Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa. Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opitaan ja työskennellään yhdessä
Advertisements

FILOSOFIAN OSA-ALUEET
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Elämänkatsomustiedon didaktiikan peruskurssin koontia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Terveyden määritelmät
Konstruktivismi Tekijä Bogi
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Moraali Eräät nohevat 9A.
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Yksilön lyhyt historia
Antiikki ja varhainen filosofia
Hyvän elämän tekijöitä
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Äi9 Aineistopohjainen essee
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
3 Minuudessa on kaksi puolta
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Tietoa välittävä puheenvuoro
Yhteistoiminnallinen kokous
Filosofian osa-alueet
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Eksistentialismi Eero Jussila.
Vaikuttaminen Suoraa ja epäsuoraa.
Onko tahto vapaa?.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Mikä on elämänkatsomus?
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Mikä on elämänkatsomus?
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Täydellisen olion teologia
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Auttava keskustelu
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa

Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa tapaa, jolla ihminen katsoo maailmaa ja maailman asioita. Kaikki elämänkatsomukset ottavat kantaa kolmeen kysymykseen: Millainen maailma on?  Mitä voimme tietää?  Miten pitäisi elää, että tulee onnelliseksi?  Näihin kysymyksiin voi vastata hyvin monella eri tavalla. Elämänkatsomus on kunkin ihmisen käsitys maailmasta. Se voi perustua johonkin uskontoon tai olla uskonnoton. ET:n tunneilla ihmisenä olemisen ja elämisen asioita pohditaan ilman uskonnollista pohjaa. Eri uskontojen tunneilla opiskellaan samoihin kysymyksiin liittyviä asioita oman uskonnon mukaisesti. Elämänkatsomustiedossa pohditaan paljon kysymyksiä siitä, mitä on oikea ja väärä ja onko niitä. Sen lisäksi tarkastellaan ympäröivää maailmaa, ihmisen paikkaa maailmassa ja erilaisia kulttuureita.

Dialogi vs. väittely  Vuoropuhelua  Keskustelua  Teoria, käsityksen, käsitteen läpikäyvä tutkimus  Asiakysymys – ei henkilökohtainen  Tuo uusia näkökulmia  Sokraattinen dialogi = Sokraattinen menetelmä on Sokrateen kehittämä dialektinen, dialogia hyödyntävä kysely- ja opetusmenetelmä. Se on eräänlainen kyseenalaistava ristikuulustelu tiedon tai mielipiteiden löytämiseksi tai väitteiden kumoamiseksiSokrateendialektinendialogiaristikuulustelu tiedon

Sokraattinen dialogi  Sokrates käytti menetelmää erityisesti moraalin avainkäsitteiden selvittämiseen. Menetelmä on yksi merkittävimmistä panoksista, jonka Sokrates on antanut länsimaiseen ajatteluun.  Sokraattiseen menetelmään kuuluvat kysely, keskustelu sekä ristiriitaisten uskomusten ja väärien väitteiden kumoaminen.Sokraattisessa menetelmässä voidaan nähdä kaksi vaihetta. Ensimmäisessä, negatiivisessa vaiheessa Sokrates tekeytyi itse tietämättömäksi ja pyysi vastapuolelta opetusta jostakin asiasta. Hän jatkoi kyselemistä, kunnes vastapuoli joutui ainakin myöntämään tietämättömyytensä puheena olleen aiheen suhteen. Teeskentelyn vuoksi tällaiseen toimintaan on viitattu sokraattisena ironiana Toisessa, positiivisessa vaiheessa, oppilaan myönnettyä tietämättömyytensä, Sokrates jatkoi aiheen käsittelyä kyselemällä, tuoden näin aiheesta esiin yhä uusia puolia, jotka voitiin lopulta liittää yhteen käsitteen kuvaukseksi tai määritelmäksi. Menetelmän yhtenä päämääränä oli näin tieto käsitteiden löytämisen kautta. [2]käsitteenmääritelmäksi [2]  Menetelmää kutsutaan myös kätilöintimenetelmäksi (maieutikos), koska Sokrateen ajattelun mukaan tietämys totuudesta on piilevänä kaikissa ihmisissä, ja kysymysten ja annettujen vastausten kautta kyselijä voi auttaa kysymysten kohteena olevaa ”synnyttämään” ajatukset itsestään ja tällä tavalla opettaa häntä. Sokraattista menetelmää käyttämällä taitava opettaja voi siis opettaa oppilaansa ajattelemaan itse. Ajatus ilmenee hyvin dialogissa Menon, jossa Sokrates houkuttelee eräästä Menonin orjapojasta esiin yksinkertaisen geometrisen teoreeman. [3]MenonMenonin geometrisenteoreeman [3]

Dialogin hyveet s. 13  Kuuntele, älä arvostele  Älä sorru Ad hominem (henkilöön liittyvään) ajatteluun  Kerro, mitä todella ajattelet. Älä valehtele, tai puhu mitä sinun oletetaan puhuvan  Ajattele yhdessä, voit muuttaa kantaasi, jos olet muuttanut mielipiteesi. Perustele.

Uskomus s. 17  Miten uskomukset muodostuvat?  Keksi esimerkki mainonnasta.  Miten uskomuksiin voidaan vaikuttaa?

Vaikuttamisen keinot  Verbaalinen  Non- verbaalinen  ilmeet., eleet, katse, asennot, status…

Aristoteleen kolmijako  Verbaalinen vaikuttaminen  Lähettäjä  Vastaanottaja  Sanoma

Argumentti  perustelu

propaganda  Propaganda on tietoa, jota levitetään tarkoituksena muokata kohteen mielipidettä. Propaganda saattaa olla valheellista tai tosipohjaista, mutta on usein yksipuolista ja saattaa valaista asiaa ainoastaan propagandan tuottajalle hyödyllisistä puolista

Essentialismi  Yleisesti essentialismi voidaan kääntää olemusajatteluksi eli se koskee asioiden olemuksia. Näkemyksen mukaan jokaisella on olemassa oma erityinen olemuksensa, jota se ei voi menettää muuttumatta joksikin toiseksi olioksi. Etiikassa essentialismi koskee käsitystä, jonka mukaan järkevyys on ihmislajin olemuksen mukainen piirre ja hyvä ihmiselämä voi siksi toteutua vain järjen mukaisessa elämässä.  Aristoteleen mielestä olio elää hyvää elämää eläessään olion mukaista elämää. Ihminen elää hyvää elämää eläessään järjen mukaista elämää… koira koiran elämää…

Eksistentialismi  Eksistentialismin mukaan ihmisyyttä ei ole ennalta määrätty, vaan jokainen on vapaa valitsemaan olemisen tapansa itse ja on toisaalta siihen myös pakotettu. Nimensä mukaisesti eksistentialismi pitää ihmisen olemassaoloa (existentia) ensisijaisena verrattuna hänen olemukseensa (essentia): ihmisen olemus on hänen olemassaolonsa tapa, eksistenssin attribuutti, jolla ei ole pysyvää luonnetta. Eksistentialismin mukaan ihmisen olemassaolossa on ensisijaista kokemus yksilöllisestä, ainutlaatuisesta olemassaolosta (eksistenssistä), joka edeltää olemassaoloa esimerkiksi ryhmän jäsenenä tai biologisena olentona. Ei esimerkiksi ole olemassa yhtä "ihmisyyttä", mikä määrittäisi ihmisen eksistenssin luonnetta vaan ihmisyys olemistapana seuraa eksistenssiä. Olemassaolossaan ihminen on "heitetty maailmaan". Hän on täysin vapaa valitsemaan olemuksensa ja arvonsa sekä on tähän pakotettu. Tästä ristiriidasta seuraavaa elämän peruskokemusta kutsutaan ahdistukseksi (saks. Angst) [1]. [1]