Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

UNESCOn maailmanperintö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "UNESCOn maailmanperintö"— Esityksen transkriptio:

1 UNESCOn maailmanperintö
Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Maailmanperintö Maailmanperintökohteita oli listalla 9/2012 yhteensä jo 962. Näistä 745 kpl on kulttuuriperintökohteita, 188 kpl luonnonperintökohteita ja 29 kpl yhdistettyä kohdetta (sekä kulttuuri- että luonnonperintö). Nämä kohteet sijaitsevat 157 maailmanperintösopimuksen allekirjoittaneen valtion alueella. Suojelukohteina on hyvin erilaisia asioita järvistä ja puistoista rakennuksiin ja kaupunkeihin. Kukin maa on vastuussa omien kohteidensa hoidosta, mutta UNESCO voi tulla tarvittaessa auttamaan, jos kohteita uhkaa jokin välitön vaara. Suomessa tuli toukokuussa 2013 voimaan kolmas mahdollinen maailmanperinnön muoto: aineeton kulttuuriperintö

3 Suomen maailmanperintökohteet
Suomenlinna Vanha Rauma Petäjäveden vanha kirkko Verlan puuhiomo ja pahvitehdas Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue Struven ketju Merenkurkun saaristo

4 Suomen maailmanperintökohteet
Suomenlinna on tärkeä Itämeren alueen valtapolitiikan ja linnoitustaidon muistomerkki, merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 Vanha Rauma on tyypillinen pohjoismainen puukaupunki. Se on yhtenäinen kokonaisuus, jonka tunnuspiirteitä ovat eri-ikäiset, yksikerroksiset rakennukset, osin keskiajalta periytyvä katuverkko sekä elinvoimainen kaupunkiyhdyskunta asuntoineen, liikkeineen ja palveluineen. Vanha Rauma merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna 1991.

5 Suomen maailmanperintökohteet
Petäjäveden vanha kirkko on pohjoisen puuarkkitehtuurin muistomerkki, joka edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä. Se merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas ovat ainutlaatuinen ja eheä tehdaskokonaisuus Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. Kokonaisuutta täydentävät voimalaitokset ja työväen asunnot. Verla on ollut Maailmanperintöluettelossa vuodesta 1996.

6 Suomen maailmanperintökohteet
Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue Lapin kunnassa Ala-Satakunnassa sijaitseva Sammallahdenmäki on ainutlaatuinen muinaisjäännösalue, joka merkittiin Maailmanperintöluetteloon vuonna1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Kalliolla noin kilometrin matkalla on pieninä ryhminä yhteensä 33 kivistä koottua hautaröykkiötä.

7 Suomen maailmanperintökohteet
Struven ketju Struven ketju on nykyisin kymmenen maan läpi kulkeva kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Perustamisvaiheessa ketju kulki vain Venäjän ja Ruotsin alueella. Se valmistui vuonna Ketjun tarkoitus oli selvittää maapallon tarkka koko ja muoto. Ketjussa on yhteensä 265 pistettä, 34 parhaiten säilynyttä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkainta (Suomessa 6) on valittu suojeltaviksi vuonna 2005.

8 Suomen maailmanperintökohteet
Merenkurkun saaristo Suomen toistaiseksi ainoa luontokohde muodostaa yhteisen luonnonperinnön Ruotsin Höga Kustenin (Korkean Rannikon) kanssa. Maailmanperintökohteeksi se on valittu suojeltavaksi vuonna 2006 siksi, että kohteessa maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa.

9 ET-opetus ja maailmanperintö
Perehtymällä maailmanperintökohteitten avulla toisen kulttuurin tärkeänä pitämän kohteen historiaan ja merkitykseen ymmärtää aina jonkun puolen omista juuristaan - mitä samaa minun perinnössäni on tai ei ole, mitä arvoja säilytettäväksi valittu kohde edustaa ja mitä se merkitsee minun arvomaailmalleni. Suuri osa kohteista tarjoaa tämän lisäksi esteettisiä elämyksiä tai kosketuspintaa menneisyyden myytteihin. Satu Honkala Maailmanperintöopetus elämänkatsomustiedossa, 2004


Lataa ppt "UNESCOn maailmanperintö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google