Tähden kehityksen loppuvaiheet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TÄHTITIETEEN HARRASTAMINEN
Advertisements

Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Tarinaa tähtitieteen tiimoilta
Valosta 1.
Hubble: Hubble-avaruusteleskooppi on maapallon kiertoradalle lähetetty peiliteleskooppi, eräänlainen avaruudessa oleva observatorio. Se on nimetty avaruuden.
TÄHDET SYNTY: Tähdet syntyvät tiivistymällä kaasupilvestä. Kaasupilvet ovat pääasiassa vetyä ja heliumia, muita aineita on hyvin vähän. Aluksi pöly.
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
Kappale 3.
ULKOPLANEETAT JUPITER, SATURNUS, URANUS, NEPTUNUS, (PLUTO)
Kaasupilven halkaisija pienenee murto- osaan alkuperäisestä.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Maailmankaikkeuden rakenne
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Tehnyt : Vihtori Pummila ja Elmeri Pessinen
alkuräjähdys á la Einstein
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
MAANKOHOAMINEN JÄÄKAUDEN JÄLKEEN
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Ilmanpaine- ja Tuulivyöhykkeet  Auringon valo- ja lämpösäteily  => Maapallolla vallitsee säteilytasapaino, sillä tulosäteily palaa ajan myötä lähtösäteilynä.
14. Maapallon rakenne. Maapallon kuori Kiinteää kiveä ”Kelluu” vaipan astenosfäärissä Mantereinen kuori n. 35 km paksu Kevyempiä kivilajeja Paksuimmillaan.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Mitä Valonnopeus on? Valonnopeus on fysikaali nen vakio, jota merkitään kirjaimella c. Sen arvo on: m/s. Erityisen suhteellisuusteorian muka.
Matkailukalastuksen haasteet -haastettelutuloksia
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Palvelukotien asiakkaiden tyytyväisyys LLKY:n palveluasumiseen
Ilma.
AURINKOKUNTA.
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Partion arvokeskustelu
NÄYTÄ KIELTÄ! PUR kauppa/ Tiina Maija Petäjä, lääkäri
Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio
Verkoston ulkoisvaikutukset
Kurssipäiväkirja Valokuvaus ja graafinen suunnittelu
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
AAAK kotiharjoitus 1 Palautus MyCourses perjantaina 23
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Suhteellisuusteoriaa
Analyyttiset menetelmät VAR:n määrittämisessä
Aurinkokunta.
Tähden kehityksen loppuvaiheet
KARHU.
Liisa ja Jaska olivat nauttimassa iltapäivästä läheisellä niityllä
Suomi 2A 2. tunti.
ILMAKEHÄ.
GC-INFO.
Minä yhdistelmäajoneuvon kuljettajana Teemu Viljamaa.
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
3 Mekaaninen energia.
ASTEROIDIT.
Alisa, Saara, Wilma Tähdet.
Innovatiiviset rakennusmateriaalit
Tuulivoima.
Kemialliset sidokset Metallisidos
Elinympäristömme alkuaineita
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Menetelmiä signaali/kohina-suhteen parantamiseksi
Naapuriapu Jokainen kirjoittaa lappuun (konkreettisen) asian, jolla voisi edistää avoimuutta (Tässä vaiheessa ei vielä kerrota, mitä seuraavaksi). Kun.
Taloushallinnon koulutus
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Innovatiiviset rakennusmateriaalit
Lämpö ja infrapunasäteily
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Annukka Harjula, kokemusasiantuntija
Autoilija saapuu liittymään valon ollessa punainen
Esityksen transkriptio:

Tähden kehityksen loppuvaiheet Anton & Joona

Valkoinen kääpiö Valkoinen kääpiö on tiivis tähti, jonka koko on planeetan suuruusluokkaa ja massa tähden suuruusluokkaa. Syntyy tähdestä, jonka massa on 5–9 Auringon massaa. Se syntyy, kun Auringon massan luokkaa oleva punainen jättiläinen muuttuu epävakaaksi singoten ulko- osansa pois planetaariseksi sumuksi. Jäljelle jää heliumista, hiilestä ja hapesta koostunut kuuma ydin, jossa ydinreaktiot ovat lakanneet. Tyypillisen valkoisen kääpiön massa on noin 0,5–1,0 Auringon massaa ja säde noin 0,01 Auringon sädettä eli noin 7000 kilometriä . Jos valkeaan kääpiöön virtaa massaa, niin että sen massa ylittää Chandrasekharin rajan 1,4 Auringon massaa, koko kääpiötähti räjähtää supernovana.

Punainen Kääpiö On aurinkoa himmeämpi, pienempi, kevyempi ja kylmempi tähti. Punaisen värinen Ovat todella pitkäikäisiä, koska käyttävät vetyä hitaasti. Linnunradan yleisin tähtityyppi ¼ sen tähdistä on punaisia kääpiöitä

Ruskea Kääpiö Ominaisuuksiltaan kaasumaisen jättiläisplaneetan ja tähden välillä Epäonnistunut tähti, ydinreaktiot lakkaavat melko pian syntymän jälkeen Tämän jälkeen ruskea kääpiö himmenee ja viilenee vanhetessaan lopulta näkymättömiin Fuusioi litiumia ja/tai deuteriumia Yhden määritelmän mukaan massan on oltava yli 13 ja alle 75 Jupiterin massaa

Neutronitähti Neutronitähti on painovoiman vaikutuksesta kokoon luhistunut tähti, joka koostuu pääasiassa neutroneista. Neutronitähdillä on todella voimakas magneettikenttä, ja ne pyörivät akselinsa ympäri lujaa: Nopein havaittu pyörimisnopeus = 716 kierrosta sekunnissa . Läpimitta ~ 10 km > 1,4 Auringon massaa < 2-3 Auringon massaa

Musta kääpiö Hypoteettinen tähtityyppi Voisi syntyä valkoisen kääpiön tai neutronitähden jäähtyessä liian kylmäksi lähettämään huomattavaa lämpöä tai valoa. Koska aika, joka valkoisella kääpiöllä kestäisi saavuttaa tämä vaihe, on luultavasti pidempi kuin maailmankaikkeuden ikä (13,82 miljardia vuotta), mustia kääpiöitä ei pitäisi olla vielä olemassa.

Black hole classifications Musta aukko Äärimmäisen tiheä massakeskittymä. Äärettömän voimakas vetovoima. Mikään ei pysty pakenemaan siltä. Black hole classifications Class Mass Size Supermassive black hole ~105–1010 Sun ~0.001–400 AU Intermediate-mass black hole ~103 Sun ~103 km ≈ Earth Stellar black hole ~10 Sun ~30 km Micro black hole up to ~Moon up to ~0.1 mm