Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen."— Esityksen transkriptio:

1 Katolinen kirkko

2 Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen kirkon historiaan kuuluu tärkeitä tapahtumia kuten ristiretket, inkvisitio ja uskonpuhdistus. Nykypäivänä katolinen kirkko on kristillisistä kirkkokunnista suurin. Sillä on yli miljardi kannattajia ympäri maailmaa erityisesti Etelä- Euroopassa ja Pohjois- ja Etelä- Amerikassa.

3 Kirkon oppi Katolisen kirkon usko rakentuu seitsemän sakramentin eli pyhän toimituksen ympärille. Sakramentteja ovat kaste, vahvistus, eukaristia, parannus ja sovittaminen, sairaiden voitelu, vihkimys ja avioliitto. Katolilaisessa kirkossa ehtoollisjumalanpalvelus eli messu muodostuu rukouksista ja soitosta sekä kuorolaulusta. Messua vietetään mahdollisuuksien mukaan joka päivä. Katolisen pelastuskäsityksen mukaan ihminen pelastuu Jumalan armosta. Usko ilman tekoja on kirkon käsityksen mukaan kuollutta uskoa. Pelastuksen lähtökohtana on kaste, jossa ihminen vapautuu perisynnistä.

4 Kirkon ulkonäkö Katolinen kirkko on pyhä tila, johon Kristus kokoaa seurakuntansa. Katolisen kirkon piirteitä ovat mm. vihkivesiastia, pääalttari, alttarikaappi, lasimaalaukset sekä penkkien edessä olevat polvistumistyynyt. Paavi on maailman katollisen kirkon ylin hengellinen johtaja. Katolisessa kirkossa toimivat myös piispat, munkit ja nunnat.

5 Katolinen kirkko Suomessa Katolinen kirkko on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, jolla on noin 14 000 jäsentä. Katolinen kirkko kunnioittaa Suomen suojeluspyhimyksenä piispa Henrikiä. Hallinnollisesti Suomi muodostaa Helsingin katolisen hiippakunnan. Kirkko julkaisee hiippakuntalehteä Fides. Katolisella kirkolla on Suomessa vanhat ja lujat perinteet. Yksi merkittävimmistä kirkoista Suomessa, Turun tuomiokirkko, muistuttaa suomalaisille keskiajan katolisuuden kukoistuksesta. Kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917 syntyi ajatus Suomen katolisen seurakuntien muodostamisesta itsenäiseksi kirkolliseksi alueeksi. Katolinen kirkko Suomessa merkittiin uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin vuonna 1929.

6 Lähteet Kuvat: wikipedia, yle.fi, kansanuutiset.fi Teksti: wikipedia, katolinen.fi, opinto.net, koulut.tampere.fi


Lataa ppt "Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google