Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kommentti ÄI1.
Advertisements

KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Tervetuloa Tekesin asiointipalveluun! Palvelussa annetut tiedot tallentuvat suoraan Tekesin tietokantaan, mikä vähentää virheiden mahdollisuutta ja nopeuttaa.
Työn nimi (=eläinlaji) Työn tekijä Tallenna tämä sivu luokan omaan kansioon > Omat tiedostot > Biologia > Nisäkkäät > Nisäkkään ja tekijöiden nimet. Noudata.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Miten viestiä medialle partiosta? Laura Aimola Miten viestiä medialle partiosta? / Lippukuntapäivä
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
YLLÄPITÄJÄ Miten pääsen alakuun? …ja siitä sitten etiäpäin
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Suomen sota ja Haminan rauha 1809
Tutki tasaista ja kiihtyvää kävelyliikettä
Referaatti.
Asiatekstin rakennemalleja
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Työelämän tekstejä sähköposti.
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Tervetuloa Innokylään
Asiatekstin rakennemalleja
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Artikkelin rakenne Miettikää ryhmissä:
Kuvat ja teksti
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Referaatti eli seloste.
Terveystiedon ainereaali
ESSEE.
OPPIMAAN OPPIMINEN (1.vsk).
Kirjoita ja puhu asiantuntevasti Aalto-yliopisto / Tiina Airaksinen
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
MEDIAA TUTKIMASSA.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Palautetaidot ja opponointi
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Novellianalyysin kirjoittaminen
Monialainen yhteispalvelu
OHJEITA TUTKIELMAN ESITTELYYN AC-ISTUNNOSSA
Kielitietoisuus.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
KE6 – Kemian kertauskurssi
Vastavalmistuneen puheenvuoro
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
Fabrikam hoitaa kevätsiivouksesi
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Kirjastoauto.
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Microsoft SharePointin mukauttaminen Verkkosivusto
Opintopsykologi Katja Hietanen
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
Viestinnän työkalupakki
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Oma nimi | Opettajan nimi | Koulu
Kehittämispäällikkö Eija Lappalainen
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Tapahtuman otsikko Tapahtuman päivämäärä Tapahtuman kellonaika
Opettajan pedagoginen ajattelu
KAUPPAHALLI PAIKKA: ”Kauppahalli”, jossa myyjät ja ostajat kohtaavat
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
ESITELMÄ OMALTA AMMATTIALALTA
Asiatyylin ominaisuudet
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
OSAAMISKANSIO Nimi.
VINKIT VAIKUTTAVAAN VIESTINTÄÄN
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Suomi.fi-viestien käyttöönotto
Mitä SFX-ylläpitäjän kannattaa tietää e-aineistojen hankinnasta
Luonnontiedeaiheinen projekti
Esityksen transkriptio:

Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen Ammattilehdet ym.

Yleistajuisempaa artikkelin kirjoitustapaa käytetään esimerkiksi silloin, kun tieteen eri aloilla saatuja tutkimustuloksia halutaan välittää laajemman yleisön tietoon. Tieteellisten tekstien ilmaisuja, sanavalintoja ja sisältöjen painotuksia muutetaan. Muutoksen perusteellisuus riippuu tekstin käyttötarkoituksesta.

Artikkelin tavoite Aseta artikkelillesi tavoite. Päätä, mitä artikkelin lukijoiden pitäisi tietää tai osata artikkelin luettuaan. Artikkelin yhtenä tavoitteena voi olla alasi opetuksen hyvien käytänteiden tai menetelmien levittäminen. Kirjoita kohdeyleisöllesi selkeästi, täsmällisesti ja havainnollisesti. Kun pidät mielessä artikkelisi kohdeyleisön, voit arvioida, mitä lukijoiden voidaan olettaa tietävän ja mitä ei.

Artikkelin sisällöstä Kenelle kirjoitat? Mikä on ydinviestisi, jonka haluat lukijalle välittää? Mikä on se olennainen asia, joka lukijan tulee saada tietää ja ymmärtää?   Vastaa tekstissäsi seuraaviin kysymyksiin: mitä missä milloin miksi kuka kenelle miten kuka antaa lisätietoja aiheesta tai mistä linkistä löytyy lisää infoa.

Jäsentely ja tyyli Jäsentele artikkelisi pieniksi kokonaisuuksiksi, joissa jokaisessa käsittelet jonkin tietyn aiheen tai asian. Muista kirjoittaa teksti niin, että lukija ymmärtää, miten eri asiakokonaisuudet liittyvät toisiinsa. Johdattele lukija asioiden äärelle. Selosta kaikki käsitteet, jotka eivät kuulu lukijoiden oletettuihin esitietoihin. Jos et ole varma, voidaanko jotakin olettaa tiedetyksi, selitä se mieluummin kuin jätät selittämättä.

Artikkelin pituus Jos kirjoitat tiettyyn lehteen, varmista tekstin ohjepituus toimitussihteeriltä. Pituus riippuu paitsi palstatilasta myös aiheestasi. Uutinen on vain pari riviä pitkä, henkilöhaastattelu tai taustoittava artikkeli jopa pari liuskaa. Mediatiedote on maksimissaan yhden A4:n mittainen.

Otsikot kertovat, mistä artikkelissa on kysymys - vältä pitkiä otsikoita. kertovat, mitä aihetta aiot seuraavaksi käsitellä – tee otsikoista kiinnostavia ja informatiivisia. helpottavat lukijaa löytämään jälkeenpäin artikkelistasi kohdan, jota lukija etsii. Tarkista, että kirjoitat kunkin otsikon alla sen lupaamasta aiheesta.

Väliotsikot Väliotsikot jäsentävät asiasisältöä, jaksottavat lukemista ja houkuttelevat lukemaan eteenpäin. Verbi otsikossa on aina kiinnostavampi kuin substantiivi: aktiivinen otsikko houkuttelee lukemaan aktiivisesti.

Kuvat Kuvat elävöittävät ja tukevat tekstiä Liitä juttuusi kuvitusehdotus/ehdotuksia. Jos sinulla on valmista kuvamateriaalia, toimita kuvat mielellään sähköisesti (jpg-, tif- tai gif) Liitä kuviin, grafiikkaan ym. selvitys, mihin tekstiin tai tekstikohtaan ne liittyvät, jos sillä on oleellista merkitystä ideasi kannalta. Kirjoita kuvateksti, joka kertoo kuka tai mitä kuvassa esiintyy, mitä siinä tapahtuu. Muista tekijänoikeusasiat myös kuvien käytössä!

Lähteet Kirjoittaja on vastuussa tekstistään ja sen asiasisällön oikeellisuudesta. Hänellä on tekstiinsä tekijänoikeus. Valokuvaajalla ja piirtäjällä on tekijänoikeus kuviinsa. Vältä suoraa lainaamista. Jos lainaat tekstiä suoraan, sinun on merkittävä teksti lainausmerkkeihin ja merkittävä lähde lainan yhteyteen. Suoraa lainaamista kannattaa käyttää lähinnä vain silloin, kun joku kirjoittaja on ilmaissut jonkin asian erityisen osuvasti. Referoi lähteitä mieluummin omin sanoin, äläkä unohda silloinkaan laittaa näkyviin lähdeviitettä.

Lehtiartikkelin osat https://kielikompassi.jyu.fi/opetus/kirjoitus/kirjoituskurssi/tied_lehtijuttu_osat.shtml