Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Inkat.
Advertisements

EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
Ortodoksinen kirkko Pinja, Roosa ja Verneri. Tampereen ortodoksinen kirkko Tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen kirkko Rakennettu vuosina
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Miten kerron koulutuksestani ja työkokemuksestani suomeksi?
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
Pelastusarmeija ”NIIN KAUAN KUIN KADUILLA ON YKSIKIN EKSYNYT TYTTÖ, NIIN KAUAN KUIN YKSIKIN SIELU ON PIMEYDESSÄ, VAILLA JUMALAN VALKEUTTA, TAHDON TAISTELLA!”
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
TIIVISTELMÄ KAUKAISET KULTTURIT. Amerikan manner oli keskiajalla eurooppalaisille tuntematon. (He eivät tienneet sen olemassa olosta) Amerikassa oli monia.
Pyhimykset ja pyhäinjäännökset Siiri, Maisa & Veera.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Kultakuume Mikko ja Vili.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Kansanlähetyksen työ Virossa
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Jesuiitat Jesuiittaveljestö.
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
KPL 7 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
NAPOLEONISTA HITLERIIN
Ortodoksinen kirkko .
Islamin synty ja Koraani
Keisari kannustaa uudistuksiin
Venäjän uskonto.
SAMURAIT.
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Nykyaikaa etsimässä.
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Kustaa II Aadolf Ruotsin kuninkaana
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
Paavi Paavali III vahvistaa jesuiittojen sääntökunnan vuonna 1540
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Katolinen kirkko.
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
JESUIITAT.
Pyhiinvaellukset ja ristiretket
Kirkon kehitys uskonpuhdistuksen jälkeen
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
13. Yhteiskuntien törmäys
Anglikaaninen kirkko syntyi kuningas Henrik VIII:n perimyshuolien takia Thomas Cranmer teologisena neuvonantajana Canterburyn arkkipiispaksi laati kirkkojärjestyksen.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
AMMATTILIITTO eli ammattiyhdistysasiaa Ammattiliitto on myös asiantuntijan etujärjestö. Eri toimialoille, ammattiryhmille on omansa. Opiskelijana voi.
luvut/Terveyssisar koulutuksen käynnistyminen
Pöytätennis.
Syömishäiriöliitto - SYLI ry
Ortodoksisuuden luonne ja merkitys Venäjällä
Vantaan ammattiopisto Varia Projektit Syksy 2014
Päijät-Hämeen Salibandyseura ry
YHTEISÖLLISYYS.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto
Seuraparlamenttityöryhmä klo 17-19
Suunnittelu Vain hyvällä suunnittelulla päästään vapaaehtoistoiminnassakin tuloksiin. Suunnittelun perustana on tilanteen analysointi. Analyysin jälkeen.
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
Roolileikki - Läksykerhossa
Bysantin synty Keisari Diocletianus jakoi Rooman valtakunnan kahtia vuonna 286. Vuonna 330 Rooman valtakunnan pääkaupunki siirretään keisari Konstantinuksen.
Bysantti.
Jesuiitat Jeesuksen seura.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
Jarmo Paloniemi kuntayhtymän johtaja
Osaamisen ennakointifoorumi
Esityksen transkriptio:

Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden nuorten miesten ryhmästä, jonka johtajana toimi entinen ritari Inigo López de Loyola, tunnetummalta nimeltään Ignatius Loyola. Jesuiitat tunnetaan parhaiten työstään kasvatuksen, lähetystyön ja hyväntekeväisyyden parissa. Järjestö on kuitenkin aina herättänyt ristiriitaisia näkemyksiä, mikä johtuu ennen kaikkea jesuiittojen näkyvästä asemasta katolisen uskon puolustajina vastareformaation aikaan.

Loyola sai kolmenkymmenen ensimmäisen elinvuotensa aikana parhaan mahdollisen ritarikasvatuksen. Haavoituttuaan vaikeasti Pamplonan taistelussa 1521 hän muutti elämänsä suuntaa. Loyola perehtyi aikansa hengelliseen kirjallisuuteen, mutta koki myös oman maallisen sivistyksensä riittämättömänä. Hän matkusti Pariisiin, jossa hän alkoi opiskella muun muassa teologiaa ja filosofiaa. Pariisin yliopistossa syntyi opiskelijoiden liike, ja seitsemän perustajajäsentä perustivat seuran Societas Jesu (suom. Jeesuksen Seura) 15. elokuuta vuonna 1534. Perustajajäsenet antoivat lupauksen köyhyydestä, naimattomuudesta ja kuuliaisuudesta, ja keskittyivät köyhien, sairaiden ja vangittujen auttamiseen. Seuran jäsenistössä eli voimakkaana myös ajatus Pyhän maan vapauttamisesta muslimien käsistä

Jesuiittojen koulutukseen kuului kahden vuoden noviisiaika Jesuiittojen koulutukseen kuului kahden vuoden noviisiaika. Munkkilupauksen jälkeen opiskeltiin humanistisia aineita, filosofiaa ja teologiaa kymmenen vuotta. Myös perusteellinen sotilaallinen koulutus ja erilaiset ruumiilliset harjoitukset olivat olennainen osa jesuiittojen koulutusta. Jesuiittaveljeskunta lakkautettiin vuonna 1773, mutta se perustettiin uudestaan vuonna 1814

Paraguay ja jesuiitat Jesuiitoilla on ollut merkittävä vaikutus Paraguayn kehitykseen ja historiaan. Vuonna 1609 jesuiitat aloittivat valtion alueella voimakkaan lähetystyön ja perustivat sen itäosaan käytännössä oman valtionsa. Sen tarkoituksena oli suojella intiaaneja espanjalaisten siirtolaisten ja virkamiesten hallinnolta ja riistolta. Jesuiittojen hallitsemilla alueilla elinolosuhteet, aineellinen ja henkinen kulttuuri kehittyivät suotuisampaan suuntaan, kuin espanjalaisten hallinnoimilla alueilla. Espanjalaisia kehitys ei miellyttänyt, jesuiittojen johtamia alueita kadehdittiin muun muassa niiden paremman taloudellisen tilanteen takia. Niinpä lopulta yli 150 vuotta kestäneen suotuisan kauden jälkeen Espanjan kuningas Kaarle III karkotti jesuiitat koko valtakunnasta. Intiaanien omistuksessa olleet maat ja omaisuus ryöstettiin