1. Maailmankatsomus ja kulttuuri

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
UNESCOn maailmanperintösopimus 40 vuotta Opetus- ja kulttuuriministeriö Kansainvälisten asiain sihteeristö
Advertisements

Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
ROTARY PALVELUJÄRJESTÖ IHMISKUNTA ON ASIAMME. ROTARY PALVELUJÄRJESTÖ auttaa ihmisiä: KÖYHYYS NÄLKÄ LUKUTAIDOTTOMUUS ALKOHOLI HUUMEET YMPÄRISTÖN SAASTUMINEN.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta.
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
UNESCOn maailmanperintö
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
Mitä on kulttuuri?.
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Monikielinen ja moniarvoinen Suomi. Laajat ja tiiviit kontaktit muihin kulttuureihin ennen nyt  jo vanhastaan Suomessa on ollut monia kieli- ja kulttuuriryhmiä.
Oppiaine-kokonaisuus
Elämänkatsomustiedon didaktiikan peruskurssin koontia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Elämänkatsomustiedon didaktiikan peruskurssin koontia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Elämänkatsomustiedon valinnaiskurssi, OPS:n peruskäsitteistöä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos, käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
16. Uskontojen moninaisuus
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Moraali Eräät nohevat 9A.
VENÄLÄISTÄ TAPAKULTTUURIA
Keskustelua kannabiksesta
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
1. Maailmanperintö-kohteet
22. Kristinuskon kulttuurivaikutuksia
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Kansainvälisyyspäivät Seinäjoella
Köyhyys maailmassa.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Japanilainen kulttuuri
3 Minuudessa on kaksi puolta
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 2: Hullunkuriset perheet Luovaa työskentelyä ihmissuhteiden vaikutuksesta.
UNESCOn maailmanperintö
OPETUSVINKKI.
Hyvän elämä ja sen eväät
Suvaitsevuus ja monikulttuurisuus
Lähetysopetus rippikoulussa
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Mikä on elämänkatsomus?
Mitä on elävä perintö. Mitä sinä olet perinyt. Keneltä
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, ET pähkinänkuoressä [Johdatus EToon (2015 ja aiemmin LO-perus-) kurssin kertausta] Eero Salmenkivi.
Mikä on elämänkatsomus?
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Kehitysvammaliitto ja FASD
Kirjoittajaprofiilit
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Työeläkejärjestelmän myytit
Luovaa työskentelyä ihmissuhteiden vaikutuksesta
2.2 Kulttuuriperintö.
Eväitä kotimatkalle Leena Mäkelä.
Lähetysopetus rippikoulussa
Jyväskylän normaalikoulu - Unesco -koulu
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

1. Maailmankatsomus ja kulttuuri

Maailmankuva Maailmankuva on käsitys siitä, millaisia maailma ja todellisuus ovat Se sisältää käsitykset maailmasta: Millainen maailma on ja miten se toimii? Mitä kaikkea maailmaan kuuluu? ihmisistä: Millaisia ihmiset ovat? Mikä ohjaa ihmisten toimintaa? tiedosta: Mitä maailmasta voi tietää? Miten ja mistä tietoa saadaan?

Maailmankuvaan vaikuttavia asioita Maailmankuvaan vaikuttavat muun muassa omat tiedot ja kokemukset, ympäristö, perhe, kasvatus ja koulutus Aikakaudella ja kulttuurilla on myös oma vaikutuksensa maailmankuvaan Mitkä asiat ovat vaikuttaneet omaan maailmankuvaasi?

Maailmankatsomus Maailmankatsomuksella tarkoitetaan käsityksiä siitä, millainen maailma on ja millainen sen tulisi olla Se sisältää Maailmankuvan Elämänkatsomuksen: yksilöllinen käsitys elämästä ja siitä, miten elää hyvää elämää Arvomaailman: asiat, joita ihminen pitää tärkeänä maailmassa ja omassa elämässään

Kulttuurin käsite Kulttuurilla tarkoitetaan kaikkea ihmisten yhdessä tekemiä ja luomia asioita, kuten tiedettä, taidetta, rakennuksia, tapoja ja tottumuksia

Aineellinen ja aineeton kulttuuri Aineellinen kulttuuri Kaikki käsin kosketeltava Esimerkiksi rakennukset, vaatteet, esineet ja raha Aineeton kulttuuri Ei käsin kosketeltavissa Esimerkiksi tavat ja tottumukset, säännöt, arvot, musiikki, tieto ja uskomukset Millaista aineetonta ja aineellista kulttuuria löytyy omasta koulustasi?

Mitä asioita kuuluu suomalaiseen kulttuuriin? Alueet ja kulttuurit Kansalliset kulttuurit liittyvät jonkin valtion alueeseen Esimerkiksi Suomen, Japanin tai Kenian kulttuuri Kulttuuripiiri on alue, jonka kulttuureissa on paljon yhteisiä piirteitä Esimerkiksi pohjoismaalainen ja länsieurooppalainen kulttuuripiiri

Valtakulttuuri ja kulttuurivähemmistöt Valtakulttuurilla tarkoitetaan jonkin alueen hallitsevaa kulttuuria, jonka piirteet ovat yhteisiä enemmistölle Esimerkiksi suomen kieli tai kristinusko osana suomalaista valtakulttuuria Kulttuurivähemmistöt ovat valtakulttuurista poikkeavia kulttuurisia ryhmiä Suomessa esimerkiksi suomenruotsalaiset, saamelaiset ja uskontokuntiin kuulumattomat

Mihin kulttuureihin sinä kuulut? Alakulttuurit Alakulttuurit ovat erilaisia ryhmiä, joille on syntynyt oma kulttuurinsa Esimerkiksi nuorisokulttuurit ja ammattiryhmät Mihin kulttuureihin sinä kuulut?

Kulttuurit muuttuvat Kulttuurien muuttumisen syitä ovat muun muassa muuttaminen maasta toiseen, kaupankäynti, kulttuurien tietoinen levittäminen, teknologia, internet ja media Monikulttuurisuus on ilmiö, jossa usean eri kulttuurin ihmiset elävät rinnakkain samassa ympäristössä

Kohtaaminen ja keskustelutaidot Kohtaamiset vaativat keskustelun taitoja Hyvän keskustelijan taitoja voi ja kannattaa harjoitella Rakentavan keskustelun avulla voi oppia ymmärtämään katsomuksia ja kulttuureja Millaiset säännöt edistäisivät rakentavaa keskustelua ET-ryhmässä?

UNESCO ja maailmanperinnön suojeleminen UNESCO on Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Perustettu vuonna 1945 Tavoitteita rauhan rakentaminen, köyhyyden vähentäminen ja kestävän kehityksen tukeminen UNESCO suojelee tärkeitä kulttuuri- ja luontokohteita ylläpitämällä listaa maailmanperintökohteista

Uhkia maailmanperinnölle Miksi maailmanperintö on arvokasta? Uhkia maailmanperinnölle Sodat ja muut konfliktit Luonnonkatastrofit Rakennushankkeet Saastuminen Turismi Köyhyys Välinpitämättömyys

UNESCO:n maailmanperintölista Vuonna 2016 listalla oli noin 800 kulttuurikohdetta, 200 luontokohdetta ja 30 yhdistettyä kulttuuri- ja luontokohdetta. Suomessa kohteita on seitsemän Esimerkiksi Suomenlinna, vanha Rauma ja Merenkurkun saaristo Lisäksi UNESCO suojelee aineetonta kulttuuriperintöä, kuten musiikkia, tanssia, ruokakulttuuria ja juhlaperinteitä

Uusien maailmanperintökohteiden valinta Jäsenvaltio laatii listan omista mahdollisista kohteistaan. Valtio valitsee listalta kohteet, joita se ehdottaa maailmanperintöluetteloon. Ehdotuskaavake lähetetään UNESCO:n maailmanperintökeskukseen. Tarkistuksen jälkeen hakemus lähetetään asiantuntijajärjestöön. Asiantuntijat arvioivat kohteen paikan päällä ja vertaavat kohdetta maailmanperintökohteiden kriteereihin. Arvioinnin pohjalta tuotetaan arviointiraportti. Maailmanperintötoimiston seitsemän jäsentä tekevät suositukset maailmanperintökomitealle. Päätös tehdään maailmanperintökomiteassa.