ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maapallon lämpeneminen
Advertisements

ILMASTONMUUTOS.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Hoitotyön keskeiset käsitteet
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Kurssimarkkinointia Koulutuksen toiminta-alue/Sari Helminen1 Syksyn kursseilla on tilaa!
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
CO2-raportti | 2012 KUUSAMON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011.
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Ilmanpaine- ja Tuulivyöhykkeet  Auringon valo- ja lämpösäteily  => Maapallolla vallitsee säteilytasapaino, sillä tulosäteily palaa ajan myötä lähtösäteilynä.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
WEC Finlandin aamiaisdebatti: Voiko bioenergialla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä? Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Scandic Hotel.
”Ihminen ympäristössä 1/3: Ilma” -seminaari
Ilma.
Öljyn kuljetus Itämerellä ja siihen liittyvät riskit
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Hinku-päästölaskenta ja 2030-tiekartta - esimerkkinä Hämeenkyrö
Ilmastonmuutos.
Tupakan uho ja tuho    .
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
ILMASTONMUUTOS.

Öljy energianlähteenä
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Energian tuotanto ja ympäristövaikutukset
KASVIEN RAVINNETALOUS
ILMAKEHÄ.
Terveystiede oppiaineena
SYÖPÄ.
LUONNONVARAT Luonnon omissa prosesseissa syntyneitä, ihmisille hyödyllisiä / tarpeellisia varoja Luonnonvarat jaetaan: uusiutumattomat / uusiutuvat aineelliset.
Yhteyttäminen.
17. Ratkaisuja ympäristöongelmiin
MERIVIRRAT Aiheutuvat pasaati- ja länsituulista
ILMASTONMUUTOS.
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
EVOLUUTIO ON LAJIEN HIDASTA KEHITTYMISTÄ
Elinympäristömme alkuaineita
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
SÄÄNTÖUUDISTUKSEN TOTEUTUMINEN
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Kuntoutuksen kuumat perunat
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Mikä on tärkeää ympäristötutkimuksesta viestittäessä?
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Viestinnän työkalupakki
II Ekologia.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
I PYYNTIKULTTUURISTA MAANVILJELYYN
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
2 Palaminen ja päästöt Biomassan poltto
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Vaatteet vastuullisesti
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
Ydinvoimala? This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Bio- ja kiertotalouden riskit
Esityksen transkriptio:

ILMASTONLÄMPENEMI NEN

YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu olevan jatkuvaa Aiheuttaa joidenkin lajien elinympäristöjen muutoksia ja siten niiden kuolemista sukupuuttoon % kasvi- ja eläinlajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon ympäristön lämpötilan noustessa 1,5-2,5 astetta Celsiusta Jäätiköiden sulaminen, merien lämpeneminen Johtuu kasvihuoneilmiöstä

SEURAUKSET Tärkeät maatalousalueet kuivuvat, eivätkä uudet ole valmiita vielä pitkään aikaan Äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät Sadekaudet, tulvat, ukkosmyrskyt, lauhkean vyöhykkeen tornadot Jäätiköt sulavat ja sen seurauksena merenpinta nousee Muutokset ekosysteemissä Merien happamuustaso nousee kevättapahtumat aikaistuvat korallit haavoittuvat merien lämpötilan nousemisen seurauksena

TORJUNTA JA ENNALTAEHKÄISY Fossiilisten polttoaineiden käytön ja karjatalouden vähentäminen. Yleensä hiilidioksidin ja muiden kasvihuonepäästöjen vähentäminen Kierrättäminen Ilmastosopimukset ja niiden noudattaminen Esim. Kioton sopimus (teollisuusmaat sopivat rajoittamaan päästönsä tietylle sovitulle tasolle), päästökauppa Uusiutuvien energialähteiden suosiminen Energiatehokkuus Haitallisia vaikutuksia voidaan vähentää sopeutumalla eli varautumalla mahdollisiin muutoksiin Vaikutetaan ja säädellään liikennettä, rakentamista, teollisuutta, maa- ja metsätaloutta sekä jätehuoltoa Maankäytön muutosten (kuten raivauksen) rajoittaminen Kulutustottumusten vaihtaminen ympäristöystävällisemmäksi (hiilijalanjälki)

TERVEYSVAIKUTUKSIA Infektiotautien leviäminen Esim. Malaria leviää uusille alueille sitä levittävän hyttysen elinalueen laajetessa. Hypertermia (elimistön liiallinen lämpeneminen) lisääntyy Kuumuudelle alkaa altistumaan useammin Hypotermia kuitenkin vähentyy talvien muuttuessa leudommiksi. Kuivuuden lisääntyessä ruuantuotanto heikentyy, mikä aiheuttaa nälänhädän riskin Puhtaan veden puute Äärimmäisistä sääoloista aiheutuvat kuolemat ja loukkaantumiset Ilmastopakolaisuus lisääntyy Joutuu pakolaiseksi sääolojen takia Väestötiheys kasvaa tämän takia Ilmalaatu heikkenee  Hengitystiesairaudet Yleisesti elinolot heikkenevät

VAIKUTUKSET SUOMALAISIIN KANSANTAUTEIHIN Vaikutukset vähäisiä Vähäiset vaikutukset esim. astmaan OMAKOHTAISET KOKEMUKSET Talvien lauhtuminen, runsaat sateet

LÄHTEET litiikka litiikka Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa - terveyden perusteet, Otava, 2011