IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari 24.10.2012 YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Historiaa, YK:n sopimuksia ja alueellisia sopimuksia
Advertisements

Asiakkaana sosiaalipalveluissa
 REKISTERINUMERO MERKITTY REKISTERIIN
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
YK:N VAMMAISSOPIMUKSESSA
1 Eduskunnan oikeusasiamiehen laillisuusvalvonnan havaintoja IT-toiminnasta Valtiontalouden tarkastusviraston IT-foorumi Eduskunnan oikeusasiamiehen.
Turvallisuussuunnittelun tietopankki. 1.Tietopankin suunnittelun ja toteuttamisen periaatteet 2.Kohderyhmä 3.Tietopankin sisältörakenne 4.Keskustelua.
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
Tasavallan toimielimet
Aavikko leviää Kansalaisjärjestöjen ratkaisut Tuuli Kaskinen
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista Leena Leikas/OIK-31/UM.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Vammaisneuvosto ♥ Vammaisuuteen liittyvien asioiden asiantuntijaelin ♥ Vammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäminen.
LAPSEN OIKEUDET.
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ● The Consumers' Association of Finland Uudistuva kuluttajapolitiikka -seminaari Kuluttajaliiton puheenjohtaja Leena.
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Aineettomien oikeuksien hallinto Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
VAMPO – PÄÄTÖSSEMINAARI ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS- LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HAVAITSEMAT VAIKUTUKSET.
VISIO ARVOT KEHITTÄMIS- TOIMET MISSIO Naisten aseman, sukupuolten välisen tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistäminen yhdessä jäsenjärjestöjen.
Suomen vammaispoliittinen ohjelma VAMPO Seuranta ja raportointi Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Stina Sjöblom.
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Ihmisoikeuskeskus - osa Suomen kansallista ihmisoikeusinstituutiota VALTAKUNNALLISET VAMMAISNEUVOSTOPÄIVÄT
YK on julistanut Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 OSUUSTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA.
Tervetuloa Welcome Pauliina Lampinen Tominnanjohtaja Vammaisten lasten ja nuorten tukisääitö Rifi ry:n puheenjohtaja.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
VAMPO:n seuranta 2012 VANE Jouko Kokko.
Vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus (CRPD) ja sen valinnainen pöytäkirja Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriö.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Päihdelääketieteen päivät: Päihdehoidon eettiset kysymykset
Oppimis- ja koulutustoiminnan analytiikan jaosto 3. 4
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
KANEN TOIMINTASUUNNITELMA
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Köyhyys ja lapsen oikeudet
EDUSKUNNAN TEHTÄVÄT.
Etsivän työn kehittämispäivät Corinne Björkenheim
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
SUHO Mikä SUHO? Suomen harjoittelukoulujen opettajat ry
SOTE-järj. HE 324/2014 vp - Asiakaslaki (812/2000; 4 §) - Potilaslaki
YK:n vammaisten ihmisoikeusyleissopimus ja ICF
YK:n Kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012
Organisaatioiden yhteistyö
Mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa Sinulle itsellesi ja toisaalta mitä se tarkoittaa asiakkaillesi tai potilaillesi. Minkälaisena näet sen tuolla horisontissa,
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄN TOIMINNAN LAATUKRITEERIT (KVANK) Ainomaria Anttonen Projektityöntekijä, Savon OTE-hanke Vaalijalan.
Savuton sairaala itseauditointi Suomessa 2004
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
YK:n vammaissopimus ja uudistuva lainsäädäntö

Terveyspoliittinen työ reumaliitossa
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Potilaat mukaan Käypä hoito -suositusten laatimiseen

Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin, sosiaaliset ihmisoikeudet ja Suomi Päivä: tiistai   Ohjelma Seminaarin avaus, Tutkimusprofessori.
Esityksen transkriptio:

IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus Suomen vammaispolitiikan viitoittajana

Ihmisoikeuskeskus - uusi Kansallinen ihmisoikeus- instituutio Suomessa vuodesta 2012

PITKÄN KESKUSTELUN JA MONIEN VAIHEIDEN JÄLKEEN… Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnassa (IONK) järjestöt aloitteellisia jo 2000-luvun alussa Åbo Akademin Ihmisoikeusinstituutin selvitys 2002 Ihmisoikeusliiton selvitys 2006 IONK:n aloite 2006 Eduskunnassa keskustelua ja aloitteita OM:n työryhmä Laki säädettiin 2011 ja voimaan Ihmisoikeuskeskuksen toiminta käynnistyi

Ihmisoikeuskeskus (IOK)Ihmisoikeuskeskus (IOK) 1 IhmisoikeusvaltuuskuntaIhmisoikeusvaltuuskunta 2 Eduskunnan OikeusasiamiesEduskunnan Oikeusasiamies 3 Suomen Kansallinen Ihmisoikeusinstituutio

Ihmisoikeuskeskus (IOK) edustaa Suomen kansallista ihmisoikeusinstituutiota toimii Ihmisoikeusvaltuuskunnan sihteeristönä on toiminnallisesti itsenäinen on hallinnollisesti EOA:n kanslian yhteydessä ei käsittele yksittäisiä kanteluja

IOK:n lakisääteiset tehtävät: 1)Edistää PIO:a koskevaa tiedotusta, kasvatusta, koulutusta ja tutkimusta sekä näihin liittyvää yhteistyötä 2)Laatia selvityksiä PIO:n toteutumisesta 3)Tehdä aloitteita ja antaa lausuntoja PIO:n edistämiseksi ja toteuttamiseksi 4)Osallistua PIO:n edistämiseen ja turvaamiseen liittyvään eurooppalaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön

Ihmisoikeusvaltuuskunta Perus- ja ihmisoikeusalan kansallinen yhteistyöelin Asiantuntevuus, edustavuus, pluralistinen kokoonpano - YK:n Pariisin Periaatteiden mukainen Käsittelee laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä perus- ja ihmisoikeusasioita Hyväksyy IOK:n toimintasuunnitelman ja - kertomuksen EOA nimittää jäsenet Työvaliokunta Jaostot Kuva: Yle

Eduskunnan oikeusasiamies (EOA) valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa seuraa erityisesti, että perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat kantelut, tarkastukset, omat aloitteet, lausunnot Ihmisoikeusvaltuuskunnassa Yhteistyö IOK:n ja EOA:n välillä ”valinnainen kantelutehtävä” (YK:n Pariisin Periaatteet)

IOK toimintasuunnitelma ( ) Selvitys ihmisoikeuskoulutuksesta - ja kasvatuksesta ( 2013) koulutusta, kasvatusta, tiedotusta, tilaisuuksia selvityksiä, lausuntoja, aloitteita VN:n Ihmisoikeustoimintaohjelman (2012) seuranta VN:n Ihmisoikeusselonteon (2009) seuranta Kv. ihmisoikeussitoumusten suositusten seuranta Kansainvälinen perus- ja ihmisoikeusyhteistyö Kartoitus perus- ja ihmisoikeustutkimusta tekevistä tahoista ja hankkeista (2013)

Ihmisoikeuskasvatus Suomessa ( ) varhaiskasvatus/esiopetus, perus- ja lukio-opetus, keskeiset ammattikoulutusohjelmat, korkeakouluopetus, virkamiesten täydennyskoulutus, vapaa sivistystyö ja järjestöjen koulutustoiminta YK:n ihmisoikeuskasvatusohjelman suositukset Ihmisoikeuskoulutuksen määritelmä: – arvot, normit ja mekanismit – toimintaympäristö ja –tavat – voimaannuttaminen Ihmisoikeusvaltuuskunnan jaosto selvityksen ohjausryhmänä, suositukset syrjintäperusteet /eri ryhmiä koskevat ihmisoikeussopimukset Perusta kansalliselle ihmisoikeuskasvatusohjelmalle tavoitteena

Vammaisten henkilöiden oikeudet - mitä IOK voi tehdä? IOK mukana YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointityöryhmässä Vammaisjärjestöjen aktiivinen osallistuminen Ihmisoikeusvaltuuskunnan ja sen työvaliokunnan työhön Yhdenvertaisuuden edistäminen - vammaisten oikeudet keskeisiä Osana ihmisoikeuskasvatusta - ja koulutusta Yhteistyö vammaisjärjestöjen ja viranomaisten kanssa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen merkitys

Ihmisoikeuskeskus - JohtajaYhteystiedot Sirpa Asiantuntijat Kristiina Leena