Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALTAKUNNALLISET NUORISOALAN OSAAMISKESKUKSET JA VALTAKUNNALLINEN NUORISOTYÖN JA –POLITIIKAN OHJELMA (VANUPO) 2017-2019 Marja N. Pulkkinen 8.11.2017.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALTAKUNNALLISET NUORISOALAN OSAAMISKESKUKSET JA VALTAKUNNALLINEN NUORISOTYÖN JA –POLITIIKAN OHJELMA (VANUPO) 2017-2019 Marja N. Pulkkinen 8.11.2017."— Esityksen transkriptio:

1 VALTAKUNNALLISET NUORISOALAN OSAAMISKESKUKSET JA VALTAKUNNALLINEN NUORISOTYÖN JA –POLITIIKAN OHJELMA (VANUPO) Marja N. Pulkkinen

2

3 Uusi nuorisolaki (1285/2016) tuli voimaan 1.1.2017
2 § Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa; 2) tukea nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista; 3) tukea nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa; 4) edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista; sekä 5) parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. . . .

4 Uusi nuorisolaki (1285/2016) tuli voimaan 1.1.2017
2 § Lain tavoite Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat: 1) yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys; 2) kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen; 3) monialainen yhteistyö.

5 Uusi nuorisolaki (1285/2016) tuli voimaan 1.1.2017
3 § Määritelmät Tässä laissa tarkoitetaan: 7) valtakunnallisella nuorisoalan osaamiskeskuksella yhteisöä, joka kehittää ja edistää nuorisoalan osaamista ja asiantuntijuutta valtakunnallisesti; osaamiskeskuksen voi myös muodostaa kahden tai useamman yhteisön sopimukseen perustuva yhteenliittymä.

6 Osaamiskeskukset nuorisolaissa jatkuu…
19 § Valtionavustuksen myöntäminen valtakunnalliselle nuorisoalan osaamiskeskukselle Valtion talousarvioon voidaan ottaa vuosittain määräraha myönnettäväksi valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten toimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyy osaamiskeskuksen valtionapukelpoisuuden. Valtionapukelpoisuuden hyväksymisen edellytyksenä on, että osaamiskeskus kehittää ja edistää nuorisoalan perus- ja erityisosaamista sekä nuorisoalan asiantuntija- ja muita palveluja tuottamalla, kokoamalla, hyödyntämällä tai jakamalla tietoa nuorista, nuorisotyöstä tai nuorisopolitiikasta. Lisäksi osaamiskeskuksen tulee toteuttaa 2 §:ssä säädettyjä tavoitteita ja lähtökohtia.

7 Osaamiskeskukset nuorisolaissa jatkuu…
Valtionapukelpoisuutta harkittaessa otetaan myös huomioon keskuksen taloudenhoito ja toiminnalliset edellytykset, valtakunnallinen merkitys nuorisoalalla, yhteiskunnallinen vaikuttavuus, valtakunnallinen nuorisotyön ja -politiikan ohjelma sekä osaamiskeskusten muodostama kokonaisuus. Valtionapukelpoisuus myönnetään määräajaksi. Valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon keskuksen tehtävät ja toiminnan laatu ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avustettavan toiminnan on oltava yleishyödyllistä. Hyväksyttävinä menoina ei pidetä liiketoiminnasta tai muusta vastaavasta toiminnasta aiheutuvia menoja. Mahdollinen ylijäämä on käytettävä keskuksen nuorisotyöhön ja sen kehittämiseen.

8 Valtioneuvoston asetus nuorisotyöstä ja -politiikasta (211/2017) tuli voimaan huhtikuussa 2017
7 § Valtakunnallisen nuorisoalan osaamiskeskuksen hyväksyminen valtionapukelpoiseksi Nuorisoalan osaamiskeskuksena voi toimia kunta, kuntayhtymä, osakeyhtiö, osuuskunta, korkeakoulu, yhdistys tai säätiö, tai niiden sopimukseen perustuva yhteenliittymä. Nuorisoalan osaamiskeskukseksi haluavan organisaation on haettava valtionapukelpoisuutta opetus- ja kulttuuriministeriöltä ministeriön antamien ohjeiden mukaisesti. Ministeriö arvioi, täyttääkö hakija nuorisolain 19 §:ssä säädetyt valtionapukelpoisuuden edellytykset. Arviointi- ja avustustoimikunta antaa asiassa lausuntonsa.

9 Osaamiskeskusten valtionapukelpoisuus asetuksessa jatkuu…
Osaamiskeskuksen valtakunnallista merkitystä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta nuorisoalalla arvioidaan tarkastelemalla toimintaa, tehtäviä ja osaamista suhteessa voimassa olevaan valtakunnalliseen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaan. Osaamiskeskusten muodostamaa kokonaisuutta arvioitaessa otetaan huomioon keskusten toiminta ja osaaminen suhteessa valtakunnallisiin nuorisotyön ja -politiikan kehittämistarpeisiin.

10 Osaamiskeskusten valtionapukelpoisuus asetuksessa jatkuu…
Sen lisäksi, mitä nuorisolain 19 §:n 2 momentissa säädetään, osaamiskeskuksen valtionapukelpoiseksi hyväksymisen edellytyksenä on, että: 1) keskuksen toiminta on tavoitteellista, merkityksellistä ja taloudellista; 2) keskus hoitaa talouttaan ja hallintoaan hyvin; 3) keskuksen henkilöstöllä on tehtävänsä suorittamisen kannalta tarvittava osaaminen; 4) keskuksella on tehtävänsä suorittamisen kannalta tarkoituksenmukainen yhteistyöverkosto; ja 5) keskuksella on toiminnan seuranta- ja arviointijärjestelmä.

11 Osaamiskeskusten valtionavustukset asetuksessa
8 § Valtionavustuksen myöntäminen valtakunnalliselle nuorisoalan osaamiskeskukselle Valtionavustusta myönnetään opetus- ja kulttuuriministeriön ja osaamiskeskuksen yhdessä sopimiin tehtäviin. Arviointi- ja avustustoimikunta tekee asiassa esityksensä.

12 Osaamiskeskusten valtionavustukset asetuksessa jatkuu…
Osaamiskeskuksen tehtäviä, toiminnan laatua ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta arvioitaessa otetaan huomioon osaamiskeskuksen: 1) palvelukyky; 2) toiminnan laatua ja määrää mittaavat tunnusluvut; 3) toiminnan tavoitteellisuus, taloudellisuus sekä miten taloutta ja hallintoa on hoidettu; 4) henkilöstön ammattitaito ja osaaminen; ja 5) kirjanpito, jonka tulee olla järjestetty siten, että siitä käyvät ilmi nuorisotyön valtionavustuksella tuetun toiminnan kustannukset.

13 Vanupo  valtion talousarvion tavoitteet
Nuorisolain 2 § Vanupo  valtion talousarvion tavoitteet AVI:t Valtion nuorisoneuvosto AAT OKM Osket Järjestöt Muut yhteisöt Kunnat

14 Valtakunnallinen nuorisotyön ja -politiikan ohjelma 2017-2019 (VANUPO)
Nuorisolain 5 § mukaan: ”Valtioneuvosto hyväksyy joka neljäs vuosi valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman. Ohjelma sisältää tarkemmat tavoitteet valtakunnalliselle nuorisotyölle ja -politiikalle ja niiden tukemiselle. Ohjelman toteutumista seurataan ja ohjelma tarkistetaan tarvittaessa. Ohjelman valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriö yhteistyössä asianomaisten muiden ministeriöiden kanssa. Valmistelussa tulee kuulla nuoria ja nuorisotyön ja -politiikan keskeisiä tahoja. Tarkempia säännöksiä ohjelman sisällöstä ja valmistelusta voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.” Huom! Lain siirtymäsäännöksen vuoksi ensimmäinen ohjelma tehdään ”kolmeksi” vuodeksi.

15 VANUPO:n ohjaavuus Valtakunnalliseen ohjelmaan sisältyvien tavoitteiden toteuttaminen on ensisijaisesti ministeriöiden vastuulla ja niiden alaisen hallinnon vastuulla siltä osin, kuin ministeriöt osoittavat sille tehtäviä Nuorisotyön ja -politiikan alueella ohjelman tavoitteet ja toimenpiteet antavat suuntaviivat aluehallintovirastojen nuorisopoliittiselle työlle, mukaan lukien avustuspolitiikalle suhteessa kuntiin sekä alueelliseen ja paikalliseen nuorten kansalaistoimintaan Ohjelman tavoitteet ja toimenpiteet eivät sido kuntia niiden päättäessä nuorisotyön järjestämisen tavoista, mutta ohjaavat valtion avustuspolitiikkaa suhteessa kuntiin

16 VANUPO:n valmistelusta
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kuuli syyskuussa 2016 valtakunnallisia nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä sekä eräitä nuorisoalan palvelu- ja kehittämiskeskuksia ohjelman sisällöistä. Nuorisoasiain neuvottelukunta (nykyinen valtion nuorisoneuvosto) antoi lakisääteisen tehtävänsä mukaisesti marraskuussa 2016 lausunnon ohjelmaan otettaviksi asioiksi: Lausunto- ja kuulemisaika oli asti, lausuntomahdollisuus oli tarkoitettu järjestöille, ministeriöille ja muille instituutioille (lausuntopalvelun kautta). Webropol-kuuleminen ensisijaisesti nuorille ja heidän kanssaan työskenteleville. Valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen aloitettiin osaamiskeskushaku.

17 Osaamiskeskushaku - muista ajankohdat!
Valtionapukelpoisuushaku on käynnissä ja DL on pe klo 16:15 OKM hyväksyy osaamiskeskusten valtionapukelpoisuuden ja myöntää kelpoisuuden määräajaksi. Arviointi- ja avustustoimikunta lausuu. Ministeriö arvioi, täyttääkö hakija nuorisolain 19 §:ssä säädetyt valtionapukelpoisuuden edellytykset joulukuun -17 puoliväliin mennessä. Valtionapukelpoisiksi hyväksyttyjen keskusten kanssa sovitaan yhdessä niiden tehtävistä vuosien ajaksi. Keskustelut joulukuussa -17. Keskukset hakevat avustusta vuodelle 2018 sovittujen tehtävien hoitamiseen mennessä (tarkista määräaika nettisivuilta!) avustuspäätökset pyritään tekemään helmikuun 2018 loppuun mennessä arviointi- ja avustustoimikunta antaa avustusmäärästä oman esityksensä.

18 Tiivistys oske:sten valtionapukelpoisuuden arvioinnista
VANUPOn TAVOITTEET: Nuorten osallisuus Nuorten sosiaalinen vahvistaminen Verkossa tapahtuva nuorisotyö sekä nuorten tieto- ja neuvontapalvelut Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen LAISTA: Nuorisolain tavoitteet Toiminnan odotetut tulokset Resurssitarpeet Valtakunnallinen merkitys Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Hallinnollinen organisointi Henkilöstön osaaminen Yhteistyöverkostot


Lataa ppt "VALTAKUNNALLISET NUORISOALAN OSAAMISKESKUKSET JA VALTAKUNNALLINEN NUORISOTYÖN JA –POLITIIKAN OHJELMA (VANUPO) 2017-2019 Marja N. Pulkkinen 8.11.2017."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google