16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Erittäminen /ulostaminen
Advertisements

Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
Canikur® tabletit ja rakeet
Unitutkimus.
Pakistan.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
Syöpäpotilaan ravitsemus
Erittäminen /ulostaminen
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Allergiat s
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Diabetes (sokeritauti).
Kaakkois-aasia.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Uskonnot ilmiöinä.
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Toiminnalliset vatsavaivat
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Allergiaohjelma puree - vähenevätkö erityisruokavaliot ? Ammattikeittiöosaajat ry Lahden ammattilaisseminaari 20. – Ruokapalvelujohtaja Pirjo.
Islam nykypäivänä ja sen suuntaukset
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
TE1 Ravinto Hurtig
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
-Uskontojen moninaisuus ja rinnakkaiselo
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
LÄHETYSTYÖ Lähetystyö on sen tekijän oman uskonnon levittämistä edistäviä toimenpiteitä joko uskonnottomille tai toisen uskonnon edustamille henkilöille.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Intian uskonto hindulaisuus
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Uuden testamentin tausta Luku 20 – Uuden testamentin maailma
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Aikakäsitys ja moraali
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
OPETUSVINKKI 2 – Jumalan kuvaaminen Luku 3 – Oppi.
Luku 17 – Historiankirjat
Avanne – Kui tuo on tommonen, mitä sille tehdään?
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

16 ERITYISRUOKAVALIOT

Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot Elämänkatsomuksellinen – mm. Islam, juutalaisuus, hindulaisuus ja mormonit (taulukko s.145)

Tehtävä 1. Mitä eroa ja yhtäläisyyksiä on käsitteillä: – Keliakia – vilja-allergia – Laktoosi-intoleranssi – maitoallergia – Laktovegetarismi – veganismi

Keliakia Autoimmuunisairaus, jossa gluteiiniproteiini (vehnä, ohra, rukii) aiheuttaa ohutsuolivaurion Suolen nukka tuhoutuu => ravintoaineiden imeytyminen heikkenee Oireina mm. vatsavaivat, ripuli, väsymys, anemia 1% suomalaisista

Laktoosi-intoleranssi Ohutsuolessa ei erity riittävästi maitosokeria pilkkovaa laktaasi-entsyymiä Oireina ilmavaivat, ripuli, turvotus, vatsakipu 17% suomalaisista

Kasvisruokavaliot s.144 Vegaani Fennovegaani Elävä ravinto Pollovegetaari Pescovegetaari Lakto-ovovegetaari Laktovegetaari

Uskontojen ruokavaliot Tehtävä 4.Laadi illallismenu (alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, juomat) vieraille, joiden joukossa on muslimi, juutalainen ja hindu