FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Advertisements

KEMIA T1.
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
VINKKEJÄ JA IDEOITA LUKION KEMIAN 1. KURSSIN TOTEUTUKSEEN
KEMIA lisämateriaalit
1. lukion kemian kurssin toteutus Tavoite Opiskelijat *saavat käsityksen kemian mahdollisuuksista * innostuvat opiskelemaan kemiaa *oppivat havainnoimaan.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Vesi Veden kiertokulku Puhdas vesi Veden pintajännitys Kapillaari-ilmiö Noste (Arkhimedeen laki) Paine Veden olomuodot Simulaatio olomuodoista.
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
Tytöt teknologian taitajiksi

– GISEL-hanke 1 Lomakekysely oppilaille fysiikan opiskelusta Kalle Juuti Jari Lavonen Opettajankoulutuslaitos.
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
KEMIA, seutukunnallinen, vuosiluokkaistettu Tampereen seutu.
Mediataito 8lk 1.Viestintä ja mediataito (velvoite)velvoite 2.Mediakasvatus Oulun normaalikoulussa (laadukas ohjelma)laadukas ohjelma 3.Kuvataide: Kuvaviestintä.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Lukion KE1 kurssin toteutuminen opetussuunnitelman mukaan Ulla Vesterinen, FM Kemian laitos Jyväskylän yliopisto Kemian opetuksen.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
Laaja-alaisuus, eheyttäminen, aihekokonaisuudet ja teemaopinnot OAK et, filosofia ja uskonto Eero Salmenkivi.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
Ongelmaperustainen oppiminen lukion kemian opetuksessa Kemian Opetuksen Päivät /Irma Aroluoma.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
Vanhempien mielipiteitä
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
Perustettu
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
Ainetyöryhmien työn aloitus
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
FYSIIKKA OPS! KEMIA.
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
Opetussuunnitelmassa 2016
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Aine rakentuu atomeista
Millainen luonnontiede kemia on ?
Lämpimästi tervetuloa Kumpulan tiedekampukselle!
Kemian opetuksen päivät
Millainen on kemian mikromaailma
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Animaatiot ja simulaatiot matemaattisten aineiden opetuksessa
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
KAUHAJOEN YHTEISKOULU 7.lk - VALINNAISAINEILTA
Esityksen transkriptio:

FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9

Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja karsiminen Luovaa ajattelua kriittisen ajattelun rinnalla Tavoitteellinen työskentely, merkitys, asenteet ja onnistumisen kokemukset Arviointi perustuu tavoitteisiin, tukimateriaalina yli 8 ja alle 8 osaamisen kuvaukset Mahdollisuuksia muutokseen on paljon, mutta varsinainen työ tapahtuu jokaisella oppitunnilla! ”Tiina Tähkä, Opetushallitus”

Esille nostetaan (FYKE 7-9) Energian käsite ja siihen liittyvät ilmiöt, käsitteet ja asiat Arjen turvallisuus – kotona – koulussa – työpaikalla … Ilmiöitä havainnoidaan omasta lähiympäristöstä Opetuksessa mukana yritysvierailut, ajankohtaiset uutiset …

Fysiikan tavoitteet ja keskeinen oppisisältö, 7-luokka Tavoitteet Oppilas osaa Fysiikan keskeinen oppisisältö 7.lk - työskennellä turvallisesti sekä tehdä havaintoja ja mittauksia ohjeiden ja suunnitelmien mukaan. - käsitellä, tulkita ja esittää tutkimuksen tuloksia sekä arvioida tuloksen oikeellisuutta, luotettavuutta ja tutkimusprosessin toimivuutta. - kuvata osaamistaan saamansa palautteen avulla. - muodostaa kysymyksiä tarkasteltavasta ilmiöstä. -kuvata ja selittää valo- ja ääniopinilmiöitä fysiikan keskeisten käsitteiden avulla. -yhdistää ilmiöön liittyvät ominaisuudet ja niitä kuvaavat suureet - hakea tietoa erilaisista tietolähteistä ja valita joitakin luotettavia tietolähteitä. - käyttää tieto- ja viestintäteknologisia välineitä ja sovellutuksia tiedon ja mittaustulosten hankkimiseen. - hakea tietoa erilaisista tietolähteistä ja valita joitakin luotettavia tietolähteitä. - kokeellisen työskentelyn vaiheet - aaltoliike - ääni - valo - maailmankaikkeuden rakenteet ja mittasuhteet - fysiikka omassa elämässä ja elinympäristössä, esim. melun torjunta, valaistus, silmän taittoviat ja sähkömagneettinen säteily - tutustutaan erilaisiin koulutuspolkuihin ja ammatteihin, joissa tarvitaan fysiikan osaamista - tutustutaan fysiikkaan liittyviin uutisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin, sovelluksiin ja nykypäivän tutkimukseen - fysiikan ilmiöihin ja teknologisiin sovelluksiin liittyviä sisältöjä valitaan erityisesti yhteiskunnan toiminnan ja kehittymisen näkökulmista.

Fysiikan tavoitteet ja keskeinen oppisisältö, 8-luokka Tavoitteet Oppilas osaa Fysiikan keskeinen oppisisältö 8.lk - 7.luokan tavoitteiden lisäksi: -kuvata ja selittää mekaniikan ja energian ilmiöitä fysiikan keskeisten käsitteiden avulla. -yhdistää ilmiöön siihen liittyvät ominaisuudet ja niitä kuvaavat suureet -kuvata esimerkkien avulla, miten fysiikan osaamista tarvitaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. -kuvata erilaisia valintoja energiavarojen kestävän käytön kannalta. - käyttää vuorovaikutuksen ja liikkeen keskeisiä käsitteitä, olioita, ilmiöitä, ominaisuuksia, suureita, malleja ja lakeja tutuissa tilanteissa. -kuvata joitakin teknologisia sovellutuksia ja niiden toimintaperiaatteita. - käyttää tietojaan monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa tai tilanteissa, jossa fysiikkaa sovelletaan eri ympäristöihin. - kokeellisen työskentelyn vaiheet - vuorovaikutukset ja kappaleiden liiketilat - yhteen kappaleeseen vaikuttaviin voimiin ja niiden vaikutukseen kappaleen liikkeeseen - liiketilaa kuvataan tasaisen ja muuttuvan liikkeen malleilla myös kvantitatiivisesti - mekaaninen työ ja teho kytketään kvalitatiivisesti energiaan - fysiikka omassa elämässä ja elinympäristössä, esim. mekaniikassa jarrutusmatkat ja turvavyöt - lämpöoppi, joihinkin lämpöilmiöihin tutustutaan kvalitatiivisella tasolla - energiantuotanto ja kestävä energiavarojen käyttö - tutustutaan erilaisiin koulutuspolkuihin ja ammatteihin, joissa tarvitaan fysiikan osaamista - tutustutaan fysiikkaan liittyviin uutisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin, sovelluksiin ja nykypäivän tutkimukseen - fysiikan ilmiöihin ja teknologisiin sovelluksiin liittyviä sisältöjä valitaan erityisesti yhteiskunnan toiminnan ja kehittymisen näkökulmista

Fysiikan tavoitteet ja keskeinen oppisisältö, 9-luokka Tavoitteet Oppilas osaa Fysiikan keskeinen oppisisältö 9.lk -7. ja 8.-luokan tavoitteiden lisäksi: -käyttää sähkön keskeisiä käsitteitä, olioita, ilmiöitä, ominaisuuksia, suureita, malleja ja lakeja tutuissa tilanteissa. - kokeellisen työskentelyn vaiheet - jännitteen ja sähkövirran välistä yhteyttä - sähköinen varautuminen ja magnetismi yhdistetään kvalitatiivisesti virtapiirien ilmiömaailmaan - kodin sähköturvallisuus - sähkön tuotanto - energiantuotanto ja kestävä energiavarojen käyttö - tutustutaan sähkömagneettisen ja hiukkassäteilyn lajeihin - tutustutaan erilaisiin koulutuspolkuihin ja ammatteihin, joissa tarvitaan fysiikan osaamista - fysiikan ilmiöihin ja teknologisiin sovelluksiin liittyviä sisältöjä valitaan erityisesti yhteiskunnan toiminnan ja kehittymisen näkökulmista. - tutustutaan fysiikkaan liittyviin uutisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin, sovelluksiin ja nykypäivän tutkimukseen

Kemian tavoitteet ja keskeinen oppisisältö, 7-luokka Tavoitteet Kemian keskeinen oppisisältö 7.lk -Kannustaa ja innostaa oppilasta pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen kemian opiskeluun sekä tunnistamaan omaa osaamistaan -Oppilas hallitsee turvalliset perustyötaidot, jolloin hän osaa tehdä pieniä kokeellisia töitä ja niistä havaintoja ohjeiden tai suunnitelman mukaan.  pääpiirteittäin turvallisuus- ja ensiapuohjeet  varoitusmerkit  työvälineet  kaasupolttimen käyttö  erotusmenetelmät Oppilas osaa toteuttaa yhteistyössä muiden kanssa suljettuja ja avoimia tutkimuksia. - turvallisen työskentelyn periaatteet ja varoitusmerkit (kodin kemikaaleihin tutustuminen) - kokeellinen työskentelyn vaiheet - Tutustutaan perustyövälineisiin -tutustutaan erilaisiin koulutuspolkuihin ja ammatteihin, joissa tarvitaan kemian osaamista. - Puhtaat aineet (yleisimmät alkuaineet ja niiden kemialliset merkit) ja seokset -Olomuodon muutokset

Kemian tavoitteet ja keskeinen oppisisältö, 7-luokka …jatkoa Tavoitteet Oppilas osaa Kemian keskeinen oppisisältö 7.lk - käsitellä, tulkita ja esittää tutkimuksen tuloksia. -muodostaa kysymyksiä tarkasteltavasta ilmiöstä. -käyttää kemian keskeisiä käsitteitä oikeassa asiayhteydessä ja yhdistää niitä toisiinsa.  atomi ja molekyyli  puhdas aine ja seokset  alkuaineet, myös kemiallisia merkkejä, tarkemmin happi ja vety  kemialliset yhdisteet - kuvata ja selittää ilmiöitä (pH, palaminen, kemiallinen reaktio) kemian keskeisten käsitteiden avulla. -kuvata esimerkkien avulla, miten kemian tietoja ja taitoja tarvitaan erilaisissa tilanteissa. -tietoa eri tietolähteistä ja valita luotettavia tietoläh- - käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon hankkimiseen sekä tulosten käsittelyyn ja esittämiseen. - Kemian merkkikieli ja yksinkertaisten reaktioyhtälöiden tulkitseminen - Joihinkin erotusmenetelmiin tutustuminen -Kemiallinen reaktio ja sen nopeuteen vaikuttavia asioita - Palaminen ja paloturvallisuus -happamuus, emäksisyys ja indikaattorit -Tutustutaan kemiaan liittyviin uutisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin, sovellutuksiin ja nykypäivän tutkimukseen

Kemian tavoitteet ja keskeinen oppisisältö, 8-luokka Tavoitteet Oppilas osaa Kemian keskeinen oppisisältö 8.lk 7.luokan tavoitteiden lisäksi: - kirjata havainnot, tehdä tulosten tarkastelun - käyttää kemian keskeisiä käsitteitä oikeassa asiayhteydessä ja yhdistää niitä toisiinsa.  atomin osat, massaluku ja järjestysluku, oktetti  jaksollinen järjestelmä  ioniyhdiste, kovalenttinen sidos ja metallisidos  tavallisimmat hapot ja emäkset  metallit  tulkita yksinkertaisia reaktioyhtälöitä  neutraloituminen  korroosio -kuvata esimerkkien avulla, miten kemia liittyy kestävään kehitykseen ja miten erilaiset valinnat vaikuttavat luonnonvarojen kestävään käyttöön ja tuotteiden elinkaareen.  metallien kierrätys  ongelmajätteet -käyttää kemian tietojaan monialaisissa kokonaisuuksissa, jossa kemiaa sovelletaan eri ympäristöissä. - turvallisen työskentelyn periaatteet - kokeellinen työskentelyn vaiheet - Tutustutaan perustyövälineisiin -tutustutaan erilaisiin koulutuspolkuihin ja ammatteihin, joissa tarvitaan kemian osaamista. - Atomit ja jaksollinen järjestelmä sekä erilaiset sidokset - Kemian merkkikieli ja yksinkertaisten reaktioyhtälöiden tulkitseminen -Hapot, emäkset ja neutraloituminen -jalot ja epäjalot metallit -metallien kierrätys ja ongelmajätteet -Luonnonvarojen kestävä käyttö ja tuotteiden elinkaariajattelu. -Tutustutaan kemiaan liittyviin uutisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin, sovellutuksiin ja nykypäivän tutkimukseen

Kemian tavoitteet ja keskeinen oppisisältö, 9-luokka Tavoitteet Oppilas osaa Kemian keskeinen oppisisältö 9.lk 7. ja 8.-luokan tavoitteiden lisäksi: -Oppilas osaa käyttää kemian keskeisiä käsitteitä oikeassa asiayhteydessä ja yhdistää niitä toisiinsa.  hiili ja sen yhdisteet  ravintoaineet  perehdytään johonkin orgaaniseen yhdisteryhmään Hän osaa kuvata ja selittää ilmiöitä kemian keskeisten käsitteiden avulla.  hiilen kiertokulku  vesi- ja rasvaliukoisuus  kestävä luonnonvarojen käyttö -Oppilas osaa kuvata esimerkkien avulla, miten kemian tietoja ja taitoja tarvitaan erilaisissa tilanteissa. Hän osaa kuvata kemian osaamisen merkitystä eri ammateissa ja jatko-opinnoissa. turvallisen työskentelyn periaatteet - kokeellinen työskentelyn vaiheet - Tutustutaan perustyövälineisiin-tutustutaan erilaisiin koulutuspolkuihin ja ammatteihin, joissa tarvitaan kemian osaamista. - Kemian merkkikieli ja yksinkertaisten reaktioyhtälöiden tulkitseminen - Hiili ja sen yhdisteet -Hiilen kiertokulku ja sen merkitys elämälle -fossiiliset ja biopolttoaineet -Ravintoaineet sekä rasvaliukoisuus -Luonnonvarojen kestävä käyttö ja tuotteiden elinkaariajattelu. -Tutustutaan kemiaan liittyviin uutisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin, sovellutuksiin ja nykypäivän tutkimukseen