Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: kohti omaa yritystä!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: kohti omaa yritystä!"— Esityksen transkriptio:

1 Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: kohti omaa yritystä!
YRITTÄJÄKSI SUOMESSA? Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: kohti omaa yritystä!

2 Mitä opiskelemme? Onko minusta yrittäjäksi?
Mitä minun pitää tietää Suomesta ja Suomen yrityskulttuurista? Mistä saan rahat alussa? Voinko aloittaa turvallisesti ja saada rahaa jostakin ennen kuin firma alkaa tuoda rahaa? Riittääkö ammattitaito, riittääkö suomen kielen taito, riittääkö suomalaisten asiakkaiden tuntemus? Lisää kysymyksiä….

3 Mistä lisätietoja? Koulutuksen aikana saat paljon tietoja:
OPIT suomen kieltä, joka liittyy yrittäjyyteen (oma firman asioihin) onko sinun idea hyvä Suomessa mitä pitää osata mitä täytyy tehdä ensin saako rahaa Kelalta/TE-toimistosta, jos aloittaa yrityksen kuka voi hoitaa kirjanpitoa miten saat tietoja markkinoista (asiakkaista), rahoituksesta jne.

4 Linkkejä ja vinkkejä Verkostoja

5 Verkostot?

6 Maahanmuuttaja kasvaa Magman raportin mukaan menestyväksi yrittäjäksi todennäköisimmin silloin, kun tukea on saatavilla ja verkostoitumiselle on luotu edellytykset.

7 Maahanmuuttajayrittäjät työllistävät Suomessa noin 10 000 henkilöä.
Valtaosa maahanmuuttajataustaisista yrittäjistä on kotoisin naapurimaistamme Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Selvityksen mukaan maahanmuuttajataustainen yrittäjä tulee usein yhteiskunnasta, jossa yrittäjyys on luonnollinen toimeentulon muoto ja jossa ei ole hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkkoja.

8 Yrityksen perustaminen
Yksi mahdollisuus saada työtä Suomessa on perustaa oma yritys. Yrittäminen vaatii ammattitaitoa ja koulutusta. Yrittämiseen liittyy aina myös yrittäjän riski. Siksi yrityksen perustaminen täytyy suunnitella huolellisesti. Yrittäjällä täytyy olla hyvä liikeidea, riittävästi rahaa ja riittävät markkinat.

9 Yrittäjän täytyy olla myös innostunut ja päättäväinen.
Jos yrityksen perustaminen suunnitellaan hyvin, on hyvä mahdollisuus onnistua. Suomessa yrittämiseen suhtaudutaan myönteisesti.

10 Kun perustat yrityksen, sinulla täytyy olla valmiina
1. Hyvä liikeidea Mieti tarkkaan, onko sinulla varmasti hyvä liikeidea. 2. Alustava liiketoimintasuunnitelma Tee laskelma siitä, voiko yrityksesi olla kannattava. Kun haluat rahaa yrityksesi perustamiseen, rahoittaja haluaa nähdä liiketoimintasuunnitelmasi.

11 3. Rahoitus Yrityksen perustamiseen tarvitaan aina rahaa. Yrityksen rahoitus voi olla myös osittain lahja tai lainarahaa. Suomessa voi saada myös erilaisia yritystukia eri viranomaisilta. Kun ryhdyt yrittäjäksi, sinulle voidaan myöntää yritystoiminnan alussa starttirahaa. Starttirahan myöntää se työ- ja elinkeinotoimisto, jonka asiakas olet. Starttirahaa voidaan myöntää enintään 18 kuukaudeksi. Joskus voidaan antaa myös palkkatukea, jos otat ihmisiä yritykseesi töihin.

12 4. Yritysmuoto Sinun täytyy päättää, minkä yritysmuodon valitset.
Yritysmuodon valitsemiseen vaikuttavat mm. perustajien lukumäärä, pääoman tarve, vastuun ja päätösvallan jakautuminen, rahoitus ja verotus. Yritysmuodot ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta. Tarkempia tietoja yhtiömuodoista saat esimerkiksi nettiosoitteesta

13 5. Yritystoiminnassa tarvittavat luvat
Joskus yritystoimintaan tarvitaan viranomaisen lupa. Luvanvaraista yritystoimintaa on esimerkiksi asunnonvälitys, autokoulu, ravintola, kioski, matkatoimisto, tieliikenteen tavara- ja henkilökuljetukset. Jos yrityksen toiminta aiheuttaa tai voi aiheuttaa ympäristön pilaantumista, tarvitaan ympäristölupa.

14 6. Ilmoitus kaupparekisteriin ja veroviranomaisille
Yritystoiminnan aloittamisesta täytyy aina tehdä ilmoitus kaupparekisteriin tai maistraatille sekä verotoimistoon.

15 7. Lakisääteiset vakuutukset
Yrittäjän täytyy ottaa yrittäjätoiminnan ajalle Yrittäjäeläkevakuutus (YEL), johon kuuluvat vanhuuseläke ja työkyvyttömyyseläke. Yrittäjä voi myös liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi. Jos yrityksessä on työsuhteessa olevia työntekijöitä, työnantajan täytyy ottaa ja maksaa heille työtapaturmavakuutus. Jos yritys tarvitsee ympäristöluvan, se tarvitsee myös ympäristövahinkovakuutuksen ympäristövahingon varalta.

16 8. Kirjanpidon järjestäminen
Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia. Kirjanpito tarkoittaa yrityksen tulojen ja menojen kirjaamista. Yrityksen johto on vastuussa kirjanpidon järjestämisestä. Kirjanpidon voi hoitaa yritys itse tai se voi ostaa kirjanpitopalvelut ulkopuoliselta tilitoimistolta. Suomessa jokaisella on mahdollisuus maksuttomaan yritysneuvontaan. Kun saat hyvän yritysidean, ota yhteys lähimpään yrityspalvelukeskukseen, missä asiantuntijat auttavat sinua liikeidean kehittämisessä ja antavat sinulle käytännön neuvoja yrityksen perustamisesta.

17 Yrittäjäksi osuuskunnan kautta
Miksi kannattaa aloittaa osuuskunnan kautta?

18 Palkansaajan työttömyysetuudet osuuskunnan kautta
Keikkatyöläisen usein kannatta tehdä työtä osuuskunnan kautta, jotta hän voi säilyttää oikeuden palkansaajan ansioturvaan ja hänet katsottaisiin palkansaajaksi eikä yrittäjäksi. Osuuskuntaan kuuluva keikkatyöläinen voi olla palkansaajan kassan jäsen, ja hän voi saada palkansaajan työttömyysetuuksia työttömyysjaksoilta. Lisäksi hän voi saada soviteltua päivärahaa, jos työstä saadun korvauksen määrä on pieni. Vakituisesta työsuhteesta keikkatyöläiseksi siirtyneen on kannattavaa säilyttää oikeus palkansaajan soviteltuun ansiopäivärahaan, jotta hän voi saada työttömyysetuuksia jaksoilta, jolloin työtä ei ole tarjolla. Jotta henkilö voitaisiin luokitella palkansaajaksi, osuuskunnassa täytyy olla yli 7 jäsentä. Lisäksi osuuskunnan ja työtä tekevän keikkatyöläisen välillä tulee solmia työsopimus jokaisesta keikasta.

19 Muut yhtiömuodot – ei mahdollisuutta soviteltuun päivärahaan….
Muiden yhtiömuotojen kautta työskentelevä luokitellaan usein työttömyysturvassa päätoimiseksi yrittäjäksi tai omassa työssä työllistyväksi.

20 Starttiraha – mitä se on? Starttiraha – aloittavan yrittäjän tuki
Starttiraha auttaa uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, kun yritystoiminta alkaa ja siitä tulee jatkuvaa. Saat rahaa tänä aikana – kuitenkin enintään 18 kuukauden ajan. Starttiraha muodostuu Perustuesta, joka on 32,40 euroa päivältä vuonna 2017. lisäosasta, jonka suuruus vaihtelee tapauksittain TE-toimiston harkinnan mukaan. Lisäosa on enintään 60 prosenttia perustuen määrästä. TE-toimisto päättää, myönnetäänkö hakijalle starttiraha. Päätöksessä otetaan huomioon muun muassa alan yritysten kilpailutilanne ja uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnalla.

21 Näistä nettiosoitteista saat hyödyllistä tietoa yrityksen perustamisesta:
palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/yrittajalle/aloittavan_yrittajan_palvelut/startti raha/index.html


Lataa ppt "Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: kohti omaa yritystä!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google