Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Karttamerkit 1 www.suunnistuskoulu.net.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Karttamerkit 1 www.suunnistuskoulu.net."— Esityksen transkriptio:

1 Karttamerkit 1

2 Katso ensin kuvaa, lue kysymys ja piirrä/kirjoita sitten seuraavan dian aikana vastauksesi erilliselle paperille. Kirjoita karttamerkin viereen, millä värillä se merkitään kartassa tai käytä värikyniä. Harjoitus sisältää viisi kuvaa kysymyksineen, joiden jälkeen saat eteesi oikeat vastaukset.

3 1 Miten meidät merkitään ja millä värillä?

4 Piirrä ja kirjoita.

5 2 Miten minut merkitään ja millä värillä?

6 Piirrä ja kirjoita.

7 3 Miltä tällainen kohta voisi näyttää kartalla?

8 Piirrä ja kirjoita.

9 4 Tässä kuvassa on kahden karttamerkin risteys. Mitkä kaksi merkkiä ovat kyseessä ja miten risteys merkitään?

10 Piirrä ja kirjoita.

11 5 Miten minut merkitään ja millä värillä?

12 Piirrä ja kirjoita.

13 Ratkaisut

14 1 Kolmella ruskealla rinkulalla. Periaatteessa pistekin on mahdollinen, mutta usein pistekumpare on matalampi kuin kumpare, ja nämä kukkulat ovat melko suuria.

15 2 Yhtenäisellä viivalla, mustalla värillä, koska ei ole päällystetty tie. Päällystettyjen teiden värinä on yleensä ruskea.

16 3 T:n muotoinen päällystettyjen teiden risteys, jonka takana näkyy kolme rakennusta eli väreinä ruskea ja musta. Tonttien taustavärinä olisi lisäksi oliivinvihreä tonttimaata kuvaava väri. Sprinttikartassa rakennukset olisivat harmaita ja päällystetty tie vaaleanruskea.

17 4 Oja ja aita, joiden risteys tulee ilmi siitä, että merkit menevät toistensa lomitse .

18 5 V-kirjaimella, usein ruskealla värillä, mutta kovin kivinen tai kallioinen tai selkeästi ihmisen rakentama kuoppa voidaan merkitä myös mustalla. V V

19 Miltä tuntui? Voi olla vaikea miettiä erilaisia karttamerkkejä ja niiden esiintymistä kartoilla. Eri maissa ja yhden maan sisälläkin käytänteet vaihtelevat. Lisäksi maasto- ja sprinttikartoissa on ihan jo keskenäänkin eroja. Paras tapa oppia tulkitsemaan karttoja ja karttamerkkejä on liikkua kartan kanssa. Matkustaminen avartaa, mutta aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – lähipiirin sprintti- ja maastokartat tarjoavat todennäköisesti jo paljon hauskoja eroavaisuuksia!

20


Lataa ppt "Karttamerkit 1 www.suunnistuskoulu.net."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google