RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Terveystieto 7.
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
mieluummin useampikin?
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
TALOUDELLINEN VASTUU.
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Ruuan reitti: Vilja. Ruuan reitti: Vilja Viljan matka pellolta pöytään Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
ELÄINTEN HYVINVOINTI. koostuu fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, normaalista kasvusta sekä hyvästä hoidosta. päätellään esim. eläimen terveydentilasta.
YMPÄRISTÖ. Riittävä ravinto on yksi ihmisen perustarpeista. Suomalaisten kotitalouksien kulutusmenoista 13 prosenttia menee ruokaan, mutta millä perusteilla.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Amurintiikeri on suurin tiikeri maailmassa. Kaikki vielä olemassa olevat tiikerin lajit ovat uhanalaisia. Ne ovat lueteltu Punaisessa kirjassa.
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
Sika ei ole märehtiä. Sika on laumaeläin. Sika on kaikki ruokainen. Emakko on naaras sika. Karju on urossika. Pahnue muodostuu samalla kertaa syntyneistä.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
SuomalaINEN ruokakulttuuri: Kehitysvaiheet ja alueelliset erot
Terveyden määritelmät
Pysy hyvässä työvireessä
Kehon energiantuotto.
on vaikutusvaltaisin suomalainen eläinoikeusjärjestö
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Ruoka ammattina ja harrastuksena
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Ruuan reitti: kala.
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Eläintenhoito Tuotanto-panokset Resurssit Ohjaus ja valvonta
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Laki eläinten hyvinvoinnista Lausuntokierroksen palaute
Ruokaoppia.
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Lammas.
Broilerit ja kanat.
Sika.
Sika.
Liha- ja lypsyrotuiset
Broilerit ja kanat.
Lypsylehmä.
Esityksen transkriptio:

RUUAN REITTI: LIHA

SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ

LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista saatavaa lihaa. Sonnit, siat ja broilerit kasvatetaan vain lihan takia, mutta lampaista saadaan lihan lisäksi villaa ja lypsylehmistä maitoa. Syötävää lihaa ei ole olemassakaan, ellei eläin ensin kuole. Eläimet teurastetaan teurastamossa. Liha on teurastetun eläimen lihaskudosta. Eläinten painosta suurin osa muodostuu lihasten painosta.

LIHAA LAUTASELLE Teurastamossa lihan leikkaamisen jälkeen lihapalat jaotellaan eri jakeisiin niiden käyttötarkoituksen mukaan

LIHAA LAUTASELLE

LIHANTUOTANTO TYÖPAIKKANA Ruokaketjussa työskentelee eläinten kasvattajien lisäksi monia muita ammattilaisia, kuten eläinauton kuljettajia, teurastajia, lihamestareita ja kaupan myyjiä. Näiden lisäksi ruoka-ala työllistää myös esim. eläinlääkäreitä, laborantteja ja tuotekehittäjiä.

LIHANLEIKKAAJAT TYÖSSÄÄN

TUOTANTOELÄINTEN HYVINVOINTI Hyvinvoiva eläin tulee olla aina tavoitteena eläintuotannossa. Eläinten hyvinvointi koostuu fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, normaalista kasvusta sekä hyvästä hoidosta. Hyvinvointiin voidaan vaikuttaa eläimen pito- olosuhteilla, hoidolla, käsittelyllä ja eläinjalostuksella. Eläinlääkäri käy lihatilalla ja suunnittelee eläinten terveydenhoitoa yhdessä tilanomistajan kanssa.

LIHAA LAUTASELLE Jauhelihaa matkalla kauppaan Mitä lihatuotteita/- ruokia voi ostaa valmiina kaupasta? Mikä on tärkeää eläinten hoidossa?

HYVÄ TIETÄÄ LIHASTA Hyvä proteiinin lähde: kaikki tarpeelliset aminohapot samalla kertaa. Runsaasti hyvin imeytyvää rautaa, punaisessa lihassa eniten. Sinkkiä, seleeniä ja magnesiumia. Hyvä B12-vitamiinin lähde.

HYVÄ TIETÄÄ LIHASTA Siipikarjanliha on vähärasvaista. Punainen liha on sen sijaan rasvaisempaa ja siitä tulisikin valita vähemmän rasvaa sisältäviä vaihtoehtoja. Suositus on, että lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi syödä yli puolta kiloa viikossa sen sisältämän rasvan ja haitallisten yhdisteiden takia. Hyvä muistisääntö on syödä monipuolisesti lautasmallin mukaan.

HYVÄ TIETÄÄ LIHASTA Osta lihaa, jonka alkuperän ja tuotantotavan tiedät. Säilytä liha kylmässä myös kotona. Lihasta syntyy suurin osa ruuan ympäristövaikutuksista, joten sitä tulee syödä vain kohtuudella. Terveys- ja ympäristösyyt puoltavatkin lihan kohtuukäyttöä.

SYÖTKÖ LIHAA? MITÄ LIHATUOTTEITA OLET SYÖNYT VIIMEISEN VIIKON AIKANA?

HYVÄ TIETÄÄ LIHASTA Lihaa ei tarvitse sisällyttää jokaiselle aterialle eikä sitä tarvitse aina käyttää suuria määriä: myös esimerkiksi erilaiset keitot ja padat ovat herkullista ruokaa. Harjoittele monenlaisten ruokien valmistusta sekä erilaisten lihojen ja ruhonosien käyttöä.

LIHAKYSYMYKSIÄ Miten saat selville ostamasi lihan alkuperän ja tuotantotavan? Mistä eri syistä jotkut eivät syö lihaa?

VASTAUKSET POHDINTAKYSYMYKSIIN ESIINTYMISJÄRJESTYKSESSÄ Eläinten hoidossa tärkeää ovat oikeat pito-olosuhteet, hoito, käsittely ja hyvinvoinnin huomioiminen eläinjalostuksessa. Ostamasi lihan alkuperän (ja tuotantotavan) saat selville pakkauksesta, jos se on pakatun elintarvikkeen pääraaka-aine ja raakaa. Muussa tapauksessa voit selvittää sen myyjältä (esim. ravintolassa tai lihatiskillä) tai olemalla yhteydessä lihatuotteen valmistajaan. Myös alkuperämerkki kertoo lihan alkuperästä. Jotkut eivät syö lihaa esimerkiksi uskonnollisista, eettisistä tai terveydellisistä syistä.

RUOKATIETO YHDISTYS RY

Kuvituskuvat: Heli Pukki Jussi Ulkuniemi Tapio Tuomela Tuukka Ervasti Minttu Virkki Suomen Broileriyhdistys © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. KUVAT