Kadonnutta vanhempaa etsimässä 4.12.2013 Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kasvatuskumppanuus kannattelee lasta suhteena prosessina
Advertisements

KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
HTK-opiskelijoiden aloitustapaaminen Hämeenlinna HTM Riina Keskinen.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Kirkko keskellä kylää Seurakuntien varhaiskasvatus ja perhepalvelut perheitten tukena Martti ESKO, kirkon perheasiain johtaja.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän kalvosarja: Lapsen erokriisi
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Lastensuojelu nuoren tukena
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Camera obscura- menetelmä
VOIKUKKIA vertaistuki-
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Lastensuojelulain uudistaminen Mirkka Torppa / KKN
Suunnitelmallinen sosiaalityö perheen ja läheisverkoston kanssa
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Päivi Juurinen, suunnittelija
Lapsi- ja perhepalvelukeskus Ruusu Susanna Pirttiaho
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Päivähoidon osallisuusfoorumi Alustava suunnitelma
Tutkimusosasto Tuetaanko lastensuojelun asiakasperheitä riittävästi terveydenhuollossa? Marketta Rajavaara Professori, Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Sosiaalinen syrjäytyminen
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.
Lastensuojelu 2014 – Tilastoraportti 25/20151 Lastensuojelu 2014 Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Etsivä nuorisotyö Kemissä Argos. Taustaa ja tuloksia Argos -etsivän nuorisotyön hanke aloitti Kemissä heinäkuussa 2008 Työparitoiminta Tuloksia 2008 hanke.
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
2 Perheitä on joka lähtöön s
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Hymy-veistokset Telakalla
Näkyykö valoa, löytyykö iloa?
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Lapsen tilanteeseen tutustuminen Lapsen ja nuoren sijoitus
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
Valtuustoaloite aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintamaksuihin liittyen
Äitien kokemuksia lasten huostaanotoista
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Tuloksellisuuden mittaaminen
Maailmassa joka kuudes lapsi asuu keskellä sotaa tai konfliktia
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Esityksen transkriptio:

Kadonnutta vanhempaa etsimässä Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto

Suomalainen lastensuojelun järjestelmä on aikoinaan yrittänyt lasten huostaanoton jälkeen erottaa lasta ja tämän biologisia vanhempia toisistaan (Saurama, 2002).

Kadonneen vanhemman löytämiseksi Tehdään paljon työtä Etsintä aloitetaan lapsen tai nuoren omasta kiinnostuksesta, ei vanhemman halusta Huostaanotettujen lasten äidit kokevat tuskaa siitä, että heidän lapsensa tapaamista rajoitetaan Lapsen elämästä kadonneella vanhemmalla on (melkein) paremmat mahdollisuudet olla lapsen elämässä mukana, kuin vanhemmalla, joka ei ole kadonnut, mutta jonka lapsi on huostassa

Kadonneen vanhemman tuen tarve Kadonneen ja lähivanhemman tuen tarvetta ei voi täysin unohtaa. Siis joissakin tapauksissa se voidaan unohtaa, mutta ei täysin? Miksi? Kuka/ketkä tukevat lapsen biologisia vanhempia Vanhemman tukeminen auttaa myös lasta suhteen uudelleen syntymisessä.

Asiakassuunnitelma Laaditaan lapselle automaattisesti, huostaanoton tapahduttua Lapsensa huostaanotossa menettäneille vanhemmille ei asiakassuunnitelmaa läheskään aina tehdä. Vaikka se …. ….lain mukaan pitäisi laatia kaikille lapsensa huostaanotossa menettäneille vanhemmille, ellei ole syytä olla tekemättä. (ehto) Tarvittaessa se voidaan laatia…., tarvittaessa?

Yhteydenottoprosessin muistilistasta … puuttuivat biologisen vanhemman kanssa tehtävät asiat  Asiakassuunnitelma ellei ole vielä tehty  Tukihenkilö/kuntoutus  Vanhempia valmennetaan siihen, että uusi suhde (katkennut suhde lapseen) voi tuottaa pettymyksiä Millaisia mahdollisia esteitä on, ettei vanhempien kanssa voida käydä tiettyjä asioita läpi?

Käsittelemättä jääneet häpeän ja syyllisyyden tunteet voivat olla yhteydenottojen esteinä. Huostaanotettujen lasten vanhemmat ovat jääneet Suomessa pitkälti oman onnensa varaan.

Kiitos! Tarja Hiltunen