Lähis-opas julkisille keittiöille

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2 Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten ja yksittäisten henkilöiden tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa tukeva asiantuntijapalvelu Yritys- tai hankekohtaisesti.
Advertisements

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
– 1 – Sosiaalisten vaikutusten mittaamisesta Jaana Merenmies, Response-projekti
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä Vallila Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Raha- ja talouspolitiikka pitkittyneessä 0-kasvun ja 0-koron.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
Innovatiiviset hankinnat Innokylässä
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Neuvontaa ja vientiosaamista elintarvikealan pk-yrityksille www. evira
Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) - edelläkävijäkuntien yhteisö
Asiakaslähtöisyys hankinnoissa Innomarkkinat
Digitalisaation ohjausmalli
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
Hankinnoilla työllistämisen malli
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Partion arvokeskustelu
Kuntien pienhankinnat Marjojen jatkojalostuskurssi
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Maakuntauudistus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Sisältö Miksi hankintojen erityispiirteiden tunnistaminen on tärkeää
Pk-vientihanke pähkinänkuoressa
Arvot julkisten hankintojen taustalla
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Mitä seuraavaksi? Maria Salenius Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Asiointipalveluiden laatu
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Sote-uudistuksen toimeenpano
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
SoteDigin kuulumiset
Siun sote tehdään NYT Siun sotessa tehdään uusi malli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta ja organisoinnista Pohjois-Karjalan ja Heinäveden.
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

Lähis-opas julkisille keittiöille Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat -seminaari 22.3.2017 Helsinki Kirsi Viljanen Lähiruokakoordinaattori Maa- ja metsätalousministeriö www.mmm.fi/lahiruoka lahiruokaohjelma.blogspot.fi www.facebook.com/Lahiruokaohjelma Twitter: ViljaKirsi www.lahisopas.fi

Julkiset hankinnat vaikutus aluetalouteen strateginen kehittämisväline työllistämisvaikutukset innovaatioiden mahdollistaja ympäristö- ja ilmastovaikutukset sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset VAHVASTI KANSALAISTEN ARJESSA MUKANA

Julkisia hankintoja ohjaa hankintalainsäädäntö VNP’t kestävien ympäristö- ja energiaratkaisujen edistämisestä julkisissa hankinnoissa, luomu, lähiruoka, vastuulliset elintarvikehankinnat 06/2016 hallitusohjelma: …Markkinoiden toimintaa, vapaata kilpailua ja pk-yritysten osallistumismahdollisuuksia hankintaprosesseihin edistetään uudistamalla keskeistä lainsäädäntöä ja purkamalla kilpailua estävää toimialakohtaista sääntelyä… Uudistetaan hankintalaki kansallista etua ja kansalaisten hyvinvointia tukevaksi… Parannetaan alkuperämerkintöjen näkymistä ja lisätään suomalaisen ruoan käyttöä julkisissa hankinnoissa… Tavoitellaan 5 prosentin innovatiivisten hankintojen osuutta kaikista julkisista hankinnoista… strategiset päätökset, suosituksia, ohjeita Eurooppa 2020 –strategia, Agenda 2030 tilaaja, loppuasiakas!!

Lähiruoka ja luomu sekä julkiset hankinnat Lähiruokaohjelman tavoitetila 2020: lähiruoan saatavuus on parantunut ja se on luonnollinen osa julkisia ruokapalveluja. Lähiruoka on huomioitu kuntien hankintastrategioissa ja sitä käytetään ja arvostetaan kaikissa Suomen kunnissa tarjontakilpailuihin liittyvät kriteerit ottavat huomioon ravitsemuksen ja muun laadun rinnalla ympäristön ja kestävän kulutuksen, sesonginmukaisuuden ja tuoreuden

Luomuohjelman tavoite: Valtion ja valtioneuvoston hankintayksiköiden keittiöissä ja ruokapalveluissa tarjotusta ruoasta 10 % on luomua vuoteen 2015 mennessä ja 20 % vuoteen 2020 mennessä.

Kasvattaa lähiruoan osuutta julkisista hankinnoista parantamalla hankintaosaamista ja laadullisia kriteereitä Kansallisen hankintalainsäädännön kehittäminen edelleen. Hankintaosaamista lisäävien ja hankintakäytäntöjä kehittävien toimenpiteiden rahoitus ja toteutus. Tarjotaan hankintaprosesseissa mukanaoleville ohjeistusta ja neuvontaa sekä kehitetään työkaluja, kriteereitä ja ohjeistusta, jotka mahdollistavat kestävät hankinnat. Kannustetaan kuntia ja maakuntia kasvattamaan lähiruoan osuutta hankinnoissaan ja kannustetaan kuntia tekemään lähiruoan käytön edistämisestä päätökset, jotka kirjataan kunnan ja sille palveluja tuottavan ruokapalvelun strategioihin. Maakunta- ja kuntatasolla edistetään lähiruokaa mm. lisäämällä tuottajien ja hankkijoiden yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä levittämällä parhaita käytäntöjä.

KAIKKI RIIPPUU KUNTAPÄÄTTÄJISTÄ! Alueen elinvoimaisuus, ja sen alkutuotannon ja elintarvikejalostuksen edistäminen sekä lähiruoan ja luomun osuuden kasvattaminen julkisella lautasella ennen kaikkea kuntapäättäjien ARVOVALINTA, joka konkretisoiduttava mm. hankintaprosesseissa KUNNAN annettava signaali, tehtävä strateginen päätös, joka vietävä käytäntöön asti

MITÄ VOIDAAN/PITÄÄ TEHDÄ? Lähiruoan ja luomun lisäämiseksi julkiselle lautaselle voi aloitteellinen ja aktiivinen olla kuka vain ao. ruokapalveluketjussa oleva. Useimmat lähiruoan menestystarinat julkisissa elintarvikehankinnoissa ovat yksittäisten ihmisten ansiota, heidän, jotka ovat asian nähneet sydämenasiakseen. MUTTA: tarvitsee taakseen kuitenkin käytännössä kunnan poliittisen sitoumuksen Kuntastrategioihin (ml. kuntayhtymät ja kuntien omistamat laitokset, ml. elinkeino-, palvelu-, hankintastrategiat) saatava mukaan kirjaukset alueen elinvoimaisuuden, alkutuotannon ja yrittäjyyden tukemisesta sekä lähiruoan ja luomun edistämisestä kunnan elintarvikehankinnoissa. Kuntaan aloitteet (joko kuntalais- tai valtuusto-) lähiruoan ja luomun lisäämisestä kunnan elintarvikehankinnoissa.

Selvitettävä, mitä tuotteita/raaka-aineita kunnasta/lähialueelta on saatavissa. www.aitojamakuja.fi yksi tietoportaali alueen yrityksistä Luotava keskustelu poliittisten päättäjien, ruokapalvelutoiminnan ja siinä työskentelevien, hankintatyötä tekevien, asiakkaiden ja tuottajien ja yritysten välillä. Tuotteita voidaan kehittää kunta-asiakkaan tarpeisiin yhdessä (hankinnan tarjouskilpailuissa määritetään esimerkiksi varaus tuotekehitykseen) Tarjouskilpailut avattava niin, että myös pienemmillä yrityksillä on niihin mahdollisuus osallistua, mm. osatarjoukset, laatukriteerit. Oltava valmiutta hankinta-, valmistusprosessien sekä reseptiikan uudistamiseen. Resurssit, myös henkilö-

ESIMERKEISTÄ INNOITUSTA JA ROHKAISUA!!!!!

? ? SOTE MAAKUNTA- UUDISTUS ?

Kiitos! 13.11.2017