Kommenttipuheenvuoro 26.1.2015 Koulutusjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nuorisovaltuustotoiminta ja nuorten osallisuus Suomessa
Advertisements

Nuorisotyön yhteiskunnallinen merkitys Nuoret ovat kunnan tulevaisuus.
Työpajatoiminta tilastojen valossa - haasteet Seinäjoki Varsinais-Suomen ELY-keskus, Sivistystoimentarkastaja Erik Häggman.
Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
HALLITUSOHJELMAN KÄRKIHANKKEET Osaaminen ja koulutus Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan Martti Rantalan ote OKM kärkihankemateriaalista.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
TYÖPAJOJEN STARTTIVALMENNUS VALTAKUNNALLISESSA JA AJANKOHTAISESSA VALOSSA Starttivalmennuksen Kumppanuusfoorumi Mea Hannila-Niemelä Projektipäälikkö Startti.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Tiina Markkula Verkkoterkkari –hanke (Terke) Merja Saukko Lasten ja nuorten verkkososiaalipalvelut- (Vespa) hanke (Sosvi) Sosiaalinen media ja verkko nuorten.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Nuorisolaki ja järjestötoiminta Hilkka Näse, Suomen 4H-liitto Kuva: Jenni Heinonen.
Kukkulan koulun konsultoiva erityisopettaja haasteellisen oppilaan tukena Kukkumäentie 27a, Jyväskylä
Koordinaatti – Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus -Valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskus. Toiminta käynnistyi Koordinaatin.
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
ROVANIEMEN KAUPUNGIN TOIMINNANOHJAUSMALLIN JA ORGANISAATION TOIMIVUUDEN ARVIOINTI VÄLIRAPORTTI KESÄKUU 2014 PETRI VIRTANEN & JARI STENVALL © Petri Virtanen.
Kunta ja yhdistykset kumppaneina Pohjois-Karjalan järjestöpäivät Sivistysjohtaja Marjut Ahokas.
Osaamistodistus työllistämisen monitoimityökalu Taidolla tulosta -työllisyyden asiantuntijaseminaari
Fiilistä asumiseen Fiilistä asumiseen Hankkeen helmet.
Yhteistyösopimuksen laadinta
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Kotouttamisen osaamiskeskuksen järjestöavustus 2016
ELÄMÄNHALLINTA.
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Miten koulu ympäristönä edistää terveyttä, turvallisuutta ja toiminnallisuutta

Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
Alueellisen ELO-toiminnan kehittämisestä
Opojen työelämäjaksot
Aikuissosiaalityö moniammatillisessa päihde- ja mielenterveystyössä Monialaisen yhteistyön asiakaslähtöinen palvelumalli PPPR hankkeen päätösseminaari.
Monialainen yhteispalvelu
VALTAKUNNALLISET NUORISOALAN OSAAMISKESKUKSET JA VALTAKUNNALLINEN NUORISOTYÖN JA –POLITIIKAN OHJELMA (VANUPO) Marja N. Pulkkinen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
1. Kansalaiset - medborgare
Sosiaalialan tehtävärakenne
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut kansallinen koordinointi 2006
Kuntoutuksen kuumat perunat
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Opinnoista töihin KP OTE Hyvinvointitiimi
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Ajankohtaista nuorten työpajatoiminnasta Varsinais-Suomen työpajaseminaari TURKU Jaana Walldén.
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten
Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen / Ratkaisujen hakeminen kokeilutoiminnalla, ml. digitaalisuus
Lukion opiskeluhuolto
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Kiinni työelämään elinikäisen oppimisen avulla
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Monialaiset ohjaus- ja palveluverkostot Lapissa
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Valtakunnallisen valmistelun tilanne järjestönäkökulmasta
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA
Ohjaamot.
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Kys. 8. Maakunnan talouden ohjaus perustuu erityisesti maakuntalakiin ja maakuntien rahoituslakiin. Ohjaavatko maakuntien rahoitusmalli ja maakuntalain.
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Nuorten kuuleminen Valtakunnallisen nuorisotyön ja –politiikan ohjelman valmistelu Materiaalin tuottaneet 1. vuosikurssin yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat.
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Avaus Vanupo ja otoksia Lapin nuorisotyön tilastoista
Esityksen transkriptio:

Kommenttipuheenvuoro Koulutusjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

 Tavoitteet ja arvopohja edelleen kestäviä ◦ Kasvu ja itsenäistyminen, aktiivinen kansalaisuus… ◦ Yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus, monikulttuurisuus, elämän kunnioittaminen…  Työnjako OKM:n ja AVI:n kesken ◦ Valtakunnallisten linjausten jalkauttaminen AVIn ohjauksen kautta  Kunnan nuorisotyön laaja-alainen määrittely ◦ Mahdollistaa monipuolisen, aluelähtöisen toiminnan  Ohjaa monialaiseen yhteistyöhön sekä yhteistyöhön nuorten, nuorisoyhdistysten ja muiden nuorisotyötä tekevien järjestöjen kanssa  Etsivä nuorisotyö ◦ Täsmätoimintaa tuetusti ja ohjatusti yksilötasolle

 Laaja-alaisuus ◦ Toimenpiteiden kirjo, alueittain vaihtelevat painopistealueet ◦ Esim. nuorten osallisuus ja kuuleminen  Etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta ◦ Tällä hetkellä valtionavustuksen piirissä ◦ ” Valtion talousarvioon voidaan ottaa vuosittain määräraha nuorten työpajatoimintaan, etsivään nuorisotyöhön sekä nuorisotyön kehittämistoimintaan.  Monialainen yhteistyö ◦ Kunnan ohjaus- ja palveluverkosto yksi monien työryhmien joukossa

 Nuoriin kohdistuvaa toimintaa ohjataan useiden eri hallinnonalojen määräyksillä ◦ Velvoitteita niin sosiaali- ja terveystoimen, kasvatus- ja opetustoimen kuin nuoriso- ja liikuntatoimen sektoreille ◦ Useita lakisääteisiä moniammatillisia yhteistyöryhmiä, lisäksi muita täydentäviä ryhmiä jotka toteuttavat lain edellytyksiä  Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto, monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä, oppilaitoskohtaiset oppilashuoltoryhmät, asiakasyhteistyöryhmät, päihdetyöryhmä, kuntoutustyöryhmä, lähipoliisiohjausryhmä ja -työryhmä, perhetyön työryhmä, hyvinvointityöryhmä…

 Miten saada toiminta muuttumaan nuorikeskeiseksi työryhmäkeskeisyyden sijaan?  Miten saada kunnan eri toimijatahot ja –tasot näkemään myös nuorten näkökulman? ◦ Toimialat ”ulos omista laatikoistaan” ◦ Vrt. nope-verkosto ja hyvinvointityöryhmä  Talouden haasteet ja olennaisen tiedon tuottaminen ◦ Entistä tärkeämpää tuottaa olennaista ja systemaattista tietoa nuorten tilanteesta ja elinoloista ◦ Tärkeä työkalu esim. nuorten ohjaus- ja palveluverkostoille

 Keskeisten, vaikuttaviksi havaittujen toimintatapojen vakinaistaminen? ◦ Nuorisovaltuustojen rooli ◦ Etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajatoiminnan vakiinnuttaminen valtionosuuspohjaisiksi  Päällekkäisten normien tarkastelu ◦ Eri laeissa säädettyjen lukuisten tehtävien ja ryhmien tarkastelu kokonaisuutena, nuoret keskiössä ◦ Tätä työtä tulee myös kunnan aktiivisesti tehdä  Painopistettä ennaltaehkäisevään toimintaan, kuntien taloudelliset paineet huomioiden ◦ Vrt. uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki  Yhteistyöhön edelleen vahvasti ohjaten ◦ Sivistyspalveluiden sisällä, palvelukeskusten välillä, kunnan ja eri toimijoiden kesken, alueellisesti ja valtakunnallisesti