Öljyvahinkojen torjunnan pilotointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pohjois-Kuoreveden vesiosuuskunta Toimitusjohtajan tehtävät
Advertisements

Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja Pienkuntaseminaari Simo Kommenttipuheenvuoro kuntarakenneuudistuksesta.
palomestari Jukka Taskinen
Öljysuojarahaston asiat Ympäristövahinkojen torjunnan neuvottelupäivät SYKE Pääsihteeri Merja Huhtala.
Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ business-malli ja korkeakoulujen sisäinen viestintä AMKIT-Linnea yhteiskokous Kristiina Hormia-Poutanen.
SÖKÖ II 2007 – 2011 Loppuseminaari Uudenmaan ELY-keskus Apulaisjohtaja Rolf Nyström.
Ari Hoppania Oulun lääninhallitus, liikenneosasto
Sähköisen asioinnin visio, toiminta- ja tietoarkkitehtuuri
Päivystysten kokonaisuus Lshp:n alueella Tapio Kekki Pth-yksikkö Lshp.
Vapaaehtoisten osallistuminen öljyntorjuntaan – kehittämishanke SPEK, Reijo Rautauoman säätiö Tommi TT Virtanen Vapaaehtoisten osallistuminen.
Sopimuspalokuntalaisena Etelä-Pohjanmaalla  30 paloasemaa - yksi paloasema 24/7 täysin ammattihenkilöstöllä  Sopimushenkilöstö hyvin keskeisessä roolissa.
Aluetoiminta Aitoon VPK Toiminnanjohtaja Isto Kujala.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
Etelä-Savon maakuntauudistus – valmistelutyöryhmät
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Tukipalvelut ja ICT Uuden toimintamallin kuvaus
Digitaaliset palvelut Uuden toimintamallin kuvaus
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
Tilannekatsaus valtakunnallisesta ja Pohjois-Karjalan valmistelusta
Projektisuunnitelma vuodelle 2017
Maakuntauudistuksen valmistelu TEM:ssä
Alueidenkäyttö Uuden toimintamallin kuvaus
PELASTUSTOIMINNAN JÄRJESTELYT SISÄVESIALUEILLA
Henkilökierto valtionhallinnossa
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Turvapalvelut alkaen -vaihtoehtojen vertailu
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Karjalassa
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
TAHE keskitetty toimintamalli
Monialainen yhteispalvelu
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Maakuntauudistuksen esivalmistelun valmisteluryhmä
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Yhteistoiminnan mallintaminen
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Matkalla Meijän maakuntaan
Maakuntien hyte-valmistelijoiden VERTAISFOORUMI J-Sali 1
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Tarve PERA -hankkeelle syntyy
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
Selvityksen aikataulu ja alustava työsuunnitelma sekä organisointi
Ohjausryhmä , pöytäkirjan liite 1B Työsuunnitelman liite
Pelastustoimen toinen sisältötyöpaja
Katsaus Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun Henkilöstöryhmä Pekka Kuosmanen ja Jarno Turunen.
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
ELY:n toiminta Raahen öljyonnettomuudessa
PERA Hanke PERA turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa PERA II jatkohanke.
YHTEISPALVELUN TEHOSTAMISHANKE ETENEE
Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen Osaamiskeskus Kanuunan TOIMINTAPERIAATTEET Kanuuna-seminaari Jyväskylä
Pelastustoimen kehittämishankkeen työryhmien vaihe I Lakihanke
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Mika Nieminen, projektipäällikkö, ICT-palvelukeskus Vimana
Esittäjän nimi ja päivämäärä
Yhteispalvelun tehostamishanke - miten on edetty
PERA – turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa (PERA –hanke) Pilottivaihe
Esityksen transkriptio:

Öljyvahinkojen torjunnan pilotointi Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa 30.11.2016

Uusien toimintamallien tehtäväksianto Tehtäväksianto: Sopimus öljyntorjunnan jälkivahinkojen torjuntatöistä. - Johto- ja ohjausvastuiden määrittäminen torjuntatehtävissä ja jälkivahinkojen hoidossa - Toimintavaltuuksien määrittäminen (pelastuslaitos / kunnat) Suunnitelma torjuntatyön kokonaisuudesta. - Akuutit torjuntatehtävät ja jälkivahinkojen torjunta - Ympäristötekniset asiantuntiatehtävät - Öljyisen jätteen keräily, kuljetus ja käsittely - Koulutus- ja laatujärjestelmät - Erilaiset puitesopimukset Korvausvastuut ja käytännöt sekä korvausten hakeminen - Öljysuojarahasto / maakunta / kunnat / pelastuslaitos

Työryhmän kokoonpano Palopäällikkö Markus Piirainen pj Asiantuntia Petri Naumanen ELY Asiantuntia Anu Näätänen Joensuun kaupunki Palomestari Jani Nevalainen sihteeri

Nykyinen toimintatapa Pelastusviranomainen on öljyvahinkojen torjuntaviranomainen ja pääsäännön mukaan öljyvahingon torjuntatöitä johtaa sen pelastustoimen alueen pelastusviranomainen, jossa vahinko tai vaaratilanne on saanut alkunsa. Torjuntatöiden johtaja päättää kuultuaan asiantuntijaa (SYKE, ELY, kunnan ympäristöviranomainen), milloin johtovastuu siirretään jälkitorjunnasta vastaavalle kunnan viranomaiselle. Jälkitorjunta alkaa, kun torjuntatöiden johtaja on ilmoittanut alkuvaiheen torjuntatoimien päättämisestä ja johtovastuun siirtämisestä jälkitorjunnasta vastaavalle viranomaiselle eli kunnalle. Jälkitorjunnan tavoitteena on likaantuneen alueen puhdistaminen ja kunnostaminen. Pelastuslaitos voi alueellaan vallitsevan käytännön mukaisesti osallistua ja johtaa myös jälkitorjuntatilanteen erillisen kirjallisen sopimuksen mukaisesti. Ei ole sovellettu käytäntöön.

Uusi toimintamalli Kunnat voivat sopia pelastuslaitoksen kanssa siten, että pelastuslaitos johtaa jälkitorjunnan. Päivystävä pelastusviranomainen jonka työvuoron aikana vahinko on käynyt vastaa vahingon hoitamisesta alkuvaiheessa ja myöhemmin vastuu siirretään pelastuslaitoksen määräämälle viranhaltijalle. Pelastuslaitos vastaa kokonaisvaltaisesti torjunnan jatkumisesta ja jälkitorjunnan päättämiseen saakka. Vahingon aiheuttaja voi torjuntaviranomaisen luvalla huolehtia vahingon torjunnasta mutta torjunnan johtovastuu säilyy edelleen torjuntaviranomaisella. Öljyntorjunnasta aiheutuvia kustannuksia on mahdollista hakea Öljysuojarahastosta. Öljysuojarahaston kautta on mahdollista kanavoida rahoitusta torjuntakustannuksista mahdollisimman pian onnettomuuden jälkeen ennakkokorvauksina pelastustoimen alueille sekä kiireellisim­min rahoitusta tarvitseville vahingonkärsijöille Olennaista on myös, että pelastustoimen alueet toimittavat haettavista korvauksista rahastolle asianmukaiset kustannuserittelyt ja -selvitykset.

Asiakkaat Maakunnan kunnat Öljyvahingon aiheuttaja ELY-keskus Öljysuojarahasto Vakuutusyhtiöt (aiheuttajan)

Uuden toimintamallin edut Pelastuslaitos vastaa kokonaisvaltaisesti torjunnan jatkumisesta ja jälkitorjunnan päättämiseen saakka. Vahingon aiheuttaja voi torjuntaviranomaisen luvalla huolehtia vahingon torjunnasta mutta torjunnan johtovastuu säilyy edelleen torjuntaviranomaisella. Yhtenäinen ja ammattimainen toimintamalli koko maakunnassa.

Uuden toimintamallin riskit Kokonaisuuden hahmottaminen heti torjuntatöiden alkuvaiheessa ei onnistu. (Vastaava riski myös nykyisin) Asiantuntijoiden käyttäminen ja paikalle saaminen viivästyy tai alkuvaiheessa estyy jostain syystä. (nykyinen) Kustannusten karkaaminen > erityistapauksissa katselmuslautakunnan perustaminen asianosaisista. Muutokseen sisältyy aina suunnittelua, koulutusta ja toiminnan sisään ajamista. Öljyntorjuntaa (myös muut) koskevan lainsäädännön valmistelu kesken.

Keskeiset rajapinnat: työnjako valtio – maakunta Lainsäädäntötyö valmistelussa ja tilanne on tällä hetkellä avoin. Pelastustoimi ja öljyvahinkojen torjunta. Saimaan syväväylän öljyntorjunta maakuntien kesken.

Keskeiset rajapinnat: työnjako maakunta - kunta Pelastustoimen järjestämisvalmistelu voi tuoda työnjakoa maakuntien ja kuntien välille. Akuutit öljyvahingot ja jälkivahinkojen torjunnan hoitaisi pelastuslaitos. Pitkäkestoiset, kuten maanalaisten öljysäiliövuodosta johtuvat vahingot jäisivät kunnan vastuulle

Keskeisimmät ratkaistavat asiat Kattavan sopimuksen luominen (kaikki kunnat) Kouluttaminen ja toimintamallien luominen Suunnitelma eri toimenpiteistä Puitesopimuksien kilpailuttaminen ja tekeminen (konsultit, yrittäjät jne.) Yhteistyömallit (kunnat, eri hallintoalueet….)

Valmistelun eteneminen Sopimusmallin valmistaminen 30.3.2017 mennessä Sopimusmallin hyväksyminen hallinnossa 30.4.2017 mennessä Sopimuksen hyväksyminen maakunnan kunnissa 20.8.2017 mennessä Tarvittavan tausta-aineiston, sopimusten ja muiden asioiden valmistelu Pelastuslaitoksen henkilöstön koulutus ja tarvittavan materiaalin hankinta Käyttöönotto 1.1.2018

Taloudelliset ja henkilöstövaikutukset 1 htv kustannusten jaosta sovitaan tehtävässä sopimuksessa. Vapauttaa kunnan henkilöstön tehtävästä.

Esitys kokeilusta/pilotista 2017-2018 Alkuvaiheessa asiaa voisi pilotoida X kunnan / kuntien kanssa.

Valtakunnallinen valmistelu Öljyvahinkojen torjuntalakiin ja asetukseen on tulossa tarkennuksia ja muutoksia, joiden perusteella öljyvahingon jälkitorjunta, saamiemme tietojen perusteella, olisi jäämässä edelleen kuntien hoidettavaksi. Valmisteluaikataulu on vielä avoin, joten emme vielä pysty vaikuttamaan asian valmisteluun.

Esitykset valtakunnalliseen valmisteluun Jos ja kun öljyvahinkojen torjuntalain ja asetuksen muutos tulevat lausunnolle, meidän on lausunnossamme otettaisiin kantaa siihen, että koko akuutin öljyvahingon johtamisvastuun sisällytettäisiin pelastuslaitoksen vastuulle. Valtiollisen öljyvahinkojen päivystys jatkuisi nykyisen kaltaisena.

Muuta huomioitavaa

Seuraava askel Toimintaperiaatteen sopiminen kuntien kanssa. Sopimusmallin valmistelu ja hyväksyminen. - toiminnan periaatteet, vastuut, kustannukset, korvausperusteet, jne.