Käytännön juttuja yo-kokeeseen 8.30 paikalle ruokalaan + kunnon lyijykynät tai lyijytäytekynät, kumit Eväät niin, ettei rasioissa ja pulloissa lue mitään.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Advertisements

Hoitotyön keskeiset käsitteet
WHO: n terveyden edistämisen tavat
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Hurtig TE1 Mitä on terveys?. Tehtävä terveys Mitä terveys mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös tabletillasi:
Lapin yliopistoa profiloiva tutkimus Kansainvälinen arviointiryhmä Pj. Jorma Sipilä
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
Tutkinto alkaa ja päättyy Alkaa ensimmäisestä osallistumiskerrasta ◦Jos aloittaa syksyllä 2016 jollain aineella,… …pitää pakolliset kirjoittaa viimeistään.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Terveyden määritelmät
Lukiolaisen itc.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Terveysviestintä Viestintää, joka liittyy terveyteen ja sairauteen, niiden tutkimiseen ja hoitoon. Keino välittää terveystietoa ja pitää yllä julkista.
Digitaalisen yo-kokeen ohjeistus
Kansanterveystyö Yksilöön, yhteisöihin ja ympäristöön kohdistuva terveyden ylläpito ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaanhoito 1972 kansanterveyslaki.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
17. Löydä oma alasi s. 81‒83.
Älykäs ikääntyminen – Ikääntynyt teknologian käyttäjänä
1. Monimuotoinen terveys
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Opeka-kyselyn tulokset
TE1 Terveyden perusteet
Koeviikko Jokainen jakso päättyy koeviikkoon  oma lukujärjestys verkkopenaalissa Jokaiselle kokeelle yksi ilta Koe klo 16.30–19.30 poistua saa aikaisintaan.
Luontoliikunta soveltuu kaikille
Terveystiedon ainereaali
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
Tapaturman määritelmä… Äkillisen, odottamattoman ja tahattoman tapahtuman seurauksena henkilö menehtyy, loukkaantuu vakavasti tai saa lievemmän vamman.
TE3 HYVINVOINTITEKNOLOGIA
Psyykkinen terveys.
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
YO-kokeen tehtävätyypit
Kokeeseen vastaaminen
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
Näkökulmia vastaamiseen
Sisältöalueet esiopetuksessa
Suuhygienisti (AMK), 210 op
PELI-IPPO INNOKAS PELI STEP 5
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Kirjastoauto.
Kilpailustrategia LEA4LH004 SWOT – synteesianalyysi TOWS – strategiavaihtoehtojen luonti SWOTin pohjalta Riitta Rautava.
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Lukutaito ja syrjäytyminen
Vasun toteutuminen näkyväksi -huoltajat ja lapset arvioimassa Mervi Räty, varhaiskasvatuksen vastaava, KM.
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
5. Eettinen vastuullisuus
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys ja päihdestrategia 2012
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Alkoholipolitiikan kokonaisuus
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Esityksen transkriptio:

Käytännön juttuja yo-kokeeseen 8.30 paikalle ruokalaan + kunnon lyijykynät tai lyijytäytekynät, kumit Eväät niin, ettei rasioissa ja pulloissa lue mitään tai ne on peitetty Fiksuja eväitä eli riittävästi kunnon evästä (ruisleipää, hedelmiä, juureksia), jotta ajatus kulkee, villasukat jalkaan Puhelimet (kiinni!) + rahat: asianmukaisiin paikkoihin

Vain yksi tehtävä yhdelle paperille, ei samalle paperille kahden tehtävän vastauksia, suunnittelu eri paperille kuin tehtävä Pelkkä numero marginaaliin (tai esim. 4. jatkuu) Kaikki paperit lopuksi konseptin sisään numerojärjestykseen, rastit päälle suunnitteluihin Kaikilla 1 konsepti (konseptiin vain yksi tehtävä) + yksittäispapereita Viittaamalla saat apua Jaloittele eli käy WC:ssä = nousu seisomaan, peitä paperit) NUKU RIITTÄVÄSTI ENNEN KOETTA!

OHJEISTUSTA KIRJOITTAMISEEN Pidä kirjoitusjärjestys, vältä palaamasta jo aiemmin mainittuun asiaan Jos tehtävässä on aineisto, on se koko vastauksessa vastausta ohjaava ja suuntaviivoja antava Jos mainitset sanan esimerkiksi ergonomia, sitä pitää avata, ei vain mainita Vastaus tiiviimmäksi (kiire): lyhyempi aloitus (1 kappale), nopeammin asiaan, keskity tarkasti kysyttyyn asiaan ja pysy siinä koko vastauksen ajan. Vertailussa vertaile kappaleittain asia / aihe kerrallaan Terveysvaikutukset: F – ps – sos + hyödyt ja haitat Lopetus: lopeta viimeiseen asiaan. Jos kirjoitat niin sanotun lopetus- kappaleen, sen pitää kuvata jotain uutta tai esimerkiksi suunnata tulevaisuuteen

Yleisiä ohjeita 1. Muista lukea kysymys ja siihen liittyvä aineisto huolella. Mihin kysymyksiin halutaan vastaus? Pitääkö määritellä, kuvailla, vertailla, pohtia, ottaa kantaa väittämään, soveltaa, pohtia eettiseltä kannalta, liittyykö aiheeseen muiden oppiaineiden tietoja? Pysy aiheessa koko vastauksen ajan. 2. Ympyröi tehtävästä oleellisia sanoja ja voit myös kirjoittaa asioita muistiin tehtäväpaperiinkin. 3. Käytä aineistoa tehtävässä (luvut, sanat, asiat jne)

4. Suunnittele vastauksen kulku ja mieti, minkä näkökulman tai näkökulmia voisit käyttää. 5. Yhdistele rohkeasti terveystiedon eri aiheiden tietoja. 5. Muista riittävän lyhyet kappaleet. Sido kappaleita yhteen sidesanoilla. 6. Vältä kertaavaa loppukappaletta. 7. Muista paperien oikea käyttö. (konsepti ja yksöispaperit, iso rasti ei- korjattavien ja suunnitteluiden päälle)

Sisältöalueet Liikunta Mielenterveys ja jaksaminen Päihteet Ravitsemus Sairaudet ja niiden ehkäisy Seksuaaliterveys Terveydenhuolto ja terveyden edistäminen Terveyden tutkiminen Terveysviestintä Terveyden historia Terveys nykyaikana ja tulevaisuudessa: Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt ja terveysteknologia Turvallisuus ja ensiapu Ympäristö ja terveys

TEHTÄVÄTYYPIT: 1. Määritelmä / muistitehtävä 2. Otsikkotehtävä 3. Useampiosainen tehtävä 4. Väittämätehtävä 5. Vertailutehtävä 6. Kuvailu / tarkastelu / selvitystehtävä 7. Johdantotehtävä 8. Pohdintatehtävä 9. Soveltava tehtävä 10. Tutkimustehtävä 11. Aineistotehtävä 12. Oppiainerajat ylittävä tehtävä 13. Jokeritehtävä

OPPIAINERAJAT YLITTÄVÄ TEHTÄVÄ Biologia: kaikki ihmisen fyysinen rakenne ja toiminta Psykologia: mm. mielenterveys, uni, tunnetaidot Maantieto: -terveyserot maailmalla: vesi, jätehuolto, tartuntataudit -Katastrofit -terveydenhuoltojärjestelmä, lääkkeet, laitteet -seksuaaliterveys -Huumekauppa, tupakkaviljelmät -kultturi, uskonto Yhteiskuntaoppi: mm. lainsäädäntö Äidinkieli: Mainoksen-tekstin-kuvan tulkinta, vaikuttamisen keinot Filosofia: eettinen pohdinta, mikä on oikein ja mikä väärin

JOKERITEHTÄVÄ +9 JA +10, PISTEYTYS 0-9p - Vastaa ehdottomasti jokereihin, koska niistä voi saada enemmän pisteitä - Vastaa 4 tavalliseen ja kahteen jokeriin = 6 vastausta -pisteytys: 1-3 kuten tavallisessa 4 ja 5 = 4p 6 ja 7 = 5 p 8 ja 9 = 6p tavallisesta vastauksesta

Näkökulmia !!! eli miltä kannalta tehtävän asiaa tarkastellaan, miten eri tehtäviin kannattaa vastata Fyysinen – psyykkinen - sosiaalinen Myönteinen - kielteinen (tai hyödyt - haitat / puolesta – vastaan, edistävä - heikentävä) Yksilö – parisuhde – perhe – muut yhteisöt - yhteiskunta Kansallinen – kansainvälinen (globaali) Syyt - seuraukset Oireet - syyt / riskit –yleisyys – hoito – ennaltaehkäisy (kansantaudit, eri sairaudet) Terveyden edistäminen eli promootio Sairauksien ehkäisy eli preventio: primaari-, sekundaari- ja tertiaaripreventio

WHO:n 5 terveyden edistämisen tapaa Tytöt – pojat, naiset – miehet lapset – nuoret – aikuiset – ikääntyvät Mennyt – nykyinen – tuleva Perimän – ympäristön – elintapojen - sattuman vaikutus asuinpaikka, sosioekonominen asema Eettinen, moraalinen Taloudellinen Media Turvallisuus Nykyaika ja terveys, uudet trendit ja ilmiöt Teknologia eri oppiaineet: ps, bi, ge, fil, hy, ai

Omat oivallukset ja pohdinta näkökulmina / tapoina käsitellä aihetta vastauksessa Esim. - Teknologinen kehitys ja terveys (tietokoneet, tabletit, älypuhelimet, hyvinvointiteknologia) - Median vaikutus terveyteen ja terveysilmiöihin - Nuoret ja terveys: Mitä nuoret tekevät, miten toimivat, mitä arvostavat? - Terveysilmiöt, mikä on ”pinnalla” nyt terveydessä

Pohdintatehtävä / Eettinen näkökulma Erittäin yleinen kysymystyyppi Tarkastele mahdollisimman monesta näkökulmasta huomioi mahdollisimman monia kohderyhmiä kyky tehdä päätelmiä ja yhdistellä asioita Arvioiva, perusteleva, kriittinen ja eettinen ote Faktatieto käsittelyn pohjana Mikä on oikein / väärin – KENEN MIELESTÄ? Suvaitsevaisuus? Erilaisuuden sietokyky?

Etiikan peruskysymyksiä Etiikan peruskysymyksiä (lähde: wikipedia) Kuinka meidän pitäisi elää? Kuinka muita yksilöitä tulisi kohdella? Mitä tulisi sisällyttää eettisen pohdinnan piiriin? Mikä tekee teosta oikean tai väärän? Mitä tarkoitamme, kun sanomme, että meidän pitäisi tehdä jotakin tai että emme saisi tehdä jotakin? Minkä periaatteen mukaan toimijan pitäisi valita, mitä tekoja hän tekee? Mitä eettisiä sääntöjä hänen tulisi noudattaa?

Etiikan lajeja: lähde NORMATIIVINEN ETIIKKA -velvollisuusetiikka -seurausetiikka -hyve-etiikka DESKRIPTIIVINEN ELI KUVAILEVA ETIIKKA SOVELTAVA ETIIKKA (erillinen tiedosto näistä myös te6-sivuilla)

PREVENTIO (sairauksien ehkäisy): 1.Primaaripreventio 2.Sekundaaripreventio 3.Tertiaaripreventio WHO:N 5 TERVEYDEN EDISTÄMISEN TAPAA: (ilmiöt, uhkat, elintavat, riskit) 1. Yhteiskunta: laita, säädökset, kampanjat (terveyspolitiikka) 2. Yhteiskunta: terveellinen ja turvallinen ympäristö 3. Yhteisöjen toiminnan kehittäminen 4. Yksilöön vaikuttaminen: terveyskasvatus ja –valistus 5. Yksilöön ja yhteisöihinkin vaikuttaminen yhteiskunnan keinoin: terveyspalveluiden uudelleen suuntaaminen