MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
3.1. Määritä seuraavien rakenteet, pisteryhmä ja hybridisaatio:
Bios 1: Eliömaailma 1 Happonen P, Holopainen M, Sotkas P, Tenhunen A, Tihtarinen-Ulmanen M & Venäläinen J (2011)
Kemiallista kielioppia!
HIILEN KEMIA
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Harj Esitä lineaarisen N3 ionin p-orbitaalien sitoutumista kuvaava
Rikki
Typpi.
1. Hiili – elämän alkuaine
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Luku 2: Atomisidokset ja ominaisuudet
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Sp2-HYBRIDISAATIO.
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen. 1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen.
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
Isomeria jaetaan rakenne- ja stereoisomeriaan.
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Rakennekaavoja.
2. Mitä elämä on?.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
2.1 VAHVAT SIDOKSET.
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Aine rakentuu atomeista
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Millainen luonnontiede kemia on ?
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen: ─ Toinen on hiiliatomien kyky muodostaa keskenään yksin-, kaksin- tai kolminkertaisia sidoksia. ─ Toinen on hiiliatomien kyky muodostaa pitkiä ketjuja, joissa voi olla jopa sata miljoonaa hiiliatomia. Hiiliyhdisteiden kemiaa kutsutaan orgaaniseksi kemiaksi ja hiilirunkoisia yhdisteitä orgaanisiksi yhdisteiksi. Eliöiden rakennusaineet, kuten proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat, ovat biomolekyylejä.

Hiilivedyt Kun orgaaninen yhdiste sisältää vain hiili- ja vetyatomeja, se kuuluu hiilivetyjen yhdisteryhmään. Hiilivedyt voidaan edelleen jaotella kemiallisen rakenteensa mukaisesti monella tapaa. Kun hiilivetymolekyylissä hiiliatomit ovat sitoutuneet toisiinsa ainoastaan yksinkertaisin molekyylisidoksin, kutsutaan molekyyliä tyydyttyneeksi hiilivedyksi. Vastaavasti jos molekyylissä esiintyy hiiliatomien välillä kaksois- tai kolmoissidoksia, kyse on tyydyttymättömästä hiilivedystä. Kun hiiliatomit muodostavat renkaan, molekyyli on rengasrakenteinen. Päinvastaisessa tapauksessa, hiiliketjun ollessa avoin, kyseessä on avoketjuinen molekyyli.

Alkaanit Alkaanit ovat hiilivetyjä, joissa hiiliatomien välillä on vain yksinkertaisia molekyylisidoksia. Ne ovat tyydyttyneitä hiilivetyjä. Nimeäminen tapahtuu siten, että etuliite tulee hiilirungon hiiliatomien lukumäärän mukaan. Nimen loppuosa on -aani.

Kymmenen perushiilivedyn systemaattiset nimet

Molekyylien rakenteiden esitystavat Molekyylikaava ilmoittaa molekyylin atomien todelliset lukumäärät. Rakennekaava ilmoittaa molekyylin atomien tarkan sitoutumisjärjestyksen.

Tiivistetty rakennekaava on rakennekaavan lyhyempi muoto. Viivakaava on nopea ja selkeä tapa esittää monimutkaistenkin hiiliyhdisteiden rakenne. Jos molekyylissä on muitakin alku-aineita kuin hiiltä ja vetyä, näiden ns. heteroatomien (O, N, S, P ja halogeenit F, Cl, Br, I) kemialliset merkit kirjoitetaan aina näkyviin.

Avaruusrakenne Hiiliketjun avaruusrakenne pyrkii järjestäytymään siten, että kokonaisuus saavuttaa energiaminimin. Biologisissa tapahtumissa molekyylit tunnistavat toisensa avaruusrakenteen perusteella. Kun hiili muodostaa neljä yksinkertaista sidosta, ne suuntautuvat avaruudessa tetraedrisesti.

Hiilen sp3-hybridisaatio Hiiliatomin sp3-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s atomiorbitaali ja kaikki kolme 2p-atomiorbitaalia.

- Alussa kukin hiiliatomin neljästä sp3-orbitaalista peittää osittain yhden vetyatomin s-atomiorbitaalin. Seuraavaksi nämä orbitaalit sulautuvat yhteen muodostaen neljä samanlaista sidosorbitaalia sidosorbitaalissa on kaksi elektronia, joilla on vastakkaiset spinit. (Näitä kahta elektronia kutsuttiin ensimmäisellä kurssilla sidoselektronipariksi.) Koska hybridiorbitaalit suuntautuvat tetraedrisesti, myös C–H- sidokset suuntautuvat samoin ja metaanimolekyyli on säännöllisen tetraedrin muotoinen.

Metaanin sidosorbitaalit ovat pyörähdyssymmetrisiä. Tällaisia kovalenttisia sidoksia kutsutaan σ-sidoksiksi (lue ”sigmasidoksiksi”). Metaanin sidokset ovat σ(1s,sp3)-sidoksia.

Kaikki etaanin sidokset ovat σ-sidoksia. Hiiliatomien välinen σ-sidos syntyy, kun kahden eri hiiliatomin sp3-hybridiorbitaalit sulautuvat yhteen sidosorbitaaliksi eli Hiiliatomien välillä on σ (sp3,sp3)-sidos.

Etaanimolekyylillä on useita erilaisia avaruusrakenteita, koska hiiliatomien välinen yksinkertainen σ-sidos voi kiertyä. Yleistys: Hiilirungon muodon määrää σ-sidoksia muodostavien hybridiorbitaalien suuntautuminen. sp3-hybridisoitunut hiiliatomi sitoutuu aina muihin atomeihin neljällä yksinkertaisella, tetraedrisesti suuntautuneella σ- sidoksella