Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Aggressiokasvatusta Luento nro 3. Oppitunti nuoremmille.
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
SUULLINEN HARJOITTELU
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Kiukustumisen kulku Luento nro 2..
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Taidot taskuun -tunnit Tapanilan ala-asteella
ART sosiaalisia taitoja nuorille
Koulussa elämää opettelemassa
Positiivisesti Ryhmässä Oppiva Koulu
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Ops seminaari Askola.
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
Ystävätaitojen / sosiaalisten taitojen arviointi Puppet Pals2 –sovellus ystävätarinoiden rakennuskenttänä.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
ArtEs-OHJELMAN KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYT
Suuttumuksen hallinta
ART-OHJELMAT.
Koulun aloitus oppilashuollon palveluiden näkökulmasta Koulupsykologi Maria Ruohola & kuraattori Aira Heikkilä.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
1B Tervetuloa vanhempainiltaan OPE: ERJA ASKOLIN.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Voi hyvin Sosiaalisuus Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä Toteutettu yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
MIKÄ ON OPETUSSUUNNITELMA?
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Kieli itseilmaisun välineenä
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Kohti yhteisymmärrystä
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Nummenpakan koulu.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Ideointia Oulussa
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
Kognitiivinen kehitys
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Askeleittain opetusohjelma
Psykologi Vilhelmiina Välimäki
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Auttava keskustelu
Koulun aloitus: Uusi askel lapselle ja vanhemmalle
Esityksen transkriptio:

Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki MARTTI Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki Johanna Seppänen 24.1.2017

TAUSTA Toiminta perustuu ART-interventiomalliin (Aggression Replacement Training, Goldstein & Glick) alun perin nuoruusikäisille suunnattu menetelmä Marika Mervola ja Irja Hara Joensuun Tikkamäen sairaalakoulusta muokanneet mallia alakouluikäisille

TAVOITE Kehittää: sosiaalisia taitoja itsehillintää moraalista ajattelua tunnetaitoja Taustalla ajatus että sosiaalista, yhteisön hyväksymää käyttäytymistä voidaan opettaa ja oppia

KENELLE Alakouluikäsille joilla vaikeuksia: sosiaalisissa taidoissa suuttumuksen ja vihanhallinnassa tunnetaidoissa lapsen käyttäytyminen on epäsosiaalista: joko aggressiivista tai liian vetäytyvää

RAKENNE 2 – 4 lasta 2 ohjaajaa 20 tapaamiskertaa, 2 krt / vko n. 45 min / krt tapaamiset etenevät pääpiirteittäin saman struktuurin mukaisesti

MITEN toiminnalliset, käytännön harjoitukset ryhmän sisäiset keskustelut koti- tai ”koululäksyt” yleistyminen muihin tilanteisiin

MITEN 1. Sosiaaliset taidot annetaan vaihtoehtoja aggressiiviselle käyttäytymiselle yksi sosiaalinen taito kerrallaan harjoitteluun ryhmätapaamisilla taidosta keskustellaan, pilkotaan se vaiheisiin, mallinnetaan sitä yhdessä ja annetaan palautetta mallinnuksen onnistumisesta kotona tai koulussa lapset harjoittelevat taitoa läksynä aidoissa vuorovaikutustilanteissa

MITEN ”KUUNTELEMINEN” esim. sosiaalisesta taidon vaiheista ja mallintamisesta Katso henkilöä, joka puhuu. • Ole kasvotusten, katso silmiin. Mieti, mitä hän sanoo. • Osoita tämä nyökkäilemällä ja mumisemalla hyväksyvästi. Odota omaa vuoroasi. • Älä vääntelehdi tai puhu päälle. Sano, mitä haluat sanoa. • Kysy, kerro ajatuksesi tai tunteesi.

MITEN 2. Vihanhallinta rakentaa pohjan muulle oppimiselle kun lapsi oppii hallitsemaan suuttumustaan, hänen on mahdollista toimia sosiaalisesti rakentavalla tavalla myös silloin, kun on vihainen harjoitellaan siis suotuisampia tapoja havaita ja tulkita ympäristöä rauhoittumiskeinoja keinoja toimia suuttuneena.

MITEN aggressiivisen käyttäytymisen A-B-C -malli (mitä tapahtui, miten toimit, mitä seurasi) laukaisijat – mikä saa suuttumaan (esim. nimittely/töniminen) vihjeet – mistä tietää olevansa vihainen (esim. sydän jyskyttää, lihakset jännittyvät) rauhoittajat – miten rauhoittua vihaisena (esim. syvään hengittäminen) muistuttajat – itseä ohjaavat lauseet, miten pysyä rauhallisena (esim. ”ota rauhallisesti”)

MITEN 3. Moraalinen päättely arvot käyttäytymisen taustalla harjoitellaan ongelma- ja ristiriitatilanteita sisältävien tarinoiden kautta. kysymyksin ohjataan ryhmää tarkastelemaan tilannetta useammasta näkökulmasta ohjaaja auttaa ryhmää löytämään vastuullisia, yhteisön hyvinvointia edistäviä toiminnan perusteita

MITEN Veeran ongelmatilanne esimerkki moraalitarinasta Veera kävelee kadulla ystävänsä Tiinan kanssa. Tiina pysähtyy hienon polkupyörän viereen. Hän katsoo pyörää ja sanoo innostuneesti: ”Katso, pyörä ei ole lukittu! Kokeillaan, miltä tuntuisi ajaa näin hienolla pyörällä. Tule mennään!” Mitä Veeran pitäisi tehdä?

MITEN 4. Tunnetaidot vahvistetaan kykyä havaita, nimetä ja käsitellä omia sekä toisten tunteita lisätään ymmärrystä tunteiden vaikutuksesta omaan käyttäytymiseen kaikki tunteet ovat sallittuja ja kuuluvat elämään tunne on kuitenkin pelkkä tunne, eri asia kuin teko Harjoitellaan erilaisten leikkien, pelien, korttien ja kuvien kautta (mm. tunnekukka)

LISÄKSI yhteydenpito vanhempiin ja opettajiin palautteen saamiseksi sekä taitojen yleistymisen vuoksi ennen ryhmän alkua, keskivaiheilla ja lopussa