Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
Advertisements

Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille Tili on kaksipuolinen laskelma, toiselle puolelle kirjataan lisäykset, toiselle vähennykset Tilin.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
PERINTÄ Marika Mäkelä Maksumuistutus  Maksamatta jääneestä laskusta lähetetään ajoissa muistutus: 1. maksullinen maksumuistutus  kaksi viikkoa.
Martti Kivioja Työmarkkinatutkimus 2014 Yrittäjyyskatsaus.
Rotarypiirin 1420 piiriapurahojen (Designated District Grants, DDG) hakeminen ja raportointi.
Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Potkuri ja Starttiraha Pirkka Hyssälä. STARTTIRAHA.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Kirjanpitovelvollisuus
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Tulorajat ja asunnon vaihdot
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Verkkokauppa ja sähköinen asiointi Suomessa
Koulutusyhteistyön sopimusasiat –seminaari Kari Pitkänen
Taustaa Yliopistolaki 41§ ja amklaki 30§: opiskeluoikeus
Opinnäytetöiden kirjaaminen Wilmaan huhtikuu 2015
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Kaksinkertainen kirjanpito
Kalastuksenvalvonnan kehittäminen
Julkinen talous = Valtion, kuntien, kuntayhtymien ja sosiaalirahastojen (KELA, työeläkeyhtiöt) talous Valtion talous Hallitus valmistelee ja eduskunta.
Peacekeeper -toiminta
Kampanjajärjestöjen tapaaminen
Ohjelma Kahvit, avaus Lisenssin tuotteistaminen, Chess Events, muut liiton ajankohtaiset (Juha Sundelin) Palvelut seuroille (Aleksi.
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Luontoliikunta soveltuu kaikille
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
Loimi-Hämeen Jätehuollon omistajapäivä
ASREK-hanke Asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuuden, luotettavuuden ja kattavuuden parantaminen ja edellytysten luominen.
Laskutusprosessin tavoitetilan kuvaus
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
OmaVero.
Lissabonin sopimus.
SÄÄNTÖUUDISTUKSEN TOTEUTUMINEN
Esteellisyys KA-työryhmissä
Perinnän faktat ja käytäntö - vapaaehtoinen perintä
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut
Varhaiskasvatuksen kysely kunnille koskien hallinnonalaa, kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisiä sekä palveluseteliä Jarkko Lahtinen ja Johanna.
Ajankohtaista Lapin TE-palveluissa Kuntainfo
HYÖDYLLISYYSMALLI.
Veroasioiden hoitaminen muuttuu
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Haun arvostelu.
TYKY-TOIMINTA 2014 Esityksen alaotsikko Esittäjän nimi.
Veroasioiden hoitaminen uudistuu
OSA III Jos lasku tai luotto jää maksamatta
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
Esteellisyys KA-työryhmissä
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
WinOodi versio 4.4 Katri Laaksonen
Oodi versio 5.0. yhteenveto
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
Viestinnän työkalupakki
KanDee-hanke-Kansalaisten elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle ( )
Reijo Hytönen MYYNTIPROSESSI.
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Taloushallinnon koulutus
Espoon Rakennusmestariyhdistys
Järjestötieto muutoksessa
Ennakkovero-lippumiehet
PERUSKÄSITTEITÄ.
Suomen verotus selkokielellä
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Kirjanpitovelvollisuus
Esityksen transkriptio:

Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä Diat suoria lainauksia, lähde: https://eportti.tietopalvelut.com/uutiset/2005_02_maksuhairiot_extra.htm

Maksuhäiriöt Luottotietoihin merkityt maksuhäiriöt kertovat maksujen laiminlyönnistä ja perinnän etenemisestä. Trattaprotesti, velkomustuomio sekä ulosoton toteama varattomuus ovat merkinnöistä yleisimmät. Yhteistä kaikille maksuhäiriöille on, ettei yritys tai kuluttaja ole maksanut velkaansa vapaaehtoisesta tai haasteperinnästä huolimatta. Saatavan erääntymisestä on yleensä kulunut kuukausia, kuluttajien kohdalla keskimäärin 6-8 kuukautta. Suurin osa maksuhäiriöistä syntyy oikeudellisen perinnän eri vaiheista. Yritys tai kuluttaja voikin saada samasta hoitamattomasta velasta useita maksuhäiriömerkintöjä. Lähde: https://eportti.tietopalvelut.com/uutiset/2005_02_maksuhairiot_extra.htm

Maksuhäiriö kulutusluotossa Ensimmäinen merkki kuluttajan maksuvaikeuksista on kulutusluottoa koskeva maksuhäiriö, joka rekisteröidään rahoitus- ja luottokorttiyhtiön ilmoituksesta. Kuluttajalle jätetään kuitenkin riittävästi aikaa maksaa erääntynyt suoritus tai sopia maksujärjestelyistä. Jotta tililuottoon tai luottokorttiin liittyvä maksuhäiriö (LKP) tai kertaluottoon tai osamaksusopimukseen liittyvä maksuhäiriö (OSP) voidaan merkitä luottotietoihin, maksun on oltava viivästynyt yli 60 päivää eräpäivästä. Suorituksen laiminlyönti ei myöskään saa johtua ns. sosiaalisesta suoritusesteestä kuten sairaudesta tai työttömyydestä. Lähde: https://eportti.tietopalvelut.com/uutiset/2005_02_maksuhairiot_extra.htm

Tratta Tratta on vapaaehtoisen perinnän keino, jota käytetään erääntyneiden ja riidattomien yrityssaatavien perinnässä. Velkoja kehottaa tratalla yritystä suorittamaan maksun sillä uhalla, että laiminlyönti ilmoitetaan luottotietorekisteriin ja edelleen Kauppalehden, Taloussanomien ja Luottolistan julkaistavaksi. Jos velkaa ei suoriteta tai maksusta sovita, protestoimalla tratan velkoja julkistaa velkasuhteen. Asiakastiedon vahvistama trattaprotesti merkitään luottotietoihin ATR-koodina. Velkoja voi myös pyytää, ettei protestoitua trattaa paineta lehtien protestilistoille. Ns. hiljainen protestointi (AST) näkyy kuitenkin luottotietorekisterissä. Lähde: https://eportti.tietopalvelut.com/uutiset/2005_02_maksuhairiot_extra.htm

Perintä Jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, siirrytään oikeudelliseen perintään. Saatavan viemiseksi ulosottoon sille on haettava maksuun velvoittava käräjäoikeuden päätös. Jos velallinen ei vastaa haasteeseen tai osoita saatavaa riitaisaksi, käräjäoikeus tekee päätöksen velkojan hakemuksen mukaisesti. Tieto yksipuolisesta tuomiosta merkitään luottotietoihin YVK-koodina. Jos velallinen myöntää vastineessaan velkojan kanteen oikeaksi, merkintänä on SVK. Julkiset maksut, verot ja lakisääteiset vakuutusmaksut voidaan siirtää ulosoton perittäväksi ilman tuomioistuimen päätöstä. Lähde: https://eportti.tietopalvelut.com/uutiset/2005_02_maksuhairiot_extra.htm