Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

LAZARUKSEN TUNNETEORIA
Kansantaudit.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Mielenterveyden häiriöt
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Sairasteluiden välttäminen
Paranoidisuus hoitamisen haasteena
Skitsofrenian epidemiologia
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Paniikkihäiriö.
Masennus eli Depressio.
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Kansantaudit Tartuntataudit
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Mielenterveyden hoito
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveys PS5 LAJM.
MIELENTERVEYSBLOGI KÄYTÖS- JA HILLITSEMISHÄIRIÖT 17) Pelihimo
Mielenterveyden häiriöt
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
IHOTTUMAT.
Lapsuus ja nuoruus.
63. Mielenterveyden häiriöt
Työuupumus ja masennus – erot ja rajat Terveystoimittajat ry:n seminaari , Helsinki Jan Schugk Ylilääkäri Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Itsenäistymistä tukemassa asumisen haasteet
Esityksen transkriptio:

Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio ympäristön aiheuttamaan paineeseen Mielenterveyden häiriöt aiheuttavat usein kärsimystä, työkyvyttömyyttä tai ne rajoittavat normaalia elämää Joskus oireet ovat niin voimakkaita, että ne luokitellaan sairaudeksi Mielen sairaus on lääketieteellinen käsite, ja lääkäri tekee oireiden perusteella diagnoosin sairaudesta, jota hoidetaan lääketieteellisin keinoin

Aiheuttaa surumielisyyttä, alakuloisuutta, silloin ihminen ei jaksa osallistua Riskitekijöitä: traumaattinen kokemus, pettymys, menetys, perintötekijät, vaikea elämäntilanne Voi ennaltaehkäistä hyvillä sosiaalisilla suhteilla, positiivisella asenteella, vaikeista kokemuksista puhuminen Hoitona lääkitys, terapia

Santeri on masentunut. Santerilla oli ennen työ Terveystalolla. Santeri koki suuren menetyksen, kun hänen vaimonsa kuoli. Hän eristäytyi ja menetti työpaikkansa. Santerilla todettiin masennus, kun hän haki apua. Nyt hän käy terapiassa ja syö masennuslääkkeitä. Niiden ansiosta hän voi jo paremmin ja on taas töissä (ei terveystalolla).

Ahdistuneisuushäiriöt ovat yleensä hallitsemattomia ja voimakkaita stressireaktioita Voivat olla hetkittäisiä tai jatkuvia Ahdistuneisuuteen liittyy usein huono itsetunto tai perusturvallisuuden puute Esim. paniikkihäiriö, pakko-oireinen häiriö ja syömishäiriöt

On yleensä yllättävä ja voimakas ahdistuneisuuskohtaus Saattaa pahentua nopeasti esim. hyperventiloinniksi Taustalla yleensä jokin traumaattinen kokemus, perimällä myös suuri merkitys Hoidetaan psykoterapialla tai lääkkeillä

Ossi kärsii paniikkihäiriöistä. Hän pelkää sosiaalisia tilanteita, ja liian sosiaaliset tilanteet aiheuttavat hänelle voimakasta ahdistusta. Kurkkua alkaa kuristaa ja henkeä ahdistaa. Psykiatri on todennut Ossille paniikkihäiriön. Ossi välttelee sosiaalisia tilanteita ja on siksi melko yksinäinen. Ossi on alkanut käydä psykoterapiassa ja hänen tilanteensa on hieman parantunut.

Skitsofrenia on psykoosin yleisin muoto Puhkeaa tavallisesti vuotiaana Tavallisesti erittäin herkkiä ja haavoittuvaisia jokapäiväisissä tilanteissa ja ihmissuhteissa Keskeisiä oireita todellisuudentajun heikkeneminen, tunteiden ja ajatusten välisen yhteyden katkeaminen sekä ajattelutoimintojen häiriintyminen

Jonna kärsii skitsofreniasta. Hän oli viemässä Seppo- poikaansa päiväkotiin, kun luuli näkevänsä keskellä tietä urosleijonan. Hän meni psykoterapiaan ja söi lääkkeitä. Sairaus ei kuitenkaan parantunut, vaan hän alkoi kouluttaa poikaansa ravihevoseksi. Nykyään hän on suljetulla osastolla.