, puolueettomuus. Historia on menneisyyden tulkintaa, johon vaikuttavat: käytetyt lähteet aiemmat tutkimukset ja tulkinnat oman ajan arvot ja näkemykset tutkijan kokemus ja ammattitaito.

Lähdekritiikki Lähdekritiikillä lähteen käyttökelpoisuutta ja luotettavuutta arvioidaan eri näkökulmista. Sen avulla selvitetään mihin tarkoitukseen lähde on tehty mihin sen tekijä pyrkii milloin lähde on tehty kuka tai ketkä lähteen on tehnyt. Ääriesimerkkejä lähdekritiikin tarpeesta ovat propagandakuvat: Amerikkalainen juliste vuodelta 1917 esitti Saksan hirviönä ja oman maansa kauniina neitona. Saksalaiset puolestaan kuvasivat Saksan uljaana neitohahmona vuonna 1914.