Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski 19.3.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusi osuuskuntalaki 2014 – lisää joustavuutta
Advertisements

Osuuskunta Osuustoiminta on yhteistoimintaa,
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Pohjois-Pirkanmaan Tattariosuuskunta  Perustettu vuonna 2003  Osuuskunnan tarkoituksena on tuottaa puhdasta raaka-ainetta paikallisille tattaria jalostaville.
Työ- ja elinkeinokeskus HÄMEEN TE-KESKUS APUNA YRITYKSESI OMISTAJANVAIHDOKSESSA Loppi Hannele Heikkinen Sukupolvenvaihdosten edistäminen ja.
Yhdistyksen toiminnan kehittäminen
Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä! Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012.
Lausunto mhy-lakiluonnoksesta Mikko Tiirola
Yhteisöosallisuusko kanta-asiakasohjelmien ja osuuskuntien jäsenetujen oleellinen ero? Osuustoimintatutkimuksen päivä Timo Niskanen.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Yhdistyslaki – Järjestökoulutus
Osuustoiminta tutuksi
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
1 EMO LEADER-HANKKEET LEADER-HANKKEET Riihimäen toimisto • hakemusten vastaanotto • Eteläinen Asemakatu 2 A • Riihimäki •
MTK-VIRRAT RY. Yhdistys •Perustettu 1917 •Jäsenet; virtolaiset maatalous- ja metsätalous- sekä maaseutuyrittäjät 485 henkilöä •Yhdistyksen tarkoitus,
VAIHTOEHTO Osuuskunta Pentti Saaristo
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Yritysrahoituskysely 2012.
Hyvix/Green Care –startti-iltapäivä
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
MITKÄ TEKIJÄT VAIKUTTAVAT OSUUSKUNTIEN MENESTYKSEEN OSAAMISKESKEISILLÄ TOIMIALOILLA? PELLERVON PÄIVÄ Helsinki KTT Eliisa Troberg © LTT-Tutkimus.
LAKIKATSAUS Pellervon Päivän 2009 juhlaseminaari Helsingissä Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto Pellervo- Seura ry.
OSUUSKUNTIEN UUDET MAHDOLLISUUDET KYSELYTUTKIMUS
Paikallissääntöjen muutos Vanha 3 § : Kuluttajayhdistyksen tarkoituksena on : - Koota kuluttaja-asemastaan kiinnostuneet ihmiset toimimaan etujensa puolesta.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
OTL Seppo Pöyhönen ”Osuuskunnan jäsenen omistajaoikeudet ja mahdollisuus osuuden arvonnousuun” ” Omistajaoikeudet ja omistaja-arvo osuuskunnissa”  tilannekatsaus.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari
Ajankohtaista lakirintamalta Toimitusjohtaja Jukka Pötry Silta yrittäjyyteen - Lahden alueen uusyrityskeskus Pellervon Päivä Tapahtumatalo.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Konetyöalojen työllisyys 2005 ja suhdannenäkymät 2006 maarakennus metsänparannus puunkorjuu turve puuenergia.
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
Harri Kainulainen 1 Keskinäisyys yritysmuotona tunnetaan varsin huonosti. Yksinkertaistettuna keskinäisyys on vakuutusalan osuustoimintaa. Asiakkaat.
Vakka-suomen sanomain kuntayhtymä toimintojen yhtiöittäminen
Suomen Kauppakeskusyhdistys ry
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
SATAKUNNAN TALOUS 7 ● kesäkuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Perusopinnot 20 op Yhteiset ammattiopinnot 80 op Syventävät ammattiopinnot 40 op Valinnaiset opinnot 25 op Opiskelija voi sisällyttää näihin enintään 15.
Yrityksen perustaminen ja ilmoittautuminen rekistereihin Verohallinto.
Liiketoimintasuunnitelma Liiketoimintasuunnitelma on yritystoiminnan kokonaisvaltainen suunnitelma. Se analysoi, perustelee ja täsmentää liikeideaa. Liiketoimintasuunnitelma.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
Opiskelevan urheilijan talous Jari Savolainen ja Jukka Tirri Korkea-asteen kaksoisuraseminaari, Helsinki
YK on julistanut Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 OSUUSTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA.
Aktiivista omistajuutta vai varallisuutta kasvattavaa varainhoitoa - uuden säätiölain mahdollisuudet - Juha Viertola Oikeustieteen lisensiaatti
Julkistus Aineistot:
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
OSUUSKUNTALAKI UUDISTUMASSA - MUUTTUUKO MIKÄÄN?
Pari piirua osuustoiminnan suuntaan
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Osuustoiminnan kehittäjät - Coop Finland ry
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: kohti omaa yritystä!
Laajakaista – kylät nousuun osuustoiminnalla
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Yritykset ja yhteiskunta
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-toimintaympäristökysely
Käsitteitä yrittäjyydestä
Yrittäjyys suomalaisessa yhteiskunnassa – tilastotietoa yrityksistä
Yritysmuodon valinta…
Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016
Toimipaikat toimialoittain Pyhäjoella 2014–2017
MARTTAYhdistysten Sääntömuutos 2019
Esityksen transkriptio:

Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski

Taustaa ●Osuuskunnat merkittävä yhteiskunnallinen tekijä Suomessa. ● Yli 4 miljoonaa jäsentä, lisäksi osuuskuntiin rinnastettavissa keskinäisissä vakuutusyrityksissä noin 3 miljoonaa jäsentä. ●Päällekkäisiä jäsenyyksiä tyypillisesti 2-3 /kotitalous ja runsaimmin maaseudulla. ●Jäsen eli omistajamäärä noussut jo yli 7 miljoonan ●9/10:stä suomalaisesta aikuisesta vähintään yhden osuuskunnan tai keskinäisen vakuuttajan jäsen tai asiakaskasomistaja. ●Osuuskunnat työllistävät Suomessa henkilöä.

Osuuskuntien toimialat ●Uusosuuskunnista suuri osa työ-, palvelu- ja asiantuntijaosuuskuntia. ●Markkinointi-, sosiaali- ja hyvinvointipalveluja tarjoavat osuukunnat muodostavat myös merkittävän osan uusista osuuskunnista. ●Jonkin verran maa- ja metsätaloutta, matkailua ja kalastusta palvelevia uusia osuuskuntia.

Markkinaosuudet ●Osuuskunnat kaikkien toimialojen osalta keskimäärin suurempia kuin osakeyhtiöt sekä liikevaihdon että henkilöstön suhteen. ●500 suurinta yritystä –listalla osuustoiminta- ja keskinäisiä yrityksiä noin 10%. ●Kymmenen liikevaihdoltaan suurimman osuustoimintayrityksen henkilöstön keskiarvo noin 6000 henkeä/yritys (2010). ●Uusosuuskunnat työllistävät osa- tai täyspäiväisesti pääasiassa jäseniään. ●Pienosuuskunnissa keikkaluontoinen työllistyminen yleistä  jäsenten silta työmarkkinoille ja yrittäjyyteen.

Markkinaosuudet ●Eniten työpaikkoja tällä hetkellä syntyy uusissa palvelualan osuuskunnissa (Kv-osuustoimintaliitto ICA). ●Myös Suomessa paikallisten palvelujen kehittäminen edustaa valtavirtaa uusosuustoiminnassa. ●Arvio: Suomen osuustoiminta 10 viimeisen vuoden aikana noussut maailman ykköseksi, suhteutettuna asukasmäärään ja bkt:hen. ●Muita vahvoja: Uusi Seelanti, Alankomaat, Sveitsi, Norja ja USA (Osuustoiminta 1/2012).

Osuuskunta on taloudellinen yhdistys ●Taloudellisen yhdistyksen tarkoituksena on taloudellisen toiminnan harjoittaminen ja sillä on ennalta määräämätön pääoma ja jäsenmäärä. ●Lähtökohta on, että taloudellista yhdistystoimintaa tulee harjoittaa osuuskunnan muodossa. ●Osuuskunta on erityinen yhdistys, jolla on taloudellinen tarkoitus ja jonka toimintaa ohjaa osuuskuntalaki (421/2013 OKL) ●Osuuskuntalain uudistuksella osuuskuntien toimintaedellytykset muuttuivat lähtien nykyaikaisen yritystoiminnan mukaisiksi.

Osuuskunta jatkuu ●Keskeisimmät uudistukset: ●Osuuskunnan perustamiskirja korvattiin perustamissopimuksella ●Perustajaksi riittää pienosuuskunnilla yksi henkilö ●Sääntöjen pakollisia määräyksiä on vain kolme: osuuskunnan toiminimi, kotipaikka ja toimiala ●Osuusmaksua ei enää tarvitse ottaa osuuskunnan sääntöihin (ei kaupparekisterimerkintää) ●Tilikaudesta määrätään joko perustamissopimuksessa tai osuuskunnan säännöissä.

Osuuskunta jatkuu ●Osuuskunta syntyy rekisteröimisellä; kaupparekisteri-ilmoitus tehdään 3 kk:n kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta ●Osuuskunta on jäsenistään erillinen oikeushenkilö  jäsenet ja muut omistajat eivät vastaa henkilökohtaisesti osuuskunnan velvoitteista. ●Keskeistä toiminnassa on toteuttaa tarkoitusta, jossa sen jäsentensä tukemiseksi harjoittaa taloudellista toimintaa siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluja. ●Osuuskunta on yritysmuotona joustava yritys- ja kehittämistoiminnan instrumentti ja sen päätöksenteko on demokraattista. Se on kestävää ja eettistä liiketoimintaa.