Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT"— Esityksen transkriptio:

1 TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT Luku Modernin kriisi s. 202–212

2 Mitä totalitarismi on ? Poliittinen järjestelmä, jossa
yksilö on alistettu valtiolle valtio ulottaa valtansa kaikkialle yhteiskunnassa valtio valvoo kansalaisiaan 1920- ja 30-luvun Euroopassa totalitaristisia valtioita olivat natsi-Saksa, fasistinen Italia ja Neuvostoliitto. Hakaristi

3 Miten totalitarismi ilmeni 1900-luvun Euroopassa?
Johtajakeskeisyys näkyi kaikkialla: johtajasta tehtiin yli-ihminen, jota suorastaan palvottiin. Hänelle annettiin johtajuutta kuvaavia nimiä: Führer ja Il Duce tarkoittavat johtajaa, Isä Aurinkoinen puolestaan johdattaa ajatukset isälliseen ohjaukseen ja huolenpitoon. Isä Aurinkoinen, Führer ja Il Duce.

4 Uudesta sukupolvesta uusia ihmisiä
Lapset ja nuoret olivat erityisen huomion kohteena: heistä piti tehdä alusta alkaen aatteen ja puolueen kannattajia. Nuorisojärjestöt, Hitler Jugend, Neuvostoliiton pioneerit ja Komsomol sekä Italian Balilla, pyrkivät kasvattamaan kuriin tottuneita, karaistuneita, aatteelle ja johtajalle uskollisia kansalaisia. Hitler Jugendin yhtenäinen asu ja tervehdykset loivat yhteenkuuluvuutta. <Kuvaksi Aikakirjojen op.materiaalin Nykyaika-osion Fasistit ja Nuoriso-tehtävän kuvista toinen. kuvatekstiksi Balillan tunnuslause ”Uskoa, totella, taistella” kertoo järjestöjen tavoitteista. >

5 Tiukka sensuuri Totalitarismi ei tunne sananvapautta.
Kaikki totalitaristiset valtiot tukahduttivat toisinajattelijoiden ajatukset − usein ajattelijatkin. Saksalaisen kirjailijan Heinrich Heinen ennustus toteutui ikävästi: "Siellä, missä ensin poltetaan kirjoja, poltetaan seuraavaksi ihmisiä.”

6 Propagandan mestareita
Totalitaristiset valtiot tuottivat valtavasti propagandaa: kirjoja, elokuvia, radio-ohjelmia, julisteita, musiikkia ja juhlia, joiden tarkoitus oli levittää omaa aatetta. Myös urheilu otettiin propagandan välineeksi. Berliinin olympialaisten (1936) juliste tuo esiin kansallissosialistien ihanteita: maskuliinisuutta, voimaa ja kilpailua.

7 Miten kuva ilmentää totalitarismia? (Tehtävä s. 203)
Kyse on neuvostoliittolaisesta propagandakuvasta. Tekstin mukaan kaikki valta on yhdellä puolueella (kommunistipuolue) ja sen ”pyhällä” johtajalla (Stalin). Valtaa perustellaan entisen johtajan (Lenin) arvovallalla. Valtiolla on pitkälle tulevaisuuteen ulottuvat, suorastaan utopistiset tavoitteet. Kuvan ihmiset esitetään voimakkaina, eteenpäin pyrkivinä ja innostuneina. Yksilöiden lisäksi esitettään joukkovoimaa. Kuvalla kerrotaan teknisestä ja taloudellisesta edistyksestä (lentokoneet, ilmalaiva, modernit rakennukset,aseet).

8 Mitä kansallissosialistisen ihmisihanteen tunnuspiirteitä kuvassa näkyy? (Tehtävä s. 204)
Kyseessä on ydinperhe, jonka arvoa natsit korostivat. Perhe edustaa arjalaisuutta, jonka tunnuksia olivat vaaleus, isokokoisuus ja atleettisuus (sinisilmäisyys on aavisteltavissa). Perhe harrastaa ulkoilmaelämää ja on urheilullisen näköinen. Nainen on ns. luonnollisen kauneuden ja hiustyylin edustaja. Kuva on kansallissosialistisen puolueen rotupoliittisen viraston kalenterista vuodelta 1938.

9 Mitä pilakuva kertoo natsi-Saksan totalitarismista?

10 Pilakuvan tekijä on britti, mikä pitää ottaa huomioon kuvaa analysoitaessa. Kyse on siis totalitarismiin kriittisesti suhtautuvasta tekijästä.

11 Kuvan mukaan natsien valta perustuu väkivaltaan: aseilla uhkaamiseen ja niiden käyttöön, myös tappamiseen.

12 Vallan kohteena olevat, molemmin käsin tervehtivät miehet, näyttävät kaikki samannäköisiltä, yksilöitä ei ole.

13 Taustalla johtajien tukena on kasvoton armeija

14 Lupaukset, jotka Hitler valtaan pyrkiessään antoi, on petetty.

15 Natsien yhteiset aatteelliset tunnukset ovat hyvin näkyvillä: Hitlerin hakaristi ja Göringin muinaisgermaaninen asu. Goebbels on ikään kuin Hitlerin rakkikoira.

16 Fasismin keskeiset piirteet


Lataa ppt "TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google