11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HITSAUSMERKIT.
Advertisements

Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
Koostumussuhde Jukka Juslin © Jukka Juslin.
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Ce merkintä tyyppihyväksynnät
SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke
Laitteistojen vaatimustenmukaisuus Hannu Nuolivirta Tekninen asiantuntija Ajankohtaispäivät pelastusviranomaisille.
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
TURVALLINEN KONE JA LAITE
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari : EU:n uusi sisämarkkinoiden.
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
Asiaa rakennusasiantuntijan näkökulmasta
Rakennustuoteasetus, CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Palovaroittimien CE-merkintä EN 14604:2005
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Mikä on olennaista opetuksen laadussa ja sen arvioinnissa Kauko Hämäläinen professori Koulutus- ja kehittämiskeskus.
ISO 9000 –sarjan uudistus – Mikä muuttuu?
KORJAUSRAKENNUTTAMISEN VASTUUT TALOYHTIÖSSÄ
Miten regulaattori voi tukea alan kehitystä? Pääjohtaja Rauni Hagman Viestintävirasto FiCom-seminaari: ICT-alan tulevaisuuden haasteet,
HITSAUKSEN LAATU Hitsiluokat ja hyväksymisrajat
RUOSTUMATTOMAN TERÄKSEN KUNNOSSAPITOHITSAUS
SFS-EN tiedotustilaisuus Kuljetuspalvelujen energiankulutus Pertti Isoniemi Standardisointipäällikkö Yleinen Teollisuusliitto.
Virtuaaliset jäsenfunktiot tMyn1 Virtuaaliset jäsenfunktiot Virtuaalinen jäsenfunktio on esiteltävä monimuotoisessa kantaluokassa. Virtuaalisen jäsenfunktion.
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
LVI-neuvontaJaakko Laksola Korjaustarpeen toteaminen Hallituksella/yhtiökokouksella pitää olla näkemys! Missä ollaan nyt? Mihin suuntaan ollaan menossa?
Raja-arvon määritelmä
1 4. Itsearviointiprosessi - yhteys sopimusohjaukseen Osallistujat/kohderyhmä Sosiaali- ja terveystoimen kaikki tulosalueet osallistuvat itsearviointiprosessiin.
Rakennustuoteasetuksen käyttöönotto CE-MERKINTÄ
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
FunktiottMyn1 Funktiot Funktiot voidaan jakaa –Kirjastofunktioihin, jotka ovat valmiina kaikkien käytössä. Erikoisempien kirjastofunktioiden käyttöönotto.
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Tukipalvelut 2009 Asta Tolonen talousjohtaja LIITE 4.
XML – osa 2 Teppo Räisänen
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kotitehtävä 19 – Ville Koponen Optimointiopin seminaari - Syksy 2009 Kotitehtävä 19 (Kirja12.7)
LAATUJOHTAMINEN TENTTI 1. Määrittele seuraavat käsitteet:
Suunnittelun laadunvarmistus
HUUMAUSAINELAKI. Huumausainelakia sovelletaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvontaan Myös huumeen puhdistus luokitellaan.
Kokemuksia EN valmistumisesta Anna-Mari Mäkinen Laatupäällikkö Hitsausinsinööri.
HITSAUSMERKIT.
VALTION AVUSTUKSET YKSITYISTEIDEN PERUSKUNNOSTUKSEEN.
Pks-ravan kelpoisuusvaatimusten tulkintaohjeet ja jatkotoimenpiteet FISEssä niiden johdosta Marita Mäkinen.
Dokumentointi kyse on asioiden ”paperille panemisesta” toimintoja on helpompi arvioida, muuttaa ja parantaa työntekijöiden tehtävät ja vastuut tulevat.
Lehtosen Konepaja Oy on raskaan metalliteolli- suuden tilauskonepaja. Tuotannon osa-alueita ovat järjestelmätoimitukset, koneen runkojen sekä vaativien.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
HITSAUKSEN LAATU Hitsiluokat ja hyväksymisrajat Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys.
Laadunhallintajärjestelmä/ laatujärjestelmä
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
Valviran ja sairaaloiden lääkintälaitehuollon yhteistyön kehittäminen
Sisäisten auditoijien koulutustapaaminen
Metlan julkaisumittarit
465104A Metallien lämpökäsittely ja hitsaus 5op
HITSAUSMERKIT.
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
ISO/IEC vaatimustenmukaisuus maksajavirastotehtävissä
TESTO Kokousmuistio Liite 1
Pelastustoimen laitteiden vaatimustenmukaisuus
Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus
Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille
CE-merkintä JA MUUTA ERISTYSINFOA.
Delegoitujen säädösten valmistelu TCMV komiteassa – ajoneuvojen päästövaatimusten hyväksyminen Keijo Kuikka.
TL-InfRa Oy:n esittely Sähköinen hankintapalvelu
KKO:2016:10 Jarmo Heikkilä
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
Esityksen transkriptio:

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC1

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC2 Siltojen teräsrakenteiden toteutus ja laadunvarmistus, konepaja

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC3 EN , EN ja InfraRYL:2006 EN 1090-sarjan vaatimukset koskevat kaikkia hitsattuja teräsrakenteita mukaan lukien sillat. –EN : Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arviointiin eli ns. CE-merkintä –EN : Teräs- ja alumiinirakenteiden toteuttaminen. Osa 2: teräsrakenteita koskevat tekniset vaatimukset. Erityisvaatimuksia silloille ei ole, vaatimukset tulevat toteutusluokkien (execution classes, EXC2, EXC3, EXC4) ja toteutuseritelmän kautta. Kaikki lisävaatimukset ja tarkennukset standardiin nähden on esitettävä suunnittelijan laatimassa toteutuseritelmässä tai esim. kansallisessa sovellusohjeessa, joka ei kuitenkaan saa olla ristiriidassa EN 1090 standardin kanssa.

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC4 EN , EN ja InfraRYL:2006 Toteutusluokaksi on vakiintunut pääosin EXC3. Jos käytetään EN mittatoleransseja, on toteutuseritelmässä ilmoitettava kumpaa toleranssiluokkaa käytetään. Ellei mitään ilmoiteta, standardin oletus on luokka 1 eli väljempi. Voidaan käyttää myös standardista poikkeavia mittatoleransseja ns. erityistoleransseina (esim. InfraRYL:in mittatoleranssit), mutta ne on ilmoitettava esim. toteutuseritelmässä ja suunnittelijan on varmistettava etteivät ne ole ristiriidassa suunnitteluun käytettyjen standardien (Eurokode) oletusten kanssa. Toistaiseksi on ollut epäselvä tilanne, koska sovellusohjetta EN käyttöön suomen silloille ei ole ollut käytettävissä, vaikka siltoja on jo valmistettu ko. standardin mukaisesti.

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC5 EN , EN ja InfraRYL:2006 Valmistajan laadunhallintajärjestelmän on oltava ilmoitetun laitoksen (notified body) valvonnassa, jotta on oikeus valmistaa CE-merkittyjä tuotteita standardin EN mukaisesti. InfraRYL:2006: Osakokoonpanojen valmistuksen vaatimustenmukaisuus varmistetaan hyväksytyn tarkastuslaitoksen valvonnan, projektikohtaisen valvonnan tai CE- merkinnän perusteella.

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC6 Pätevyysvaatimusvertailu InfraRYL 2006 EN EXC2EXC3EXC4 Hitsaajat, hitsausoperaattorit SFS-EN SFS-EN 1418 SFS-EN SFS-EN 1418 SFS-EN SFS-EN 1418 SFS-EN SFS-EN 1418 TyönjohtoB7 vastaava työnjohtaja tai vastaavat tiedot pätevä Hitsauskoordinoijavaaditaan (EN ISO ) taso C (IWE) TarkastajatSFS-EN 473 taso 2EN 473 taso 2 Maalariammattitutkinto tai 2v kokemus pätevä Pintakäsittelytyönjohtajatekninen koulutus ja 2v kokemus tai 5v kokemus pätevä

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC7 Laatutasovertailu InfraRYL 2006 EN EXC2EXC3EXC4 Hitsauksen laadunhallinta EN ISO 3834osa 2, kattavat vaatimukset osa 3, vakiovaati- mukset osa 2, kattavat vaatimukset Hitsausluokka EN ISO 5817BCBB+ Polttoleikkausluokka EN ISO EsikäsittelyasteSFS EN ISO P2

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC8 Tarkastuslaajuusvertailu InfraRYL 2006 EN EXC2EXC3EXC4 Mittatarkastustaulukko 42040:T1liite D.2, luokka 1 (tai 2) VT (silmämääräinen tarkastus) hitsit 100% Laipan jatkotUT 100%UT 0 – 10%UT 10 – 20%UT 50 – 100% Muut päittäis- ja K-hitsitUT 10%UT 0 – 5%UT 5 – 20%UT 10 – 100% Hiotut hitsit, jatkoshitsien päätteet MT 100% Vaarnojen tarkastusVT 100%, sointikoe, lyöntikoe 1 / 100 kpl EN ISO (VT 100%) Pitkittäiset hitsitNDT 0%NDT 5%NDT 10% EN NDT-laajuudet riippuvat mm. hitsin suunnasta (pitkittäin, poikittain) ja rasituksen tyypistä (veto, puristus, leikkaus). Tarkemmin ks. standardin taulukko 24.

11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC9 Tuotannolta vaadittavat suunnitelmat InfraRYL 2006 EN EXC2EXC3EXC4 Toteutuseritelmä (suunnittelija laatii)X (4.1) LaatusuunnitelmaXX (4.2.2) Hitsaussuunnitelma, sisältäen WPS:tXX (7.2) ValmistussuunnitelmaX1) PintakäsittelysuunnitelmaX TarkastussuunnitelmaX (12.1) Numerot viittaavat ko. standardin kappaleeseen, jossa asia on määritelty. 1) SFS-EN ISO liite A: Tuotantosuunnitelma