Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Modernin kulttuurin synty

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Modernin kulttuurin synty"— Esityksen transkriptio:

1 Modernin kulttuurin synty

2 Elokuvat Elokuvausta oli kehitelty jo pitkään, mutta ranskalaiset Lumieren veljekset keksivät ensimmäisinä vuonna 1895 myydä pääsylippuja näytökseen. Varhaiset elokuvat olivat usein uutiskatsauksia ja matkakuvauksia. Ihmiset, jotka eivät vielä itse päässeet matkustamaan, pääsivät matkafilmien avulla maapallon kaukaisimpiinkin maihin. Vähitellen elokuvateatterista tuli pysyvä osa kaupunkikulttuuria.

3 TV ja radio Televisiot yleistyivät Yhdysvalloissa luvulla ja Suomessa 1960-luvulla. Television uskottiin vähentävän ihmisten välistä kanssakäymistä, ja jo 1960-luvulla keskusteltiin TV-väkivallan haitallisuudesta lapsikatsojille. Saippuaoopperoiden pelättiin haittaavan perheenäitien kotitöitä, lastenhoitoa ja aviosuhdetta. Toisaalta televisio yhdisti perheen iltaisin yhteisen viihteen ääreen. Radiot ja gramofonit yleistyivät luvulla, ja musiikkielämä monipuolistui. Yleisö ei enää mennyt paikan päälle kuuntelemaan musiikkiesitystä, vaan sitä saattoi kuunnella kotona. Radion alkuaikoina musiikki ei ollut mitään taustamusiikkia, vaan radion ympärille keräännyttiin kuuntelemaan ohjelmia koko perheen voimin.

4 Nuorisokulttuuri ja vastakulttuuri.
1950- ja 1960-luvuilla nuorisolla oli elintason nousun ansiosta ensimmäisen kerran mahdollisuus luoda oma elämäntyylinsä. Toisen maailmansodan jälkeen väestö istui entistä kauemmin koulunpenkillä eikä siirtynyt suoraan lapsuudesta työelämään. Tuolloin ilmestyi myös käsite teini-ikäinen eli nuori, joka ei ollut enää lapsi muttei vielä aikuinenkaan. Nuorisokulttuurin keskeisin ilmentymä oli nuorisomusiikki, rock n’ roll. Se kehittyi Yhdysvalloissa mustien blues- musiikista. Erityisesti opiskelevan nuorison parissa kehittyi tiedostavampi nuorisoliike. Nuoriso alkoi kapinoida yhä voimakkaammin perinteistä keskiluokkaista elämäntapaa vastaan. Syntyi vastakulttuureja, jotka vastustivat edellisen sukupolven perinteisiä arvoja. Esimerkiksi hippiliike vastusti Vietnamin sotaa ja kannatti vapaata rakkautta.

5 Lähteet: culture/culture-first.jpg 58.jpg 2dfe964c7d ee2dc379e47/jb-jazz-radio-3-e-jpg.jpg theaters/sugimoto-trylon-theatre-new-york-1976.jpg bb7fd020772cbf1cd099f3b22c712b0b.r79.cf2.rackcdn.com/E0D34B2F-F4AF-4B49-A620- AF63F6C90015.jpg


Lataa ppt "Modernin kulttuurin synty"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google