Häiriöiden varhaistunnistus, hoidon porrastus ja viranomaisyhteistyö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Advertisements

Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Lastensuojelu nuoren tukena
Katja Siltanen ja Anne Rytilahti
Psyykkinen itsesäätely
Rovaniemen kaupungin ennaltaehkäisevä, ohjaava sekä ryhmämuotoinen perhetyö Toiminta-ajatus Auttaa, opastaa, ohjata perheitä arjessa ja vanhemmuudessa,
P ERHENEUVOLA LAPSEN JA PERHEEN TUKENA Perheiden hyvinvoinnin tukeminen, vanhempainilta Psykologi Saana Sievers.
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
Kouluterveydenhuolto Koulutulokkaan vanhempainaamu.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto Minne menet Lappilainen Päihdetyö! Lähtökohdat Päihteiden käyttö Palvelutarve Seminaari Kaksi.
Perusterveydenhuolto. Perusterveydenhuollon avohoidon kaikki lääkärikäynnit / asukasta.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
AJ 2006 Huoli puheeksi –koulutusten koetut vaikutukset Arja Jääskeläinen 2006.
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Äitiys- ja lastenneuvolatyö Itä-Suomen läänissä 2003 Pohjois-Karjala Varjoranta Pirjo, Pirskanen Marjatta, Pelkonen Marjaana, Hakulinen Tuovi, Haapakorva.
Mitä Yhteispeli tarjoaa koululle? Miten ilmoittaudutte Yhteispeliin?
Konfliktialueilla traumatisoituneet lapset ja nuoret Suomessa
LAPE Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutuskokonaisuus 31.8, 6.9, Seinäjoki.
Perusterveydenhuolto
6.4 Liikunnan merkitykset
TE1 Terveyden perusteet
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä tutustut lapsen oikeuksiin ja niiden toteutumiseen Nepalissa Voit olla mukana keräyksessä tekemällä työtä päivän.
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä autat nepalilaisia lapsia kouluun ja nepalilaisia perheitä pysymään yhdessä. Voit olla mukana keräyksessä tekemällä.
Leikki-iän tunteet.
Psyykkinen terveys.
Monialainen yhteispalvelu
Monipalveluasiakkaan palvelujen tiedolla johtaminen
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
Tampere: Linnainmaan kouluikäiset lapsiperheet
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
Oppimisen ja kehityksen pulmat – PKS-eva
Pirjo Kotkamo, hanketyöntekijä, psyk
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
OT-keskus Erityistaso
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma Päivi Mäki
Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
Eri viranomaisten välinen yhteistyö ja yhteinen toimintamalli
Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa - opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin Essi Muinonen.
Varhainen tuki ja palvelujen integraatio
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen jaosto: Psykoterapia-aiheesta Palkon suositukseksi
Vanhempien ja lasten osallisuuden lisääminen
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Erityistason ryhmät ja palvelukuvausten laatiminen
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
Vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Monikulttuurisuustyön avainhenkilöverkoston
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Kotipolku Kotipolku tarjoaa viittomakielistä kotipalvelua pirkanmaalaisille kuulo- ja kuulonäkövammaisille asiakkaille heidän asuin- ja toimintaympäristöissään.
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esityksen transkriptio:

Häiriöiden varhaistunnistus, hoidon porrastus ja viranomaisyhteistyö Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutus 30.8., 6.9. ja 12.9. 2017 Mediwestin auditorio

8:00 -9:45 Sote ja alueyhteistyö: LAPE – Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Eija Ala-Toppari-Peltola Sote ja alueyhteistyö: Sosiaalihuollon porrasteisuus, monialainen yhteistyö ja sijaishuollon erityiskysymyksiä Noora Aarnio Kahvi 10:15 – 12:00 Pikkulaps ja Laps-arviointilomakkeet; Lasten mielenterveystalo - Mirjami Mäntymaa Nuorten hoidon ja kiireellisyyden arviointi; Nuorten mielenterveystalo – Teresa Sillanpää

Lasten psykososiaalisen terveyden arviointilomakkeet LAPS ja PikkuLAPS LT, lastenpsykiatrian ylilääkäri Mirjami Mäntymaa EPSHP, lasten- ja nuorisopsykiatrian toimintayksikkö LaNu –koulutus 31.8., 6.9. ja 12.8. 2017

Apua tarvitsevia on paljon Kansainväliset ja suomalaiset tutkimukset Jopa 20% lapsista oireilee psyykkisesti ja tarvitsee jonkinasteista apua/ tukea/ hoitoa sen vuoksi perustason palvelut + erikoissairaanhoito 5-6 ja 7-8 –vuotiaiden lasten psykososiaalista terveyttä kartoittavassa väestöpohjaisessa tutkimuksessa tuli esille, että 12% lapsista on perustason hoidon tai tuen tarpeessa sen lisäksi 9% erikoissairaanhoidon tai muiden erityispalvelujen tarpeessa (Kaukonen ym., LAMIKE- hanke, 2011)

Erityistä psykososiaalista tukea tarvitsevien lasten tunnistaminen perusterveydenhuollossa on keskeinen haaste.  Varhain toteutettu psykososiaalisen kehityksen tuki tai hoito on tutkimusten mukaan tehokkainta ja edullisinta.  Riittävän varhainen psyykkisen kehityksen tukeminen auttaa lasta muissakin kehityshaasteissa kuten oppimisessa ja ihmissuhdetaidoissa.  Lapsen psykososiaalisen terveyden ja kehityksen seurannassa ja arvioinnissa on huomioitava psyykkinen vointi ja mahdolliset oireet toimintakyky arjen eri ympäristöissä kehitykseen vaikuttavat perhe- ja ympäristötekijät

Millaista apua ja missä- arviointiapua palveluihin ohjaamiseen LAPS- lomake 4-15 -vuotiaille Terveydenhuollon käyttöön tarkoitettu (terveydenhoitaja –lääkäri) – esim kouluterveydenhuolto, lastenneuvolat Seula; laajojen terveystarkastusten yhteyteen Myös tarvittaessa, jos jotain huolta lapsesta http://www.thl.fi/fi_FI/web/kasvunkumppanit-fi/tyon/lomakkeet/lomakkeet_neuvolatyohon#Laps-lomake, psyykkisen terveyden arviointilomake Terveystarkastukset lastenneuvolassa & kouluterveydenhuollossa -menetelmäkäsikirjassa (Mäki Päivi, Wikström Katja, Hakulinen-Viitanen Tuovi & Laatikainen Tiina. 2011. THL).

LAPS-lomake Kysymyksiä Lapsen kehityksestä Toimintakyvystä kotona/päivähoidossa/koulussa/kaverisuhteissa Vanhempien kyvystä säädellä lapsen tunne-elämää ja käyttäytymistä Lapsen psyykkisistä oireista, myös vakavista Perheen toimintakyvystä, kuormitustekijöistä mm päihteet (myös lapsen oma mahd päihteiden käyttö), perheväkivalta, mielenterveysongelmat perheessä Aiemmin todettu tuen tarve Vanhemman huoli Imintakyvystä,

Kokonaispistemäärä 4–7 viittaa lapsen tai perheen tuen, lisäselvittelyjen tai hoidon tarpeeseen perusterveydenhuollossa ja peruspalveluissa (päivähoito, esikoulu, oppilashuolto, perhetyö). Yhteistyöverkoston kokoaminen lapsen tuen ja hoidon suunnitteluun ja sen toteutukseen on tärkeää. Kokonaispistemäärä 8 tai enemmän viittaa siihen, että on harkittava lastenpsykiatrista konsultaatiota, lastenpsykiatrisia kuntaan tuotuja palveluita tai lapsen lähettämistä erikoissairaanhoidon lastenpsykiatriseen arvioon.

Mikäli kokonaispistemäärä kertyy pääosin perheen toimintakykyä ja kuormitustekijöitä kuvaavista kysymyksistä (kysymykset 9-12), on ensisijaisesti harkittava perheen ohjaamista muiden erityispalveluiden piiriin (aikuisten mielenterveys- tai päihdepalvelut, lastensuojelu tai muu sosiaalitoimi).

PikkuLAPS 0-3 –vuotiaille Analoginen LAPS –lomakkeelle, huomioitu pikkulapsen kehitys Myös kysymys lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksesta Vanhemman huoli Pisterajat 5/ 8

Kokonaispistemäärä 5–7 viittaa lapsen tai perheen tuen, lisäselvittelyjen tai hoidon tarpeeseen perusterveydenhuollossa ja peruspalveluissa (päivähoito, esikoulu, perhetyö). Yhteistyöverkoston kokoaminen lapsen tuen ja hoidon suunnitteluun ja sen toteutukseen on tärkeää. Kokonaispistemäärä 8 tai enemmän viittaa siihen, että on harkittava lastenpsykiatrista konsultaatiota, lastenpsykiatrisia kuntaan tuotuja palveluita tai lapsen lähettämistä erikoissairaanhoidon lastenpsykiatriseen arvioon.

Mikäli kokonaispistemäärä kertyy pääosin perheen toimintakykyä ja kuormitustekijöitä kuvaavista kysymyksistä (kysymykset 12–15), on ensisijaisesti harkittava perheen ohjaamista muiden erityispalveluiden piiriin (aikuisten mielenterveys- tai päihdepalvelut, lastensuojelu tai muu sosiaalitoimi).

Lasten mielenterveystalo Katso www.Mielenterveystalo.fi