Keuhkoahtaumatauti eli COPD

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Mirja Heikkinen, Laura Lindroos ja Riikka Sotaniemi
Keuhkoahtaumatautipotilaan perioperatiivinen hoito
Rintakirurgiaa.
Keuhkosairaudet ja liikunta
Ruusu Jenni Pajulahti.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Kotitehtävä.
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
ASTMAN HOITOTYÖ. Astma eli asthma bronchiale Minkälainen sairaus on astma? -Keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus  Keuhkoputket ahtautuvat tulehduksen.
Luentomateriaali Keuhkoahtaumatauti Julkaistu Perustuu päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Astma on lapsuusiän tavallisin pitkäaikaissairaus. Noin prosenttia lapsista potee astmaa ja lisäksi noin viidellä prosentilla on astman kaltaisia.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Hoidonporrastus Perusterveydenhuolto: Sydämen vajaatoiminnan perusselvitykset. Komplisoitumattoman sydämen vajaatoiminnan pitkäaikaisseuranta. Vajaatoimintalääkityksen.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Keuhkofunktiotutkimuksia
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Hengitys.
Osteoporoosi (luukato)
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
6.4 Liikunnan merkitykset
Tupakka tuhoaa ja tappaa
TE1 Terveyden perusteet
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖPÄ.
Psyykkinen terveys.
Päihteet ”Ihmiset ovat käyttäneet päihdyttäviä aineita ikiajat. Päihteiden avulla ihminen haluaa muuttaa tietoisuuttaan tai itseään, kuulua joukkoon, tuntea.
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Tehnyt: Melanie Soukko
ASTMA Bronchiale 12/8/2018.
3-05 Liikunta.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Ummetuksen lääkehoito
DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013
Kansanterveys ; koko väestön terveys
ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Esityksen transkriptio:

Keuhkoahtaumatauti eli COPD

KEUHKOJEN RAKENNE Keuhkojen rakenne ja pinta-ala | Ihminen | Oppiminen | yle.fi

Keuhkoahtaumatauti Yleisin sairauden aiheuttaja on tupakointi Keuhkoahtaumataudin työperäiseksi syyosuudeksi arvioidaan noin 15 % (pöly, kaasut) Tupakoinnin lopettaminen hidastaa taudin etenemistä, parantavaa hoitoa ei ole Havaitaan usein vasta taudin myöhäisessä vaiheessa

Tavallisin syy sairastumiseen

Oireet Keuhkoahtaumataudin tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, yskä ja limannousu Pitkälle edenneen taudin oireita ovat hengenahdistus vähäisessä rasituksessa tai levossa, yskä, laihtuminen, väsymys ja toistuvat pahenemisvaiheet

1. Krooninen keuhkoputken tulehdus 2 1. Krooninen keuhkoputken tulehdus 2. Keuhkojen laajentuma eli emfyseema 3. Krooninen etenevä hengitysteiden ahtauma

Tupakoitsijan keuhkot Tältä tupakoitsijan keuhkot näyttävät terveiden keuhkojen vierellä | Vivas

Diagnosointi Keuhkojen auskultaatiossa (kuuntelu) saatetaan kuulla uloshengityksen vinkunaa, rahinoita tai hengitysäänen hiljentymistä, mutta auskultaatiolöydös voi olla myös normaali. Vaikeaan keuhkoahtaumatautiin liittyy lepohengenahdistus, hengitystaajuuden suureneminen, apuhengityslihasten käyttö, lihasmassan väheneminen ja sydämen oikean puolen vajaatoiminnan merkit. Tupakointitausta, ravitsemustila, laihtuminen Suorituskyky esim.6 minuutin kävelytestillä tai rasitusergometrilla Jos glukokortikoidihoito normalisoi keuhkojen toiminnan, kyseessä on astma eikä keuhkoahtaumatauti. Spirometria

SPIROMETRIA Spirometriaa käytetään, kun selvitetään miten keuhkot toimivat, ja miten ilma virtaa hengitysteissä Voidaan mitata keuhkojen tilavuus ja tuuletuskyky, ja se antaa tarkempaa tietoa kuin PEF- mittaus Työssään merkitsevästi pölyille, kaasuille ja huuruille altistuville tehdään lain perusteella spirometriatutkimus 1–3 vuoden välein.

Spirometrialaite

COPD hoito Parantumaton Tupakoinnin lopettaminen hidastaa etenemistä Liikunta Lääkkeet: keuhkoputkia avaavat ja glukokortikoidit. Tarvittaessa mikrobilääkkeet ja mukolyytit ruokavalio Lähteet: Keuhkoahtaumatauti. 2014. Käypä hoito suositus.