SUBRAPUBINEN KATETRI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sorkkienhoito uudessa tai vanhassa navetassa
Advertisements

Excel ja makrot Excel koostuu kahdesta eri osasta Alt+F11 VBA
Kuva kuvaan (MS Paint) Avaa molemmat kuvat esikatselusta muokkaustilaan – klikkaamalla hiiren väärällä napilla > Avaa sovelluksessa… > MS Paint Tässä vaiheessa.
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
Näin pakkaat paketit lavalle
Avannepotilaan hoito Rita Simola.
HAUN ARVOSTELU. • Ajokokeiden palkintotuomareiden ohjeet 4.1 • Arvostelun tarkoituksena on kerätä tietoa jalostusta varten • Arvostelulla pitää pystyä.
Pumpulipupupussi.
Tekijät: Jani Kalliomäki Nina Högdahl Essi Lauttamus
Kestopikkuhousunsuoja
Kuinka rakentaa tietokone itse
Lääkkeen antaminen injektiona
LYPSYN TARKOITUS Maidontuottajan kannalta:
Hytin kippaus Scania 113H R380
Seiskojen ensimmäinen pieni ompeluharjoitus
Kuinka puhdistetaan vessanpönttö
Mikä minä olen ? Minä olen suunnilleen 20 cm pitkä. Minun toiminto sopii kummallekin sukupuolelle. Minut voi löytää seisomasta, roikkumasta tai makaamasta.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
miten teet rytmisoittimen ilmapallosta ja sanomalehtipaperista
Virtsaongelmat ja niiden hoito
Perifeeriset kanyylit ja sentraaliset katetrit
Lasten näytteenotto Etelä-Karjalan keskussairaalassa
Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Large Animal Rescue January 2003 Slide Hevonen Laumaeläin Saaliseläin Elopaino täysikasvuisella keskimäärin kg välillä Menee helposti paniikkiin.
Omavalvontasuunnitelma
HENKILÖHYGIENIA 4/9/2017
Parajousiammunta SJAL tuomarikoulutus Parajousiammunta - luokat Tähtäinjousi – W1, W2 ja Standing – kaikissa erikseen miehet ja naiset. – Välineet.
Käsihygienia.
Moodlen opetus, projekti- ja intrakäyttö samassa organisaatiossa Pauliina Veräväinen, TaY.
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Lääkehuoltoon liittyvä hygienia ja infektioiden torjunta
Hoitotyössä toimiminen: VIRTSAAMINEN JA ULOSTAMINEN
- 1 - Korvatorven pallolaajennus. 2  31 – 38 mm pituinen; 2/3 rustoinen osa 1/3 luinen osa  Tehtävänä mm. paineentasaus, välikorvan ilmastointi, eritteiden.
Elisabeth Bonns esh, uroterapeutti Vks, uropk l. Koska katetroidaan? jos virtsaaminen ei yrityksistä huolimatta ole onnistunut 6– 8 tuntiin. Helpottavana.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
Koneen kokoaminen. Emolevy Lisäkortit (esim. verkkokortti) NäytönohjainProsessori Virtalähde (P4-liitin) Mm. virtanapin liittimet SATA-väylät (kiintolevyt.
Entellus Loprofile, käyttöohjeet. Indikaatiot Otsaontelokanavan, kitaontelon ostiumin ja poskiontelon ostiumin pallolaajennukseen Entellus pallolaajentimen.
HEATEX-system on ainutlaatuinen energiansäästöjärjestelmä.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia Tulevaisuus? YSO + AFO  KOKO?
Nestetasapaino.
23H HERÄÄMÖSTÄ KOTIIN
Traktorin renkaan vaihto
Palkintopokaali.
Valmistautuminen kilpailuihin Jussi Heikonen
Leijuva saari Saavut leijuvalle saarelle toisessa maailmassa.
Verisuonen kanylointi
”Either you lose Power or you lose the Point”
Männän vaihto mopoon.
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Yläraajan laajat pehmytkudosvammat
Henkilöauton öljyvaihto
Hyökkääminen/ Oman maalivahdin avaus
Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka
Peg-huuhteluavanne potilaan ohjaus
1. Algoritmi.
ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT
Lukiolaisen itc.
BodyTite-rasvaimu Cityklinikka-BodyTite
Virtsan pidätyskyvyttömyyden hoitaminen
Virtsan pidätyskyvyttömyyden hoitaminen
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
Koneen kokoaminen.
Esityksen transkriptio:

SUBRAPUBINEN KATETRI

Milloin subrapubinen katetri? Subrapubinen katetri on aiheellinen, jos virtsaaminen ei onnistu ja potilas ei itse pysty toistokatetroimaan itsenäisesti eikä hän saa avustajaa katetrointiin Subrapubista katetria ei saa käyttää, jos potilaalla on rakkosyöpä tai hyytymishäiriö Aina parempi vaihtoehto kestokatetrille

Välineet katetrin laittoon Joissakin paikoissa kystostomiasetti Steriili liina ( reikäliina/ ei välttämättä) Puhdistusaine ( klorheksidiini-liuos 5 mg/ml) Puudute Lidocain 10 mg/ml, ruisku 10 ml Pistopuukko Steriilejä taitoksia, steriilit hanskat Ballongin täyttöaine (Dover) Punktiosetti ja kystofix-katetri (ch 12) Virtsankeräyspussi/hana

Katetrin laitto Rakossa oltava vähintään 300 ml nestettä ( täytetään tarvittaessa, tarkistetaan UÄ:llä) Alavatsan pesu + steriilini liina Urologi puuduttaa 2-3 sormen leveydeltä häpyliitoksen yläpuolelta ja samalla hakee rakon paikan( ruiskuun virtsaa) Ihoviilto ennen punktion suorittamista Punktioneula rakkoon, jolloin neulan kautta virtsaa, katetri työnnetään punktioneulan kautta rakkoon ja neula poistetaan Täytetään katetrin ballongi ja yhdistetään pussiin/hanaan sekä laitetaan taitokset ( haava paranee yleensä nopeasti) Nykyisten hoitosuositusten mukaan pussi vaihdetaan vain tarvittaessa/suljettu järjestelmä ( hanan käyttöä ei suositella) Juotava aina riittävästi (1.5-2 l), erityisesti kun katetri laitettu, jotta veri- hyytymät eivät saa katetria tukkoon

Katetrin hoito Käsienpesu ennen katetrin käsittelyä Katetrin juuren suihkutus päivittäin ja pussin vaihto vain tarvittaessa. Hoitosuositus on suljettusysteemi!!! ( Tulehdusriski pienenee) Huolehdittava ettei virtsapussin letku taitu tai joudu mut- kalle. Pussi tyhjennettävä riittävän usein pohjassa olevan hanan kautta, jottei pussin paino aiheuta vetoa katetriin. Hanan käyttö, mikäli on tarkoitus säilyttää rakon toiminta mahdollisimman normaalina ( rakko toimii fysiologisemmin; täyttyy ja tyhjenee) Nesteitä juotava riittävästi (1.5-2 l) Vedonpoisto katetrin juureen Katetrin vaihdot ohjeen mukaisesti, poikkeustapauksissa oltava aina yhteydenoton mahdollisuus ja ohjeet esim. jos katetri menee poikki tai ballongi särkyy Suihkussa käynti ja saunominen ovat sallittuja, mutta uimista ja ammekylpyjä ei suositella

Kystofix-katetrin vaihtovälineet Erillisiä vaihtosettejä olemassa ( sisältävät vaijerin, joka joskus tarpeen, jos katetrin sisäänviennissä ongelmaa/toiset käyttävät aina vaihdettaessa) Puuduttava liukaste ( Xylocain/Lidocain 2%) Klorheksidiiniliuos ja pesukuppi+taitokset Steriilit käsineet Steriili liina (reikäliina) Ballongin täyttöaine ( Dover) Virtsankeräyspussi/hana Taitoksia ja teippiä ( vedon poistamiseen)

Subrapubisen-katetrin vaihto Poista vanhat teipit ja pese alavatsa, katetrin juuri ja tyhjennä vanhan katetrin ballongi, mutta ei saa vielä poistaa vanhaa katetria Laita steriili liina ja yksin vaihtaessasi laita liinalle myös steriilisti uusi kystofix-katetri, puudute ja ballongin täyttöaine Vaihda käsineet ( jollei ole ollut avustajaa mukana) Vedä vanha katetri pois ja laita aukkoon geeliä (laita geeliä myös katetriin) Vie uusi katetri rakkoon, ohjaa nostamalla toisella kädellä hieman vatsanpeitteitä Täytä ballongi kun virtsaa alkaa tulla( 8 ml ) ja kiinnitä katetri ( vedon poisto) ja laita tarvittaessa taitokset Mikäli vaijeria käytetään niin vaijeri laitetaan ensin vanhaa katetria myöden rakkoon ja sitten tyhjennetään ballongi ja vedetään vanha katetri ulos ja geeliä ruiskutetaan aukkoon ja ohjataan vaijerin avulla uusi katetri rakkoon. Kun vaijerilla vaihdetaan, tarvitaan avustaja. Yhdistetään pussiin tai laitetaan hana

Komplikaatiot Verenvuoto Katetri ei mene rakkoon vanhaa väylää pitkin Katetri menee liian pitkälle ( virtsaputkeen) Tulehdus ( virtsa sakkaista, pahanhajuista,veristä, lämmön nousu tai äkilliset alavatsakivut) heti yhteys tk:hon tai uroterapeut- tiin Katetrin irtoaminen/katkeaminen/virtsa valuu katetrin vierestä tai virtsaputkesta( tukkeutuminen) Jos katetri irtoaa; mahdollisimman pian hoitoon, koska reikä menee nopeasti umpeen (tavallinen steriili katetri reikään, mikäli mahdollista, jotta reikä pysyy auki, eikä tarvitse uutta laittoa tehdä)