Eutanasia s. 94-97.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
Advertisements

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Syyllisyys ja häpeä. Askel 5 syyllisyys ja häpeä Tavoitteet: Ymmärtää syyllisyys ja häpeä ja niiden välinen ero Tutkia kuinka vastaamme näihin tunteisiin.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Askeleet kohti täysipainoista luovuutta
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Itsetuhoisen mielenmaisema
Humanismi.
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen Suomi
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Työelämäpedagogiikkakysely työelämäyhteistyöstä työpaikkaohjaajille ja opettajille Sirkku Latvio
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Elämänkatsomustiedon tunti
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Reformoitu opetus.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Vanhuksen saattohoito
Kommunismi - Piia Koivula.
Stoalaisuudesta.
Eläinkokeet sekä eläinten hoito ja käyttö ravintona
RAAMATUN ETIIKKA.
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
13 KUOLEMAN ETIIKKA Luku 12 –Ydinsisältö.
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen verkkolomakkeella
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Avainresurssit ja kyvykkyydet
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Kilpailustrategia LEA4LH004 SWOT – synteesianalyysi TOWS – strategiavaihtoehtojen luonti SWOTin pohjalta Riitta Rautava.
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
toim resu toim määr arvi kilp tavo Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
Karttamerkit 1
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
8. Periytyminen.
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Kulttuurishokki ja henkilökohtainen hyvinvointi
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Tapaa Nadina, hän on tuotekehitysinsinööri
Esityksen transkriptio:

Eutanasia s. 94-97

Faktaa Eutanasia eli armomurha merkitsee kuolemaan auttamista. Eutanasia = hyvä kuolema (kreikankielestä) Passiivinen eutanasia: luovutaan kivuliaista toimenpiteistä ja tyydytään perushoitoon (kivunlievitys), kun tiedetään potilaan elämän kohta loppuvan. Passiivinen eutanasia on yleistä. Aktiivisesta eutanasia: lääkäri edistää vaikeasti sairaan potilaan kuolemaa (esim. hengityskone irt) . Potilaan omasta tahdosta. Siitä käytetään myös nimitystä kuolinapu. Parantumattomasti sairaalla potilaalla täytyy olla vakaa ja pysyvä tahto kuolla, kivun täytyy olla sietämätöntä ja edellyttää sitä, että kaikki hoitokeinot ovat käytetty. Toimenpidettä vaativa ei saa olla lapsi, kehitysvammainen eikä dementikko. Belgiassa ja Hollannissa eutanasia on laillista, kun taas Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos.

Eutanasia Kristinuskon näkökulmasta Ihmisellä on erityinen arvo Jumalan kuvana. Elämä on pyhää ja kuoleman salaisuus on osa elämän pyhyyttä. Kristillinen etiikka on aina elämän puolella. Ihminen ei ole oikeutettu päättämään syntymästä ja kuolemasta. Kirkon mielestä parempia vaihtoehtoja ovat oireita lievittävä hoito tai saattohoito kuin aktiivinen eutanasia.

Eutanasian ongelmat kuka lopuksi määrittelee, millainen on ihmisarvoinen elämä? - Joku joutuu kuitenkin vastuuseen toisen elämästä. mihin kaikkeen eutanasiapäätös vaikuttaa? Ja onko sillä vaikutusta muihinkin kuin potilaaseen? – vaikutus läheisiin ja päätöksen tekevään lääkäriin Millainen elämä on elämisen arvoista? –ihmisen oma näkemys Onko tekemättä jättäminen moraalisesti sama kuin tarkoituksellinen teko? eli onko loppujen lopuksi sama asia lopettaa hoidot ja antaa kipulääkitystä, joka mahdollisesti lyhentää elinaikaa, kuin antaa tarkoituksellisesti tappava lääkeruiske. vaikka eutanasian laillistamista ja yleistymistä ei tultaisi pitämään oikeana ratkaisuna, niin voisiko se olla jossakin yksittäistapauksessa moraalisesti oikea ratkaisu? – Ei tarvitse kokea kipua mitkä olisivat ne hyveet, joiden mukaan lääkärin tai muun eutanasiakysymystä miettivän ihmisen pitäisi toimia? Miten pystymme esimerkiksi arvioimaan nopeutetun kuoleman vaikutusta sairaaseen ihmiseen? Onko siitä itse asiassa enemmän haittaa kuin hyötyä?

Etiikan teoriat Suurtenkin kipulääkeannosten antamista voidaan perustella velvollisuudella helpottaa potilaan tuskia ja tehdä loppuelämästä mahdollisimman siedettävää ja tuskatonta. Lääkärinvala velvoittaa käyttämään vain sellaisia hoitoja, joista potilas todennäköisesti hyötyy Tarkoitusetiikan mukaan vääräkin teko voi olla oikea, jos henkilö pyrkii hyvään. Tilanne-etiikka katsoo tilannetta jokaisen tapauksen kohdalla erikseen. utilitaristisen näkökulman mukaan eutanasiaa voidaan puolustaa myös taloudellisin perustein.

Pohdittavaa Saako ihminen päättää itse oman elämänsä pituudesta? Milloin eutanasia olisi mielestänne oikea ratkaisu? Mitä itse ajattelet, mitä edellytät hyvältä elämältä?