TERMIEN JA KÄSITTEIDEN MÄÄRITTELY. Usein yo-kokeen reaalivastaus vaatii alkuun käsitteen tai termien määrittelyä! Lisäksi varsinaiset määrittelytehtävät.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Hiv ja aids.
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Kansantaudit.
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
Muistin apuvälineet ennen koetta
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
2. Vuokaaviot.
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Tartuntataudit s
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Diabetes.
Väliaineen vastus.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
YO-kokeen tehtävätyypit Terve 4, s Määrittelytehtävä 2. Aineistotehtävä 3. Johdantotehtävä 4. Oppiainerajat ylittävä tehtävä 5. Tutkimustehtävä.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Käytätkö säännöllisesti energiajuomia?. Tiesitkö että? Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Kansantaudit Tartuntataudit
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
BIOLOGIAN LAITOS, SATU MÄNTTÄRI, 2012 Osmoregulaatio ja kuona-aineiden eritys.
UML-luokkakaavio ● Luokkakaavio (class diagram) kuvaa järjestelmän luokkarakennetta ● Mitä luokkia on olemassa ● Minkälaisia luokat ovat ● Luokkien suhteet.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
H5 TIETOTURVA NETISSÄ JANI BJÖRKBACKA MYHOKO15A. YLEISTÄ TIETOTURVASTA Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Tutkimuksen suunnittelu
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Terveyden määritelmät
Viiden suora -peli ristinolla-peli (viiden suora) esim. yhtälön ratkaiseminen, prosenttilaskenta, sähköopin perussuureet (PUImURI) jne. 11x11-ruudukko,
Ryhdistä yhdistystä treffille: Mitä yhdistystoiminta on?
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Kirjallisuuden käsitteitä
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Terkan preppaustentti
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
Klubin strategia työkalu
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
Luova kirjoittaminen 1. Kirjoita 5 minuuttia ensimmäisestä mieleen tulevasta aiheesta. Miltä kirjoittaminen tuntui? Oliko vaikeaa saada kirjoittaminen.
Syöpä.
Mikä ihmeen pecha kucha?
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Kansainväliset suhteet Uutistapahtumien seuraaminen
Terveystiedon ainereaali
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Oma kuva päänpäällä Piirretään oma kuva päänpäällä paperia pitäen.
Kirje, sähköposti, blogi
Syöpä.
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
YO-kokeen tehtävätyypit
Projektinhallinta ja opiskelu
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Auttava keskustelu
Esityksen transkriptio:

TERMIEN JA KÄSITTEIDEN MÄÄRITTELY

Usein yo-kokeen reaalivastaus vaatii alkuun käsitteen tai termien määrittelyä! Lisäksi varsinaiset määrittelytehtävät vaativat tarkempaa käsitteen määrittelyä!

 Vastaus ei saa olla pintapuolinen ja suppea. Siinä ei pelkästään kerrota, mitä määritelmä tarkoittaa, vaan kuvaillaan sitä laajemmin ja käytetään esimerkkejä  Vastatessa täytyy olettaa, ettei vastauksen lukija tiedä aiheesta mitään.

 Voidakseen määritellä käsitteitä, pitää niistä TIETÄÄ ja MUISTAA ydinasiat.  Käsitteiden määrittelyä kannattaa harjoitella, sillä niiden osaamisesta on apua moniin tehtäviin.

Määrittele seuraavat käsitteet -HPV- virus (human papilloma virus) -tertiaaripreventio -borrelioosi

HPV 1 piste Vastauksesta ilmenee että HPV on ihmisen papilloomavirus, joka aiheuttaa kondyloomaa ja altistaa syöville, joista merkittävin on kohdunkaulan syöpä. Yhden pisteen voi saada myös, jos vastauksesta ilmenee vain toinen seuraus mutta siinä kuvataan myös muita HPV:n piirteitä. 2 pistettä Kahden pisteen vastauksessa on edellisen lisäksi kuvattu tarkemmin muutamia HPV:n piirteitä (mm. yleisyys, tartuntatapa, suojautuminen, rokotus). Tertiaaripreventio 1 piste Vastauksesta ilmenee tertiaariprevention päämäärä. 2 pistettä Kahden pisteen vastauksessa kerrotaan tarkemmin muutamista seuraavista asioista: työ- ja toimintakyvyn palauttaminen, ylläpitäminen tai sen heikkenemisen hidastaminen sekä työ- ja toimintakykyyn vaikuttaminen kuntoutuksella ja hoidolla.

Borrelioosi 1 piste Vastauksesta ilmenee, että borrelioosi on punkin levittämän bakteerin aiheuttama infektio. 2 pistettä Kahden pisteen vastauksessa on kuvattu tarkemmin taudin tarttumista, oireita, seurauksia ja taudin kulkua. Lisäansioita: Vastauksesta käy ilmi, että infektion syntymistä voi ehkäistä ajoissa tapahtu-neella punkin poistolla.

 3 hlö ryhmät  Etsi lapussa lukevaan termiin oikea määritelmä nettiä ja kirjoja apuna käyttäen ja kirjoita se lapun kääntöpuolelle käsin  Jokainen täyttää 4 lappua

 Täytettyjä määritelmälappuja käyttäen pelataan ryhmittäin tietovisaa.  Kukin lukee vuorollaan termin ja muut yrittävät ryhmänä määritellä sen. Jos määritelmä menee oikein, ryhmä saa pisteen.  Mikä ryhmistä saa eniten pisteitä?

a.Entsyymi 1. PSA I. Mahdollistaa sokerin siirtymisen verestä soluihin b. Välittäjäaine2. LaktaasiII. Paljastaa eturauhassyöpään liittyviä solumuutoksia c. Hormoni3. InsuliiniIII. Pilkkoo maitosokeria d. Seulontatesti4. SerotoniiniIV. Säätelee esimerkiksi mielialaa

YersiniaBakteeriHampaiden reikiintyminen NoroBakteeriNielutulehdus KariesBakteeriVatsavaivat, esim. ripuli HelikoBakteeriVatsavaivat, esim. ripuli StreptokokkiVirusimmuunikato HIVVirusMahahaava, mahalaukunsyöpä

 Kirjoita paperille yo- vastaus seuraaviin käsitteisiin.  2p/ käsite  Lopuksi vierustoveri tarkastaa

 1p  Vastauksessa ilmenee, että ote liittyy akuutteihin tilanteisiin, jossa pyritään saamaan vieras esine hengitysteistä. Otteen kuvaus esitellään ylimalkaisesti  Kahden pisteen vastauksessa otteen kuvaus ja ensiavun tekninen kuvaus tarkempi

 1p.  Ilmenee, että indeksi kuvaa ruoka-aineen aiheuttamaa verensokerin nousua aterian jälkeen  2p.  Liittyy hiilihydraatteja sisältäviin elintarvikkeisiin  Yksi tai useampi vastausta tukeva esimerkki

 1p.  Alkuperäisvalmistetta vastaava lääke = rinnakkaislääke  2p.  Patenttisuojan päättyminen, halvempi hinta

 1p.  Käsite määritelty joko englanniksi tai suomeksi (World Health Organisation, Maailman terveysjärjestö)  2p.  Muutama esimerkki järjestön toiminnasta

 1p.  Tarkoittaa jonkin aineen myrkyllisyyttä elimistölle  2p.  Tuodaan esille aineen myrkyllisyys, pitoisuuden ja altistuksen keston merkitys

 Listaa, mistä asioista pitäisi kertoa ja mitkä asiat jäävät ulkopuolelle?  Synteettisten huumeiden terveyshaitat  Hormonaaliset raskauden ehkäisymenetelmät  Kuvaile ylähengitystieinfektioita  Perusterveydenhuollon tehtävät  Terveysliikunnan fyysiset vaikutukset  Sepelvaltimotaudin syntymekanismit