The Baltic Sea dioxin problem: expert views

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Advertisements

Mitä ilmansaasteet ovat?
Yhtälön ratkaiseminen
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
KTL:n nykytila ja tulevaisuus Ryhmätyöskentely Ryhmä 5 Koulutuksen tutkimuslaitos - Finnish Institute for Educational Research.
Itämeren kalan ympäristömyrkkypitoisuudet – muutokset
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
 Nuorisotutkimuksen tieto (jne.) – kurssin luento / J.Lähteenmaa.
Leaderin tulevaisuus Rohkeus, riskit ja rajat Leaderin tulevaisuus Rohkeus, riskit ja rajat Länsi-Suomen kiertokirjeen anti Antti Saartenoja.
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
1 WiMAX-tekniikan rooli Suomessa Lasse Aslamaa Diplomityöseminaari Valvoja: Prof. Heikki Hämmäinen Ohjaaja: DI Timo Smura.
Uusi JYKDOK Hannu Markkanen, informaatikko Jyväskylän yliopiston kirjasto AMK-kirjastojen Finna-päivä
Käytännön ohjelmointi ja käytännön ketterä testaus
Verkkopankin käytettävyys
Fisma ry:n kehittämän projektin estimointi- ja mittauskonseptin instituionalisointi käytännön ohjelmistoprojektien johtamiseen Minigradu esitys
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Viestintätutkimuksen nykytila: Suomi Juha Herkman & Miika Vähämaa, Helsingin yliopisto, Viestinnän tutkimuskeskus CRC.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
Opasnet – väline tieteellisen tiedon jalkauttamiseen Jouni Tuomisto, Ympäristöterveyden osasto, THL, Kuopio.
Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointiprojekti Pekka Kähkipuro,
1 Lääkäripäivät P Tutkijakoulutus, Torstai Väitöskirja projektina Päivi Rautava Turun terveystoimi, erikoissairaanhoito Turun yliopisto,
Clean Energy (CE) Projektianalyysi kurssi Kasvihuonekaasupäästöjen analyysi RETScreen ® Ohjelmistolla © Minister of Natual Resources Canada 2001 – 2005.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Risto Aurola Jätehuollon järjestäminen ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta Johtaja Risto Aurola Sosiaali-
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Tutkijan identifiointi –seminaari Kommentteja Eeva Rantala |
Mistä saa hyvää aineistoa? Gradunteon eväät -infotilaisuus
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Sanni Tamminen, Anne-Marie Tenhunen, Jatta Haavasoja ja Laura Oksanen.
1) Multimodaalinen elintarvikekuljetus yhden standardikontille (TEU)  Työssä valitaan kuljetukselle reitti välillä Jyväskylä – Hampuri,  valitaan reitille.
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö Kymijoen tila
Kuukkeliverkoston yhteistoiminnallisuus Kuukkeliverkoston loppuseminaari Lapua Riikka Borg.
Sivistystoimialan ajankohtaiset
Parkanon yksikön henkilöstön puheenvuoro
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia Tulevaisuus? YSO + AFO  KOKO?
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Dialoog
Kanuunan teemaseminaari SALO
Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on tosiasia.
Tilastokuvaajien tulkinta
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Humakin yhteistyöverkoston kartoitus
H5 Tietoturva Jenni Kontio MyKapt14a.
Tutkimuksen tietovirrat
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Sedimenttien ruoppaus- ja läjitysohje
8. Ihmisen toiminta tuottaa ilmansaasteita
Työ käyntiin! LYHYESTI LAKIUUDISTUKSEN HAASTEISTA Hannu Sorvari STM
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Vuoden 2011 hirsirakennus.
Viljamarkkinoiden tulevaisuusnäkymät, syksyn hintataso
Kuinka resurssiviisaita olemme?
Elintapaohjauksen toimintamallin ja palveluketjun kuvaus
Eila Kaliste Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
Opettajankoulutus muutoksessa
TIETOJENKÄSITTELYN OPETUS AMMATTI-KORKEAKOULUISSA
Esityksen transkriptio:

The Baltic Sea dioxin problem: expert views Gradu osana GOHERR-projektia Tuuli Teittinen

Työni tarkoitus Olin kesällä 3kk palkattuna tutkimusavustajana GOHERR-projektissa Työni tarkoituksena on tuottaa taustamateriaalia projektin tarpeisiin Aiheena Itämeren dioksiinit: Mikä on Itämeren dioksiinipitoisuuksien nykytilanne, mitkä ovat merkittävimmät dioksiinilähteet, miltä Itämeren dioksiinipitoisuuksien tulevaisuus näyttää ja miten dioksiinipäästöjä voitaisiin vielä vähentää? Teen aiheesta Pro Gradu -työni

Mitä olen tehnyt? Kirjallisuuskatsausta Asiantuntijahaastatteluja Osa artikkeleista/raporteista on linkattu myös Opasnettiin Asiantuntijahaastatteluja Suomalaisia ja ruotsalaisia ”dioksiinitutkijoita” Yhteensä 9 haastattelua tehty (Hannu Kiviranta, Päivi Ruokojärvi ja Jouni Tuomisto THL:stä, Jaakko Mannio ja Harri Kankaanpää SYKE:stä, Pekka Vuorinen LuKe:sta, Karin Wiberg Uppsalan yliopistosta, Anders Bignert Svenska naturhistoriska riksmuseetista ja Anna Sobek Tukholman yliopistosta) Mahdollisesti vielä pari haastattelua lisää ”Päästöasiantuntija” tai yhteiskuntatieteilijä (Timo Assmuth?)

Mitä olen tehnyt? Haastattelujen yhteydessä asiantuntijoilla on teetetty vaikutuskaavioita Tavoitteena vertailla sitä, miten eri asiantuntijat hahmottavat dioksiiniongelman: ongelman vakavuus, mahdolliset vaikuttamiskeinot, epävarmuudet Päivin kanssa tavoitteena on kirjoittaa artikkeli

Alustavia tuloksia Itämeren dioksiinipitoisuudet ovat laskeneet merkittävästi siitä mitä ne ovat olleet huippuvuosina. Lainsäädännön, teknologian kehityksen ja ympäristötietoisuuden avulla dioksiinipäästöt esim. teollisuudesta ja jätteenpoltosta on saatu vähenemään merkittävästi. Silakan osalta dioksiinitrendi ei ole ihan selvä. Parin viime vuosikymmenen aikana silakan dioksiinipitoisuuksissa ei ollut merkittävää alenemista, toisin kuin ympäristön pitoisuuksissa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että silakan dioksiinipitoisuudet alenevat hitaasti edelleen. Ilmalaskeuma vaikuttaa olevan nykyisin Itämeren tärkein dioksiinilähde, mutta sitä, mistä päästöistä ilmalaskeuma tarkalleen ottaen koostuu, ei tiedetä kovin hyvin. Historiallisesti merkittävät päästölähteet, kuten kloorifenolien käyttö puunsuoja- aineena ja sellun kloorivalkaisu eivät aiheuta enää uusia päästöjä, mutta vaikuttavat sedimenttien kautta vieläkin. Sedimenteistä vapautumisen suuruudesta ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa.

Alustavia tuloksia Ns. ”helpot keinot” dioksiinipäästöjen vähentämiseksi on jo käytetty. Tulevaisuudessa hajalähteiden, kuten kotitalouksien pienpolton suhteellinen merkittävyys dioksiinilähteinä todennäköisesti kasvaa, mutta hajapäästöjen hallinta on hankalaa. Päästövähennystoimia tulisi tehdä erityisesti Keski- ja Itä-Euroopassa, josta suuri osa laskeumasta tulee. Ainakin yksi asiantuntija kuitenkin korosti sitä, että myös Itämeren alueella on vielä tehtävää. Dioksiinipäästöjen nykyinen sääntely on riittävää, mutta säädösten noudattamisessa on parantamisen varaa etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa, josta dioksiineja tulee kaukokulkeuman mukana. Dioksiinipitoisuudet Itämeressä ovat laskemaan päin, joten tulevaisuus näyttää valoisalta. Osa tutkijoista oli sitä mieltä, että dioksiinipäästöt vähenevät muun kehityksen mukana, eikä erityistoimia juuri dioksiinien vähentämiseksi ole tai niitä ei tarvitse tehdä. Ruotsalaistutkijat vaikuttivat korostavan hieman enemmän sitä, että ongelma on edelleen olemassa ja dioksiinipäästöjä tulisi edelleen pyrkiä aktiivisesti vähentämään.

Mitä teen seuraavaksi Gradun kirjoitus jatkuu Artikkelin työstäminen jatkuu