Liperin järjestöyhteistyön ohje 2017

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jyväskylän kaupungin viestintä Vammaispalveluiden asiakasraati Emmi Hyvönen viestintäpäällikkö, perusturvapalvelut.
Advertisements

Kylähyvinvoinnin teematyöryhmä
Kumppanuudella kohti hyvinvointia Tavoitteena on luoda järjestö- ja kansalaistoiminnan alueellinen toimintamalli terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
Pohjois-Karjalan kylätoimijat ja maaseudunkehittäjäverkosto
Joensuun kylien foorumi Teematyöskentely Joensuun kaupungin asukastoimintastrategia, miten voin vaikuttaa ja osallistua - Aktiivinen vuorovaikutus.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Kuntalain uudistus ja osallistuva demokratia Yrjö Hakanen SKP:n paikallispolitiikan seminaari Kirjan talo.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Järjestöt ja kunta – kumppanuuden uudet askeleet
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
Suomalaisen yhteis-kunnan iso murros – miten kuuluu ihmisen ääni?
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
Henkilöstön huomioiminen sekä kokemuksia muista kuntaselvityksistä - case Alajärvi-Lehtimäki –kuntaliitos & Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue 1 UK-henkilöstöryhmä,Itänen,
Kyläsuunnittelun vaikuttavuus Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n alueella.
KÄSÄMÄ Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
JAKE Teemaryhmät JAKE verkostopäivä I JAKE verkostopäivä II Sidosryhmä- kysely 10/2015 Teema- työryhmä x Teema-
JAKE Teemaryhmät Tilannekatsausta.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Yhdistykset kumppaneina kunnan kanssa – tasavertaista yhteistyötä Huhmari Kari Hyvärinen, yhteistyökoordinaattori Pohjois-Karjalan kansanterveyden.
MIUN YHISTYS– Pohjois-Karjalan yhdistysohjelma , Kuopio.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Tilanne Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.
Katja Asikainen.  Hankkeen kesto: –  Hankkeen hallinnoija: Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys  tavoitteet: ◦ maakunnallinen järjestöstrategia,
Järjestöralli 2016 Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Uusi kuntalaki 98 §, 99 § ja 100 § - kuinka käytännössä
Olympiakomitea - liikunnan aluejärjestöt - varsinaista toimintaa toteuttavat tahot
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
Pohjois-Karjalan kylät rannalla
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Kunnat uudistuvat, miten olemme valmistautuneet? Joensuun seutu
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN RISTIJÄRVEN KUNNASSA
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Vaajakosken koulun Vanhempainyhdistys Sokkeli ry
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN KUMPPANUUS – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalassa Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa-hanke Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen.
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Rääkkylän JÄRJESTÖYHTEISTYÖN OHJE 2018
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Maakuntien hyte-valmistelijoiden VERTAISFOORUMI J-Sali 1
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Kylähyvinvointi teematyöryhmän tiekartta 2015
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
RIIHIMÄEN OSALLISUUSOHJELMAN LUONNOS
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Katsaus Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun Henkilöstöryhmä Pekka Kuosmanen ja Jarno Turunen.
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Esityksen transkriptio:

Liperin järjestöyhteistyön ohje 2017 Luonnos 2.11.2016 Tuomo Eronen, JAKE-hanke Raimo Piiroinen, Liperin kunta Luonnos!

Miksi kunnan järjestöyhteistyön ohje? Kuntalaki velvoittaa yhteistoimintaan ja tiedottamiseen Kunnan suhde järjestöihin on tärkeää kirjoittaa auki! Yhteistoiminnassa on paljon eri näkökulmia, joita ei hahmoteta kunnolla. Hyvä keskustelun avaaja > kuntalaiset, kuntaorganisaatio ja luottamushenkilöt Kuntastrategiat menossa uusiksi > järjestöstrategia on luonteva osa kuntastrategiaa (valmisteluvaihe tärkeä!) Järjestötiedottamisen uudet kanavat käyttöön kunnissa Huom! Myös muita yhteistyön työkaluja by JAKE x JÄRJESTÖOHJE

Uudet kuntastrategiat Hyvinvointityö ja palvelut Uudet kunnat Paikalliskehittäminen Uudet kuntastrategiat Järjestö- toimijat Lähidemokratia Tiedottaminen Maakunta Siun Sote Kumppanuustoiminta Hyvinvointityö ja palvelut

Järjestöyhteistyön ohjeen sisältö Johdanto Kuntalain velvoitteet Liperin kuntastrategia Foorumitoiminta ja yhteistyön muodot Kumppanuustoiminta Avustukset ja tuet Järjestöille tarjottavat toimitilat Järjestöjen osallistuminen kunnan hyvinvointityöhön Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan kehittämistoimenpiteet Tiedottaminen Järjestöyhteistyön vuosikello Kunnan järjestöyhteyshenkilöt Yhteystiedot

Johdanto Tämän Liperin kunnan järjestöyhteistyön ohjeen tavoitteena on tuoda kootusti esille kunnan ja järjestöjen välisen yhteistoiminnan periaatteet v. 2017. Järjestöyhteistyön ohje on osa kuntastrategiaa ja se avaa alueen yhdistyksille, kylille ja kuntalaisille kunnan strategioiden ja talousarviopäätösten järjestöjä koskevan sisällön. Järjestöyhteistyön ohje päivitetään vuosittain valtuuston hyväksymien talousarviopäätösten ja hallintokuntien tekemien linjausten mukaisesti kunkin vuoden tammikuussa. Tämä asiakirja on ladattavissa osoitteesta: www.liperi.fi > järjestöyhteistyön ohje

Kuntalain (410/2015) velvoitteet 22 § Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet Kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista. Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti: 1) järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kuntalaisraateja; 2) selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa; 3) valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin; 4) järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun; 5) suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa; 6) tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua. 29 § Viestintä Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa… …Viestinnässä on käytettävä selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otettava huomioon kunnan eri asukasryhmien tarpeet.

Liperin kunnan strategia 2017- Kuntastrategia ja muut ohjeet Liperin kunnassa on voimassa kuntastrategia vuosille 2014-17. Koska kuntien palvelurakenteessa ja hallinnossa tulee tapahtumaan merkittäviä muutoksia, Liperin kunta toteuttaa vuoden 2017 loppupuolella laajan strategiatyön, joka suuntautuu maakuntahallinnon jälkeiseen ”uuden kunnan” aikaan. Vaalilain muutoksen vuoksi uusi kunnanvaltuusto aloittaa toiminnan 1.6.2017 alkaen. Kuntalaiset ja järjestöt otetaan mukaan uuden kuntastrategian valmisteluun. Liperin kunta on jo valmistellut uuden organisaatiomallin, joka tulee voimaan 1.1.2017 alkaen. Organisaatiomalli pyrkii huomioimaan mahdollisimman hyvin myös järjestöjen ja eri toimijoiden osallisuuden ja vaikutusmahdollisuudet Liperin kunnan palveluihin ja kehittämiseen. Uuteen kuntastrategiaan sisällytetään myös kunnan yhteistoiminta järjestöjen ja 3. sektorin toimijoiden kanssa; Liperin järjestöyhteistyön ohje päivitetään strategiatyön yhteydessä ja se liitetään kuntastrategiaan. Lisätietoja: kunnanjohtaja Hannele Mikkanen

Foorumitoiminta ja yhteistyön muodot Kokoontumiset Vastuullinen hallintokunta Yleiset järjestötapaamiset 2 krt vuodessa Kunnanjohtaja ja hallintokunnat Nuorisovaltuusto (KL 26 §) Aktiivinen, toimintasääntö 1.1.2017 Opinto- ja vapaa-aikatoimi Ikäihmisten neuvosto (KL 27 §) Aktiivinen, tarvittaessa Vammaisneuvosto (KL 28 §) Liperin uuden kuntastrategian järjestöilta Loppuvuosi 2017 Kunnanjohtaja Yrittäjätapaamiset Aktiivinen kunnanjohtaja Liperin mökkiläistoimikunta Aktiivinen, 1-2 krt vuodessa Kunnanhallitus/kunnanjohtaja Liperin kylien neuvosto/kunnan kyläkierrokset Aktiivinen, 1 krt/tarvittaessa Liperin Hyvinvointihytinät/JAKE Tarvittaessa v. 2017 kunnanjohtaja, hyvinvointikoordinaattori Asukaskuulemiset, kaavatyö, Siun SOTE ym. Tarvittaessa Tekninen toimi ja muut hallintokunnat

Kumppanuustoiminta Kumppanuustoiminnan periaatteet Kunta pyytää järjestöiltä yhteistoimintatarjouksia edellisen vuoden lopussa Kohteet: sponsorisopimukset, tapahtumat, kuntamarkkinointi, ympäristön/virkistyskohteiden hoito, vertaistoiminta, kerho-ohjaus, vanhusten tukipalvelut ym. Järjestöt tekevät vapaamuotoisia esityksiä Kumppanuudet sovitaan vuodeksi kerrallaan Kumppanuushaku ja sopimismenettely Tiedottaminen syksy 2016, haku ja päätösten valmistelu marras-joulukuu 2016 Hallintopäätökset tammikuu 2017 Ostopalvelut Lisäksi kunta hankkii ostopalveluita järjestöiltä omien palveluiden tueksi --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kumppanuustoiminta 2015 Sivistys päiväkotipalvelut n. 80000 € (ostopalvelut) Kunnanhallitus kyläyhdistykset 1700 € (muu) Kunnanhallitus yhdistykset 24290 € (kumppanuus)

YLEISAVUSTUKSET 2017 Hallintokunta Kohde/käyttötarkoitus Määräraha € Ehdot Hakuaika Yhteyshenkilö Nuorisotoimi Järjestöt 10000 Toimintatiedot 31.3.2017 Raimo Piiroinen Liikuntatoimi 36000 Sote *) - Kulttuuritoimi 3000 Kunnanhallitus Kylät 3400 Hannele Mikkanen Sähköinen haku mahdollinen: www.miunpalvelut.fi/yhdistyksille Liikunta-avustuksissa jakoperusteena pisteytysjärjestelmä: www.liperi.fi/asukkaille/liikunta/vuosiavustukset *) Sote-avustukset järjestöille v. 2017- SiunSOTE:n kautta Lisätietoja: Raimo Piiroinen, p. 0400 678 799

kohde- ja investointiavustukset Kts. kumppanuussopimukset! Hallintokunta Kohde/käyttötarkoitus Määräraha € Ehdot Hakuaika Yhteyshenkilö

Järjestöille tarjottavat toimitilat: Penttilä, liikuntahallit, nuorisotilat ym. Osoite Varustus Maksullisuus/ käytön ehdot Yhteystiedot/ varaaminen Penttilä-sali Koulukuja 1, 83100 Liperi Auditorio, 150 paikkaa, keittiö, luokka, ei-esteetön, av,verkko,audio Kaikki tilat liperiläisille maksuttomia, muille maksullisia Tilojen varaus: Raimo Piiroinen, p. 0400 678 799 Jyrin liikuntahalli Kasarmintie 12 b, 80400 Ylämylly 648 m², näyttämö, muovimatto, audio   Liperin nuorisotalo Koivutie 2, 83100 Liperi av, keittiö Viinijärven nuorisotalo Kirkkotie 5, 83400 Viinijärvi av, keittiösyvennys Ylämyllyn monitoimitalo, nuorisotila Viljatie 1, 80400 Ylämylly Ylämyllyn monitoimitalo, liikuntasali muovimatto

Järjestöille tarjottavat toimitilat: Koulut Osoite Varustus Maksullisuus/ käytön ehdot Yhteystiedot/ varaaminen Liperin koulun iso Sali Koulukuja 2, 83100 Liperi 558 m², näyttämö, äänentoisto, parkettilattia Kaikki tilat liperiläisille maksuttomia, muille maksullisia Tilojen varaus: Raimo Piiroinen, p. 0400 678 799 Liperin koulun pieni Sali 220 m², näyttämö, muovimatto; 3 osaa, audio Ylämyllyn koulu, luokkatilat Patteristontie 12 a, Ylämylly   Ylämyllyn koulu/Paloaukea, nouseva luokka Patteristontie 12 e, Ylämylly auditorio, 100 hlö, ei-esteetön, av, verkko, flyygeli Ylämyllyn koulu/Paloaukea, ruokala Salokylän koulu, luokkatilat Liperintie 51 A, Salokylä Mattisenlahden koulu, luokkatilat Mattisenlahden koulut. 7, Mattisenlahti Viinijärven koulu, liikuntasali Kirkkotie 2, 83400 Viinijärvi Näyttämö, parkettilattia Viinijärven koulu, ruokala

Järjestöjen osallistuminen hyvinvointityöhön Liperin kunnan hyvinvointistrategia on tehty vuosille 2014-2016 ja sitä tullaan päivittämään v. 2017 Voimassa olevan strategian painopisteet ovat: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen elinkaarimallin mukaisesti. Sisältäen mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisen Ikäihmisten palveluiden kehittäminen, sisältäen mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisen. Liperin järjestöjen suhdetta hyvinvointitavoitteisiin on analysoitu JAKE-hankkeessa. Liperin kuntaan on nimetty erillinen hyvinvointiryhmä Hyvinvointikertomuksen pääkäyttäjä: talousjohtaja Pellervo Hämäläinen järjestöedustaja: Pirjo Kettunen/Lilat ry hyvinvointiryhmän jatkotoiminta tarkentuu uuden kuntaorganisaation hyväksymisen yhteydessä Sote- ja maakuntauudistus muuttavat kuntien hyvinvointityötä ja jatkossa järjestöjen ja 3. sektorin toimijoiden saaminen mukaan kuntien hyvinvointityöhön on tärkeää. Uusi Liperin hyvinvointistrategia on valmisteilla ja siinä tullaan myös määrittelemään suhde Siun Soteen /maakunnallisiin hyvinvointipalveluihin.

Kehittämistoimenpiteet ja hankkeet Liperin kunnan alueella on käynnissä useita järjestötoimintaa tukevia hankkeita: JAKE-hanke (RAY 2013-17): Hyvinvointihytinät KAJO-keskus -hanke (RAY 2016-2018): järjestöjen työllistämispalvelut? Potkua työelämään työllisyyshanke: POKAALI:n urheiluseurojen työllistämishanke; v. 2017 valmisteilla Lisäksi Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunnalla (JANE) ja eri järjestöillä on useita Liperin kuntaan ja järjestöihin kohdistuvia kehittämistoimenpiteitä. Vuoden 2017 aikana järjestetään myös SiunSOTE:n toimeenpanoon ja maakuntauudistukseen liittyvää tiedotustoimintaa ym.

Tiedottaminen Liperin kunta tiedottaa kuntalaisille ja järjestöille seuraavien sähköisten kanavien kautta Liperin kunnan nettisivut Kunnan nettisivut uudistuvat v. 2017. Liperin kunta –facebooksivut Liperin kunta - Twitter Liperin kunnan järjestösivut Kunnan tapatumakalenteri Liperi-opas (järjestöjen yhteystiedot ym.)/Kesätapahtumakalenteri (vuorovuosin) Kunnanjohtajan blogi Muita tiedotuskanavia ovat Kotiseutu-uutiset -paikallislehti: tapahtumailmoitukset, viralliset ilmoitukset, kaavoituskatsaus, kesäkuussa jakelu, jossa kunnan kesäpalvelut ym. Kirje/sähköpostit: järjestötiedote n. 3 kertaa/vuosi Tiedotustilaisuudet ja infoillat: kaava-asiat, uudet palvelut, uudet asukkaat, mökkiläiset jne. Yleiset järjestötapaamiset (ks. edellä) Maakunnalliset järjestötiedotusportaalit Jelli.fi Suunnitteilla kuntakohtaiset järjestösivut v. 2017. Kylätieto.fi Pohjois-Karjalan kaikkien kylien esittely/kuntakohtainen syöte

Järjestöyhteistyön vuosikello Tavoitteena on täydentää Liperin järjestöyhteistyön ohjetta v. 2017 ”vuosikellolla”, johon kootaan kunnan ja järjestöjen yhteistyön tärkeät päivämäärät. Vuosikello lisää yhteistoiminnan avoimuutta, vähentää päällekkäistä toimintaa ja parantaa koordinaatiota. Kalenteroitavia asioita ovat esim..: kunnan ja järjestöjen yhteistyötapaamisiset (foorumit; ks. edellä) järjestöinfot (esim. kuntastrategia, kaava-asiat, Siun Sote, maakuntauudistus) järjestöavustusten hakupäivämäärät ja kumppanuushaut hyvinvointiryhmän toiminta eri hankkeiden järjestämät foorumit Liperissä tärkeät järjestötapahtumat (esim. Liperin leipäpäivä) järjestöyhteistyön ohjeen päivittämisen aikataulu Vuosikello on järjestöyhteistyön ohjeen liite ja se julkaistaan sopivalla sähköisellä alustalla. Yhteistoimintakalenterin lisäksi Jelli.fi tarjoaa jatkossa myös kuntakohtaisen järjestöjen tapahtumakalenterin.

Kunnan järjestöyhteyshenkilöt Rooli Yhteyshenkilö Sähköposti Matkapuhelinnumero Kunnanjohtaja, hyvinvointikoordinaattori Hannele Mikkanen 0400 139 989 Pääyhteyshenkilö Raimo Piiroinen 0400 678 799 Tekninen toimi, turvallisuusasiat Tommi Hirvonen 0400 263 001 Markkinointi ja viestintä (tapahtumat, toiminta) 0400 957 619 Hyvinvointikertomuksen pääkäyttäjä Pellervo Hämäläinen 050 464 6663

Liperin kunnan yhteystiedot Liperin kunta Käyntiosoite: Keskustie 3, 83101 Liperi Avoinna arkisin 9-15 Postiosoite: PL 20, 83101 Liperi puh. 013 686 511, klo 8-16 Faksi 013 651 327 Kirjaamo@liperi.fi etunimi.sukunimi@liperi.fi Sähköinen asiointi: https://miunpalvelut.fi/liperi

Liperi 2.11.2016

Kiitos!