Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellinen editointi Hanna Karhu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellinen editointi Hanna Karhu"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellinen editointi Hanna Karhu 7.9.2017
Johdatusta aiheeseen Tieteellinen editointi Hanna Karhu

2 Tieteellinen editointi (KIR-326/SKO260T/SKO360T, 5 op)
Poissaoloista tulee ilmoittaa aina etukäteen sähköpostilla Aktiivinen osallistuminen, harjoitustöiden tekeminen heti lähtien ja artikkelien lukeminen. Suoritus arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Kurssin osallistujat saavat myös työtodistuksen. Osa tapaamisista yliopistolla (U37, sh 3) osa SKS:n tutkimusosaston neuvotteluhuoneessa.

3 Tieteellinen editio Akateemisen tutkijayhteisön tunnustamien, yleisesti hyväksyttyjen tekstin toimittamista tai annotointia koskevien periaatteiden mukaisesti toimitettu editio. (Tekstuaalitieteen sanasto: Termit myös Tieteiden termipankissa)

4 Esimerkiksi milloin tarvitaan tieteellistä editiota?
Teokset, jotka sisältävät tekstikriittisiä ongelmia. Klassikot, joiden maailma on muuttunut nykylukijoille vieraaksi. Keskenjääneet teokset. Arkistoaineistot (esimerkiksi kirjeet), jotka halutaan tuoda kommentoituina lukijoiden saataville.

5 Tekstikriittisesti ongelmallisia teoksia
Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä. Uuno Kailaan runotuotanto. Eeva-Liisa Mannerin runotuotanto.

6 Tieteellisen editointityön tuloksena syntyy uutta tutkimuksellista tietoa, joka materialisoituu esim.: Tieteellisinä editioina Erilaisina bibliografioina ja luetteloina Erilaisina digitaalisina aineistoina ja korpuksina Monografioina ja artikkeleina

7 Tieteellisiä editioita
Kriittinen editio Historiallis-kriittinen editio Diplomaattinen editio Synoptinen editio Geneettinen editio Arkistokokoelmaeditio

8 Tekstikritiikki Tutkimusala, jonka tavoitteena on selvittää » tekstien mahdollisimman alkuperäinen muoto. Koska tekstit väistämättä muuntuvat niitä välitettäessä (» tekstuaalinen transmissio), » käsikirjoituksia kopioitaessa tai » kirjan valmistuksen eri vaiheissa, kriittinen tekstintutkimus edellyttää tekstikritiikkiä. Tekstikritiikin lähtökohtana ovat tekstin säilyneet » versiot, joiden avulla pyritään rationaalisesti perusteltuja menetelmiä käyttäen » rekonstruoimaan tekstin kirjoittajan tarkoittama tekstimuoto (» intentio) tai palauttamaan historiallinen tekstimuoto. Tekstikritiikin menetelmät vaihtelevat sen mukaan, onko tutkittava teksti säilynyt vain käsikirjoituskopioina vai onko kyseessä painettu teksti, josta siitäkin voi olla säilynyt kirjoittajan alkuperäiskäsikirjoitus tai käsikirjoituksia. Tekstikriittisen tutkimuksen pohjalta voidaan laatia » kriittisiä editioita. (Tekstuaalitieteen sanasto)

9 Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja yleishyödyllinen yhdistys on Suomen suurin humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja kerää ja tallentaa suomalaista kulttuuria ja kulttuuriperintöä harjoittaa tieteellistä tutkimusta tukee Suomen kirjallisuuden vientiä jakaa tietoa suullisesta ja kirjallisesta kulttuuristamme.

10 Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkimus- ja julkaisuyksikkö, joka laatii korkeatasoisia, tieteelliset vaatimukset täyttäviä editioita suomalaisen kirjallisuuden klassikoista. Aleksis Kiven tuotannon kriittiset editiot. Myös editioita Zacharias Topeliuksen tuotannosta.

11 Muita alan hankkeita (linkkiluettelo Edithin sivuilta)
verkosto/linkkeja#.Wa_UvbpuIkE

12 Kolmeen tutkimusryhmään jakaantuminen
Topeliuksen Luonnonkirja (1860) Kiven Seitsemän veljestä Kiven runokäsikirjoitukset

13 Tutustukaa Tiet lähteisiin – Aleksis Kivi SKS:ssa -sivustoon!


Lataa ppt "Tieteellinen editointi Hanna Karhu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google