Arjen turvan toimintamalli

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
Advertisements

Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa Ditte Winqvist Erityisasiantuntija, kulttuuri Opetus- ja kulttuuriyksikkö
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Etelä-Suomen Sote-alue (järjestämisvastuu) Etelä-Suomen neuvottelukunta Verkosto kaikkien eri toimijoiden kesken. 1-2 krt vuodessa puolen päivän työseminaari.
Kanta-Hämeen Sote III Ajankohtaiskatsaus Kanta-Hämeen alueverkosto Jukka Lindberg Projektipäällikkö Hämeen liitto Hämäläisten hyväksi – Hämeen.
Yhteistyöllä hyvinvointia Erityisasiantuntija Marjo Riitta Tervonen Yhteistyöfoorumi Kajaanissa.
Kunnat työssä ilmaston puolesta
Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Pie huolta-koulutuspäivä
Soitesta uuteen maakuntaan Sote-näkökulma maakuntauudistukseen
Mitä Yhteispeli tarjoaa koululle? Miten ilmoittaudutte Yhteispeliin?
Toimintakulttuurin muutos
TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN RISTIJÄRVEN KUNNASSA
Päijät-Hämeen alueverkosto
Tervetuloa Innokylään
KULTTUURIMENTORI VUOLLE SETLEMENTTI RY
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Vaativan erityisopetuksen ja koulunkäynnin ohjaajien täydennyskoulutuskokonaisuus
Kumppanuuden monet ulottuvuudet
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Tulevaisuuden kansalaistoiminta – ekosysteemi ja uusi tapa toimia
Asukkaat sote- ja maakuntauudistuksen keskiöön
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
Esityksen nimi / Tekijä
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Ajankohtaista TE-palveluissa
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Arvot julkisten hankintojen taustalla
Verkoston toiminta kehittyy – missä mennään?
LAPIN Maakunta-akatemia
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen valmistelun tilannekatsaus
Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
THL:n tuki kehittämishankkeille
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Palveleva ILO
Erityisasiantuntija Nella Savolainen, THL
Asukkaat paikalliskehittäjinä Kouvolassa –hanke Pohjois-Kymen Kasvu ry
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön (AKE) -kysely
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Järjestöjen ja kuntien kumppanuus – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalasta
Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmä: tiedotettavat asiat Työryhmä täsmentää toimeksiantoa joulukuussa järjestettävässä.
Kehittämisjohtaja Jussi Salminen ja
Tervetuloa Innokylään!
Järjestölähtöinen maakunta Varsinais-Suomessa Minna Rosendahl, aluejohtaja, V-S:n hyte-työryhmän jäsen JärjestöSotehanke 113, Varsinais-Suomi Varsinais-Suomen.
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Etsivän nuorisotyön koordinaatiotoiminta
SDP:n linjaukset sote-valmisteluun
Pohjois-Pohjanmaan Digituen toimintamalli-pilotti
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Osallisuuden toimintamalli
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
Järjestötieto muutoksessa
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Järjestö 2.0 hankkeiden jatkosuunnitelma
OmaLahti –yhdistystapaaminen Monitoimitalo Onni Yhteisen työskentelyn tulokset.
Esityksen transkriptio:

Arjen turvan toimintamalli Paikallista hyvinvointia ja arjen turvaa paikallisin ja alueellisin resurssein Verkostojohtaja Marko Palmgren

Arjen turvan toimintamalli Hyvinvointia ja turvallisuutta kuntalaisille - taloudellisuutta ja tehokkuutta kunnille Mikä? Arjen turvan toimintamalli on Lapissa kehitetty toimintamalli, jonka avulla eri tahot saadaan toimimaan organisoidusti yhdessä, yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Toimintamallia on käytetty hyvin tuloksin kuntien ennaltaehkäisevän hyvinvointi- ja turvallisuustyön tehostamiseen ja työllisyyden lisäämiseen. Toimintamalli pilotoitiin Kemijärvellä, Pelkosenniemellä, Posiolla, Pudasjärvellä ja Torniossa vuosina 2012-2014. Toimintamalli on valittu Euroopan parhaaksi alueelliseksi toimintamalliksi vuonna 2013. European Public Sector Award EPSA 2013.

Case: Pudasjärvi Säästö vuositasolla n. 750 000 – 900 000 € Hyödyt toimintamallista (THL käynnistänyt tutkimuksen 2017-) Pudasjärven kaupunki on kehittänyt järjestöjen ja yritysten kanssa uusia yhteistyömalleja. Esimerkiksi työllistämällä on lisätty hoivapalveluja ikäihmisille, perustettu remonttiryhmiä erilaisiin kunnostustöihin ja saatu maisemanhoitoon sekä liikuntapaikkojen huoltotyöhön ryskätöistä pitävää porukkaa. Yhteistyöllä on saatu merkittävää sekä taloudellista että hyvinvointia lisäävää hyötyä: Työllisyyden säästöt kuntaosuuksissa n. 150 000 – 200 000 €/vuosi Liikuntapaikat ja reitit yms. n. 100 000 €/vuosi Ikäihmisten palvelut ja ruoan jakaminen säästö laitospaikoissa n. 500 000 – 600 000 €/vuosi Säästö vuositasolla n. 750 000 – 900 000 €

Yhteyspinta kunta-, maakunta- ja sote-uudistukseen Maakunta vastaa sote-palveluista, pelastustoimesta, ympäristöterveydenhuollosta ja alueellisista kehittämistehtävistä sekä muista laissa annetuista tehtävistä Kunta vastaa Opetus-, sivistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluista. Paikallisesta elinkeinopolitiikasta, maankäytöstä, rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta Työllisyyden hoidosta nykyisen lain mukaan. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä Tulevaisuuden kunnan rooli: elinvoimasta, työllisyydestä, osallisuudesta sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä huolehtiminen ARJEN TURVA

Tavoitteena 30-40 kuntaa - Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Tavoitteet Päämäärä: Tavoitteet: Lisätä harvaan asuttujen alueiden ihmisten hyvinvointia ja arjen turvallisuutta sekä ehkäistä syrjäytymistä Tavoitteet: Rakentaa kuntiin laaja-alaisia ja sektorirajat ylittäviä verkostoja, joiden avulla varmistetaan ja monipuolistetaan lähi- ja etäpalvelut Työstää Lapin maakunnallinen hyvinvointikertomus. Kootaan kuntien sähköisistä hv-kertomuksista ja muodostetaan järjestöjen toiminnan huomioiva työkalu itsehallintoalueen sote-johtamiseen

Pohjois-Suomen työllisyysverkosto Kunnissa on herännyt kiinnostus nähdä työttömät resurssina. Erityisesti Pudasjärven kaupungin toimintamalli on herättänyt kiinnostusta. Pudasjärvellä tarkastellaan asiaa kokonaisvaltaisesti: työllistäminen ei ole vain työllistämistä, vaan sillä saadaan verotuloja, palveluja, hyvinvointia, elinvoimaa jne. Työllistäminen on kaikkien kunnan toimialojen ja yhteistyökumppaneiden yhteistä työtä. Kunta ei välttämättä työllistä, vaan koordinoi, ohjaa ja tukee yhdistyksiä, järjestöjä ja yrityksiä työllistämään.   Maaseudun arjen palveluverkosto -hankkeen, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun TYP-toimijoiden ja MYP-hankkeen sekä Pudasjärven kaupungin kanssa on pohdittu Pohjois-Suomen työllisyysverkoston perustamista. Verkoston, jonka tavoitteena on oppia toisilta, kehittää yhdessä ja tarvittaessa nostaa yhdessä työllistämisen esteitä esille. Samalla valmistaudutaan kunta-maakuntauudistukseen ja rakennetaan yhdyspintoja kuntien, maakuntien ja erilaisten toimijoiden välille. Verkosto on avoin kaikille työllistämisestä kiinnostuneille toimijoille. Verkoston kick off -tilaisuus on Pudasjärvellä 3.-4.5.2017. Maaseudun arjen palveluverkosto -hanke maksaa osallistujien matkakulut (kimppakyydeillä hankkeeseen osallistuvista kunnista). MYP-hanke kustantaa kahvitukset ja kokoustilat. Osallistujat vastaavat majoitus- ja ruokailukustannuksista. Ilmoittautumiset 20.4.2017 mennessä (paikkoja rajallisesti) osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/2F487DCFA9F353AA.par

P-S työllisyysverkosto, ohjelma 3.-4.5.2017 3.5.2017 Pudasjärvi (Livon kylä, Pikku-Syöte ja Hirsikampus) 11.30 Esimerkkejä Pudasjärven työllisyyden hoidosta Livolla (kokoustarjoilu) - Minna Perttu ja Anni-Inkeri Törmänen, Livokas ry Pudasjärven kaupungin kommenttipuheenvuoro: Miten tähän on päästy? - Tiina Tauriainen, Laavu -hanke Majoittuminen Pikku-Syötteelle 15.00 Kuntien työllisyysverkoston ja toimijoiden esittely 15.30 Palvelupoluista palveluketjutukseen - Anna-Liisa Lämsä, TYP-verkostojohtaja 16.30 Työpajatyöskentelyn aloitus - Kuntien hyvät käytännöt, kehittämiskohteet ja ongelmakohdat 17.30 Päivällinen 18.30 Työpajatyöskentely jatkuu - Yhteenveto hyvistä käytännöistä, kehittämiskohteista ja ongelmakohdista 20.00 Vapaata iltaohjelmaa 4.5.2017 Pudasjärvi, Syöte ja Pudasjärven hirsikampus Aamupala ja siirtyminen Pudasjärven Hirsikampukselle 9.30 Työpaja työskentely jatkuu - Kuntien ja aluetoimijoiden yhteiset teemat jatkoyhteistyölle 11.15 Pohjois-Suomen työllisyyden kehittämisverkoston jatkotyöskentelystä sopiminen 12.00 Lounas Hirsikampuksella (omakustanteinen) Tutustumiskierros Hirsikampukseen (aiheesta kiinnostuneille)