MEDIAKULTTUURIN NOUSU

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Advertisements

Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
Reeta Rönkkö, Maaseudun Sivistysliitto. • Laajakaista kaikille 2015 – mutta miten? • Pohjois-Karjalan maakuntaliiton hallinnoima • Maaseudun Sivistysliiton.
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
Internetin ilmaisohjelmat
Kulttuuria massoille.
Verkonkäytön ongelmat
Radiopartiotoiminta Radiopartio – radioamatööri harrastukset kohtaavat
Radio.
CHEERLEADING Tiina Määttä.
Lentokone Lentokone pysyy ilmassa sen kantopintojen, kuten siipien aiheuttaman nostovoiman ansiosta, mutta lentokoneet vaativat ilmassa pysyäkseen myös.
Teräväpiirtotekniikka Jussi Koskela Santeri Lehtonen IT-06.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
ELOKUVAKLASSIKOT KOULUIHIN Sodankylä Juha Oravala Elävää Kuvaa -projekti Organisoijat: Elokuvakontakti, OPM.
WEB 2.0 — Sitä sun tätä Juha Kurri. Folksonomia Flickrissä on luovuttu tieteellisestä, tai muusta vakiintuneesta luokittelusta ja hierarkisesta lajittelusta,
Medioiden historia ja nykykehitys ma 10. ja : 10-12, F133; ti 11. ja : 11-14, F416 viikko 41 ma-ti Medioiden historia viikko 42.
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
 n. 20 henkeä  Toimittajia, tuottajia, tuotantokoordinaattoreita  televisio, radio, netti  Huom. Tiedettä käsitellään myös muissa kuin tiedeohjelmissa.
Kylmä sota – Yhdysvallat vastaan Neuvostoliitto
Kylmä sota Kahden valtion välinen valtataistelu, lähes sotatila, jossa ei käytetä suoria sotilaallisia toimia. Turvaudutaan propagandaan, vakoiluun, taloudellisiin.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
Kirjan tehtävien vastaukset s. 114 III Vaikuttamisen kanavat 10 Media on tärkeä mielipidevaikuttaja.
Teollistumisen ajan tärkeitä keksintöjä
Ylivieskan lukion sähköiset oppimisympäristöt. Miksi lukiossa siirrytään sähköisiin oppimisympäristöihin?
Suomen teollistumisen edellytykset 1.Raaka-aine kotimaasta Suomessa riitti puuta -> sahateollisuus Euroopassa kysyntää puulle Myöhemmin ryhdyttiin valmistamaan.
Modernismi ja populaarikulttuuri s Modernismi 1920-luvulla 1920-lukua kutsutaan modernismin vuosikymmeneksi: kaupungit kasvoivat, autot ja lentokoneet.
Hitlerin Saksa Kolmas valtakunta. Alku Saksa I maailmansodan syyllisenä joutui maksamaan sotakorvauksia, supistamaan armeijaa sekä joutui luovuttamaan.
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA
Suomalaisia erikoiskuljetuksia Laadukkaalla ja hienolla kalustolla.
Toinen maailmansota syttyy
TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Modernin kulttuurin synty
Pahimmat kilpailijat Pirkanmaalla
Aineisto on vapaasti muokattavissa
TIEDE USKONNON HAASTAJANA
ARKTISET KULTTUURIT Sivut 162171
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
RADIO ja televisio suomessa
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Median aikajana some TV v.1934 Älypuhelin (1993)
Televisiot.
Median aikajana TV v. 1. radio-lähetys some älypuhelin
Median aikajana TV v. älypuhelin some Mitä, missä, milloin maailmalla?
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
AATTEET 1900-luvulla Länsimaissa yksilöllä yhä enemmän mahdollisuuksia muodostaa oma itsenäinen käsityksensä maailmasta Yksilön vapaudet ja oikeudet.
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
Propaganda 1700 – 1800-luvuilla
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
Median aikajana TV v.1926 some
Median aikajana TV v.1926 Mitä, missä, milloin maailmalla?
Median aikajana älypuhelin TV v. some Mitä, missä, milloin maailmalla?
Median aikajana Älypuhelin 1993 TV v.1926 some
TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT
Median aikajana älypuhelin TV 1. radio-lähetys TV v.
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Median aikajana älypuhelin TV v. some Mitä, missä, milloin maailmalla?
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Median aikajana TV v some Ensimmäinen älypuhelin 1993 IBM
Maksuttomia materiaaleja opetukseen, työnohjaukseen
Esityksen transkriptio:

MEDIAKULTTUURIN NOUSU Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. MEDIAKULTTUURIN NOUSU Luku Mediakulttuurin nousu s. 192–201

Mikä mahdollisti uuden mediakulttuurin? Kehittyvä tekniikka loi uusia laitteita ja koneita äänen ja kuvan toistamiseksi ja välittämiseksi. Elintason nousu ja vapaa-ajan lisääntyminen takasivat laajan yleisön. 1800-luvulla huviteltiin stereoskoopilla ja muilla liikkumatonta kuvaa esittävillä laitteilla. Liikkuvan kuvan läpimurto tapahtui vuonna 1895, kun elokuva keksittiin. Lumièren veljesten elävät kuvat levisivät nopeasti lähes kaikkialle maailmaan. Stereoskoopin ihailua.

Miksi elokuvasta tuli nopeasti huippusuosittu? Elokuva sopi melkein kaikille: Pääsylippu oli halpa: köyhäkin kykeni maksamaan sen. Myös naiset päästettiin katsomoihin. Kieltä osaamattomat ja lukutaidoltaan heikot pystyivät seuraamaan elokuvia. Elokuvien näyttäminen vaati vain muutaman ihmisen työpanoksen. Varhainen elokuvajuliste.

Elokuvan vaiheita Aluksi filmit olivat mykkiä dokumenttipätkiä. Pian alettiin tehdä näytelmäelokuvia, joissa oli toimintaa ja jännitystä. Elokuvaa alettiin käyttää myös tiedottamiseen. Yhdysvalloista tuli jo 1910-luvulla filmiteollisuuden keskus, joka houkutteli ohjaajia ja näyttelijöitä Euroopasta. Äänielokuva syntyi 1920-luvun lopussa. Se ei tuhonnut filmiä taiteellisesti eikä kaupallisesti, kuten jotkut pelkäsivät. Marlene Dietrich.

Valkokangas tarjosi tietoa, viihdettä ja propagandaa Lenin ylisti elokuvaa vallankumouksellisena tekniikkana, jonka avulla saavutettiin massat. Panssarilaiva Potemkin (1925) oli neuvostoelokuvan suuria saavutuksia.

Myös Hitlerin Saksassa oivallettiin elokuvan vaikuttamismahdollisuudet Myös Hitlerin Saksassa oivallettiin elokuvan vaikuttamismahdollisuudet. Juutalaisvastaisia ajatuksia levitettiin Saksassa elokuvankin, kuten Jud Süssin (1940), avulla. Molemmissa maissa, Neuvostoliitossa ja Saksassa, tuotettiin propagandaa, mutta myös viihdettä massoille. Suurin ideologinen vaikuttaja oli kuitenkin Hollywood, jonka tuotanto levisi kaikkialle ja joka vei amerikkalaista elämäntapaa ja arvoja ympäri maailmaa.

TV yleistyi 1950-luvulla TV loi aluksi yhteisöllisyyttä – yhteisiä kokemuksia ja puheenaiheita. Nykyään TV tarjoaa jokaiselle jotain, koska kanavia ja ohjelmia on tarjolla mittaamattomasti. Yleisradiotoiminnan (BBC, YLE) ja kaupallisten kanavien rinnakkainen toiminta on tuottanut sekä kilpailua että erikoistumista. Vanhanaikainen televisio.

Äänen vallankumous Gramofoni kehitettiin 1800-luvun lopulla. Radiotekniikka oli sotilaallisessa käytössä jo vuosina 1914–1918. Radiosta kehittyi joukkoviestin 1920-luvulla: eetteriäänestä tuli kansanvalistuksen, viihteen ja tiedotuksen välittäjä. 1900-luvun lopussa nykytekniikka on tuottanut valikoiman uusia äänentoistajia hifi-laitteista mp3-soittimiin ja tietokoneen välityksellä kuultavaan ääneen. Thomas Edison ja äänentallennuksen esimuoto, fonografi.

Nykymedia muuttuu koko ajan Median muutos kiihtyy: tekniikka tuottaa uutta ja kuluttajat vaativat uusia keksintöjä. Tekniikka halpenee. Tietotekniikka monipuolistaa sekä työtä että viihdettä. Internet kutistaa maailmaa: se luo uusia pienyhteisöjä ja vertaisverkkoja. Digitalisointi tekee kopioinnista entistä nopeampaa ja helpompaa levittää. Tämä muuttaa myös käsityksiä taiteen ja tiedon luomisesta ja välittämisestä.