SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Tehnyt: Melanie Soukko
Syövän synty, syyt, hoito
Kansantaudit.
Rintakirurgiaa.
Ympäristöterveys.
Mutaatiot ovat muutoksia perimässä
Syöpäpotilaan ravitsemus
Elimistö puolustautuu
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Syöpälääkehoito.
joka 3.lla suomalaisella
Syöpä ja seksuaalisuus
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
SÄDEHOITO.
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonisairaudet
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
SYÖPÄ.
Sädehoito ( Radiotherapy)
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Ihmisen keinoelinten valmistaminen ROOSA VANHANEN 3A.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Geeniterapian eli geenihoidon muotoja Siiri Virolainen, 2A.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Epilepsia.
PRECEDE-PROCEED –malli
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Kohonnut verenpaine.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Syöpähoito ja säteilysuojelu
KEUHKOSYÖPÄ …..
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
IHOSYÖPÄ.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Vaihtoehto- ja uskomushoidot
Syövän riskitekijät.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Syöpä.
Syövän riskitekijät.
8 Riippuvuus.
Syöpä yli 200 eri elinten ja kudosten pahanlaatuista kasvainta
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Esityksen transkriptio:

SYÖPÄ

SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista soluista muodostunutta massaa kutsutaan kasvaimeksi. Kasvaimet voivat olla hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia. Pahanlaatuinen kasvain eli syöpä voi levittää etäpesäkkeitä muualle elimistöön veri- tai imusuonien kautta. Karsinogeeni eli syöpäsolu. Syövän synty eli karsinogeneesi, jossa solun perimäaineksen vaurioitumisen myötä solu muuttuu pahanlaatuiseksi.

yer_embedded&v=KNjw5_zd7e8 yer_embedded&v=KNjw5_zd7e8 mages/img0.jpg mages/img0.jpg

SYÖVÄN RISKITEKIJÄT Elämäntavat ja perintötekijät Eri syöpämuotojen riskitekijät vaihtelee. 70% syöpätapauksista aiheutuu ihmisten omasta käyttäytymisestä Ratkaisevia tekijöitä ovat tupakointi, liikunnan vähyys, lihavuus, epäterveellinen ruokavalio ja alkoholin runsas käyttö.

Emme voi periä syöpäsoluja, sen sijaan voimme perijä syövälle altistavia geenejä. N. 3. osa syöpätapauksista on tupakan aiheuttamia. Alkoholi lisää ruuansulatuskanavan ylempien osien syöpäriskiä. (katso s. 72 diagrammi)

mages/img0.jpg mages/img0.jpg

SYÖVÄN HOITO Syövän hoito on yksilöllistä Hoitoon vaikuttaa mm. kasvaimen patologinen tyypitys, kasvaimen sijainti, sen mahdollinen levinneisyys sekä potilaan yleiskunto ja yleinen terveydentila. Hoitotapoja on mm. Kirurgia ja sädehoito ja lääkehoidot

KIRURGIA Useimpia syöpätyyppejä hoidetaan ensisijassa kirurgisesti. Leikkauksessa poistetaan kasvain ja useimmiten myös alueelliset imusolmukkeet. Jos syöpä on jo levinnyt muualle elimistöön etäpesäkkeiseksi, voi alkuperäisen kasvaimen poisto olla turhaa, jopa vahingollista.

SÄDEHOITO Sädehoidon perustuu siihen, että se aiheuttaa haittaa solujen perimäainekseen eli DNA:han. Koska syöpäsolut jakautuvat nopeammin kuin normaalin kudoksen solut, ne ovat herkempiä sädehoidolle. voidaan antaa joko paranemiseen tähtäävänä hoitona tai lievittävänä hoitona.

Sädehoidolla pyritään tuhoamaan leikkauksessa kasvainalueelle tai sen ympäristöön mahdollisesti jääneet yksittäiset syöpäsolut. Solunsalpaajahoito eli kemoterapia. Sädehoito on yleensä siedettävissä, koska se vaikuttaa paikallisesti. Sädehoidosta tulevat välittömät haittavaikutukset ovat mm. säteilytetyn alueen iho- ja limakalvoreaktiot.

LÄÄKEHOITO Koko elimistöön vaikuttava eli systeeminen lääkehoito Sellaisia lääkehoitoja ovat solunsalpaajat, hormonaalinen lääkehoito ja ns. täsmälääkkeet.

Di5E Di5E

LÄHTEET Terveystiedon kirja s.72 Youtube.com videot on.html on.html riskitekijat riskitekijat udit/syovan_hoito/Sivut/default.aspx udit/syovan_hoito/Sivut/default.aspx