TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig 2015-2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Advertisements

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
MISTÄ OIKEIN ON KYSE?.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
PALVELUSUUNNITELMA JA TOTU -suunnitelma
Työfysioterapeutti – Työterveyshuollon asiantuntija
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Mielenterveys s. 110 –
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Toimintakyvyn arviointi
Työturvallisuus s. 50 – 53 tIrEZ7hZ_Dw.
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
4 Toimintakyky ja ergonomia. Toimintakyky Selviytymistä asioista, joita elämässä tulee eteen (arkiaskareet – elämän murheet) Jaottelu: – Fyysinen toimintakyky.
Eija Mämmelä / OAMK1 Ergonomia ja työkykyisyys Eija Mämmelä OAMK syksy 2010 Aineistot OAMK Opiskelijoiden intrassa Potilassiirrot myös
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
TE4 Turvallisuus ja hyvinvointi Hurtig Tehtävä: Miten suomalaisilla työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen?
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Ergonomia. Asia tai ilmiö liittyen ergonomiaan Ongelmatilanteita Polkupyörä Antropometria Voiman tuotto.
TE 3 TERVEYS JA TUTKIMUS Perhon lukio Essi Rantala
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
Toimiala 3 Merkonomi ja datonomi
Terveyden määritelmät
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
PRECEDE-PROCEED –malli
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
1. Monimuotoinen terveys
Fyysinen kunto ja suorituskyky
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Luonnontiedeaiheinen projekti
Tutkimuksen abc.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Jesper, Jessica ja Taneli
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Ergonomia toimistotyössä
Työkykyä edistävä toiminta
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Kirjoittajaprofiilit
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
ELÄMÄNPUU RY TÄYTTÄ ELÄMÄNARVOA
Elämänkaarinäkökulma
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
Liikunta tukee työhyvinvointia
Työikäisten kuntoutus
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig

TERVEYSPOLITIIKAN KAKSI PÄÄTAVOITETTA 1) TASO –tavoite 1) TASO –tavoite = Mahdollisimman hyvä terveyden taso väestössä keskimäärin JAKAUMA –tavoite 2) JAKAUMA –tavoite = Mahdollisimman pienet terveyserot väestöryhmien välillä  TASO-tavoitteen osalta suomalainen terveyspolitiikka on onnistunut hyvin, sen sijaan JAKAUMA-tavoitetta ei ole lähestytty

Tehtäviä: vastaa vihkoosi..  Pohdi, mitä on toimintakyky? Sekä, mistä toimintakyky koostuu?  Kokoa miellekartta aiheesta; TYÖKYKY. Selvitä, mitkä tekijät vaikuttavat yksilön työkykyyn?

Kokonaisterveys FYYSINEN TOIMINTAKYKY SOSIAALINEN TOIMINTAKYKY PSYYKKINEN TOIMINTAKYKY

Toimintakyky =ihmisen kykyä selviytyä arkisista askareista ja elämän suurista haasteista. Myös selviytymistä omalle elämälle asetetuista tavoitteista.  Ihmisen perimä ja ympäristö vaikuttavat toimintakykyyn.  Toimintakyky muuttuu elämän aikana iän ja kokemusten myötä.

Työ- hyvinvointi- tutkimus

TYÖHYVINVOINTI  Tutustu TYKY-toiminnasta kertoviin Internet-sivustoihin ( ) tai oppikirjaasi ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: 1. Mitä TYKY-toiminnalla tarkoitetaan? 2. Miten TYKY-toimintaa voidaan toteuttaa? 3. Kerro konkreettisia esimerkkejä tavoista, joilla tiedät TYKY-toimintaa toteutettavan.

Hyvinvointimalli (KONU 2002)

TYÖTYYTYVÄISYYS ja ERGONOMIA  Vastaa kirjan avulla. 1. Mitkä tekijät ovat yhteydessä työtyytyväisyyteen? - Pohdi näiden tekijöiden vaikutusmekanismeja. 2. Mistä tekijöistä ergonomia koostuu? -Millä toimenpiteillä voidaan parantaa kirjoitus- ja lukutyötä tekevän lukiolaisen työpisteen ergonomiaa?

Ergonomia (s.65) ”= Ihmisen ja toimintajärjestelmän vuorovaikutuksen tutkimista ja kehittämistä ihmisen hyvinvoinnin ja järjestelmän suorituskyvyn parantamiseksi”.  Työ, työvälineet, työympäristö ja muu toimintajärjestelmä sopeutetaan vastaamaan ihmisen ominaisuuksia ja tarpeita.  Parannetaan ihmisen turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä järjestelmien häiriötöntä ja tehokasta toimintaa.”

 Tule-kuormitus: toistot, yksipuolisuus, raskaat nostot, huonot työasennot ja liikkeet, tapaturmat

1. Fyysinen ergonomia  Esim. työasennot, turvallisuus, tules 2. Kognitiivinen ergonomia (Ps)  Esim. muisti, kuormittuminen, koulutus, taidot 3. Organisatorinen ergonomia (S)  Esim. viestintä, työaikajärjestelyt, hallinto, tiimityö

Ergonomian käsitteet  Fyysinen ergonomia: käsittelee ihmiskehon reagointia fyysisiin kuormiin. Osa-alueita ovat mm. käsin tehtävä materiaalien käsittely, työpisteen tila, työvaatimukset ja riskitekijät, kuten toisto, tärinä, voima ja epämiellyttävät tai staattiset asennot.  Kognitiivinen ergonomia: tutkii älyllisiä prosesseja. Osa-alueita ovat mm. älyllinen työkuormitus, valppaus, päätöksen tekeminen, ihmisten virheet, ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus ja harjoittelu.  Organisaatioergonomia: käsittelee sosioteknisten järjestelmien yhteensovittamista. Alan tutkimusta tehdään vuorotyöstä, aikatauluttamisesta, työtyytyväisyydestä, motivaatioteoriasta, valvonnasta, ryhmätyöskentelystä, etätyöstä ja etiikasta.

Tehtävä  Lue opettajan antama Suomen Lääkärilehden artikkeli ”Työikäisen väestön elintapojen muutokset” (Suomen Lääkärilehti 34/2007).  Laadi artikkelista tiivistelmä, jossa selvität käytetyt tutkimusmenetelmät ja merkittävimmät tutkimustulokset