RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasinkierrätys.
Advertisements

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Mustikkatrio.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Perinteinen häkkikanala
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Esittää.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
Mitä sinä tiedät suomalaisesta mökistä
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
TALOUDELLINEN VASTUU.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Ruuan reitti: Vilja. Ruuan reitti: Vilja Viljan matka pellolta pöytään Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RUUAN REITTI MAITO MITÄ MAITOTUOTTEITA OLET SYÖNYT TÄNÄÄN?
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
ELÄINTEN HYVINVOINTI. koostuu fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, normaalista kasvusta sekä hyvästä hoidosta. päätellään esim. eläimen terveydentilasta.
UML-luokkakaavio ● Luokkakaavio (class diagram) kuvaa järjestelmän luokkarakennetta ● Mitä luokkia on olemassa ● Minkälaisia luokat ovat ● Luokkien suhteet.
Ihmisen ravinto.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Suomi 1B Sanatesti (1) 1.Pedro juo 2.Alex tekee ruokaa / grillaa 3.Antti ja Ville syövät / juovat / keskustelevat 4.Matti soittaa kitaraa.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
porsaiden päivärytmi AAMU Ruoki porsaat rehulla, jota löytyy sivurakennuksesta joka on päärakennuksen vieressä. Sen jälkeen, (jos on helteinen ja kuuma.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
SuomalaINEN ruokakulttuuri: Kehitysvaiheet ja alueelliset erot
Suomen purjehdus ja veneily Ry (SPV) Venetutkimus 2016
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Ruoka ammattina ja harrastuksena
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
LUKU 3. Suomen kieli – oma kieli
Ruuan reitti: kala.
Proteiinit.
Mikä ihmeen objekti?.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Tervetuloa kirjastoon Suomessa
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Suomi 1B Maanantai 22. elokuuta 2016.
Lukiossa on tärkeää saada hyviä arvosanoja.
Kanojen hoito ohjeet Peltolan tila
Kanojen hoito ohjeet Peltolan tila
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ruokaoppia.
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Broilerit ja kanat.
Broilerit ja kanat.
0,5 l virvoitusjuoman ja kahvin/teen.
Esityksen transkriptio:

RUUAN REITTI: KANANMUNA

MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?

KANALASTA KENNOON Kanat syövät rehua ja juovat vettä. Kanat asuvat kanaloissa, joita Suomessa on neljä erityyppistä: 1.Luomukanalat → luomumunat 2.Lattiakanalat → vapaiden kanojen munat 3.Virikehäkkikanalat → häkkikananmunat 4.Ulkokanalat → kuin lattiakanalat, mutta kanat pääsevät ulos

KANALASTA KENNOON Kanat munivat yhden munan päivässä. Ruskeat kanat munivat ruskeita munia ja valkoiset kanat valkoisia munia. Kanalasta munat kuljetetaan pakkaamoon, jossa munat tarkistetaan, punnitaan, leimataan ja pakataan erikokoisiin munakennoihin.

MUNIA PAKATAAN KANALASSA

MUNAKYSYMYKSIÄ Mitä kananmunan leima (0FI, 1FI, 2FI, 3FI) kertoo? Minkä kokoisia kananmunakennoja (pakkauksia) olette nähneet? Montako munaa niihin mahtuu? Mitä munankuoren sisältä löytyy? Mistä kananmunan kuori koostuu? Mikä kananmuna oikeasti on?

HYVÄ TIETÄÄ KANANMUNASTA Kauppaan munat kuljetetaan autoilla. Kaupan hyllyltä voi valita erikokoisissa pakkauksissa olevia munia, erilailla kasvatettujen kanojen munia ja erilaisella rehulla ruokittujen kanojen munia. Myös erivärisiä munia on kaupan.

Kotiin munat kuljetetaan varovasti. Ne säilytetään jää- tai viileäkaapissa omassa kennossa. Kennossa lukee parasta ennen -päiväys. Vaikka kananmunia säilytetään viileässä, leivonnassa käytetään mieluiten huoneenlämpöisiä kananmunia kuohkeiden vaahtojen takaamiseksi. HYVÄ TIETÄÄ KANANMUNASTA

Kananmunat voidaan viedä pakkaamolta myös kananmunavalmisteita valmistavaan tehtaaseen. Kananmunavalmisteita ovat esimerkiksi valkuaismassa, joka on pussista kaadettavaa kananmunan valkuaista, keitetyt ja paistetut kananmunat sekä munakasmassa, josta saadaan lämmittämällä munakasta. Näitä tuotteita käyttävät laitoskeittiöt, kuten koulut ja ravintolat, mutta nykyään myös tavallisista ruokakaupoista voi löytää valkuaisia pahvitölkissä.

KANANMUNA KEITTIÖSSÄ

HYVÄ TIETÄÄ KANANMUNASTA Kananmunat ovat luonnon monipuolisia ravintoainepakkauksia, jotka sisältävät hyvälaatuista proteiinia. Kananmunat sisältävät useita kivennäis- ja hivenaineita. Kananmunassa on C-vitamiinia lukuun ottamatta kaikki ravintoaineet, mitä ihminen tarvitsee. Keltuaisen sisältämän kolesterolin vuoksi korkeaan kolesteroliin taipuvaisten on suositeltavaa rajoittaa käyttömäärä 2-3 kananmunaan viikossa.

MUNAKYSYMYKSIÄ Missä eri muodoissa / ruuissa olet syönyt kananmunaa? Miksi Suomessa voi maistaa kakkutaikinaa turvallisesti?

VASTAUKSET POHDINTAKYSYMYKSIIN ESIINTYMISJÄRJESTYKSESSÄ Kananmunalla on ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa monia tehtäviä: Muna saostaa keitot, kastikkeet ja kiisselit Muna sitoo laatikot ja piiraat Muna kuohkeuttaa ja kohottaa kakut Muna kuorruttaa marengilla paistokset Muna emulgoi salaatinkastikkeen Muna kirkastaa kala-ja lihaliemet Muna parantaa makua, ravintoarvoa, rakennetta, väriä ja ulkonäköä

VASTAUKSET POHDINTAKYSYMYKSIIN ESIINTYMISJÄRJESTYKSESSÄ Kananmunan leima kertoo, millaisessa kanalassa se on tuotettu: 0FI=luomukanala, 1FI=ulkokanala, 2FI= lattiakanala, 3FI=virikehäkkikanala Munankuoren sisältä löytyy valkuainen ja keltuainen Kananmunan kuori on lähinnä kalsiumia, mutta siinä on myös fosforia ja magnesiumia Kananmuna on kanan hedelmöittymätön munasolu Suomessa voi maistaa kakkutaikinaa eli raakaa kananmunaa turvallisesti, koska suomalaiset kananmunat ovat käytännössä salmonellavapaita.

RUOKATIETO YHDISTYS RY

Kuvituskuvat: Heli Pukki Silja Nousiainen Fotonokka © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. KUVAT