Maantieteellinen koordinaatisto maantieteelliset koordinaatit ilmaisevat asteina pituuden Greenwichin nollameridiaanista ja leveyden päiväntasaajasta (Kotkan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
Advertisements

Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.
Pidä turvallisuusväli
Heinjoen ampuma- ja moottoriratakeskus
Maapallo – ihmisen koti
Analyyttinen geometria MA 04
Numerot suomenkielessä
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
GEOMETRIA MAA
Maastossa liikkuminen ja erätaidot
MAAPALLO HALTUUN.
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Lipas Suomalaisten liikuntapaikkojen tietopankki
MAB8: Matemaattisia malleja III
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Maastoammuntarata SJAL tuomarikoulutus 2013.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
GE1 MAAPALLO muoto, koko, asento
Kappale 3.
MML SIIRTYY EUREFiin Miksi – Milloin – Miten ?
Vaihe 1. Vagelis Tsamis2 Phase 1 Vaihe 2 Vaihe 3.
1. Usean muuttujan funktiot
EUREF päivä1 Reino Ruotsalainen JAKOn tietokantakoordinatisto EUREFiin kun tietokanta uusitaan.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Koordinaatistot (1) Maantieteelliset pallokoordinaatit:
Tuomarikoulutus 2002 Tuulen mittaus u Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. u Tuuli mitataan kilpailun.
INVENTOINNIN DOKUMENTOINTI 3-osainen kohteen kuvaus: –sijaintitiedot –kohteen topografia, maaperä ja kasvillisuus –muinaisjäännökseen liittyvät tiedot.
Napapiirin Pajakylä.
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Johdatus ohjelmointiin – lohkokaaviot ja algoritmit
Jonovaaitus eli korkeuskiintopisteen siirto
Funktio ja funktion kuvaaja
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
MAB3 suorat.
Funktion kuvaajan piirtäminen
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Sääasema. (Fyysinen) arkkitehtuuri Softa-arkkitehtuuri.
Koordinaattijärjestelmät Lähde:
Lukujärjestelmät ja muunnokset Jorma Kantalukujärjestelmät  Kymmenjärjestelmäkantaluku 10  Binäärijärjestelmäkantaluku 2  Oktaalijärjestelmäkantaluku.
Suunnistuskoulutuksen aiheet
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Kartta ei vastaa todellisuutta Pienennetty kuva maapallon jostakin osasta Luonnossa kohteet 3-ulotteisia Maapallon pyöreää muotoa ei saa kuvattua tasolle.
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
Lausekielinen ohjelmointi II Ensimmäinen harjoitustyö.
YO-info syksy Koetilanne  Omia koepapereita ei tuoda, koetilanteessa annetaan tarvittava määrä paperia.  Koepaperiin jätetään marginaali.  Jokaisessa.
karttatyypit karttaprojektiot koordinaattijärjestelmät mittakaava
20. Paikka, nopeus, kiihtyvyys
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa
perustuvat geneettisiin etäisyyksiin.
Kaukokartoitus.
My Home . By:Ines.N.
Kartan laadinta maastotyönä
Tsunami.
SUUREET JA MITTAAMINEN
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
Pietarsaari ( Jeppis ).
Kartta ei vastaa todellisuutta
Klikachev Denis 7.luokka koulu 17
Koordinaattijärjestelmät
PAIKANMÄÄRITYS II Sijoittajan siirto
Jukola-koulu Teoria 3.
Käytännön harjoitus 3.2 Viivasuunnistus
PAIKANMÄÄRITYS III Trigonometriset menetelmät
Käytännön harjoitus 4.1. Teemaharjoitus, käyräsuunnistus
SIVUUTUSETÄISYYDET JA KÄÄNNÖSPISTEET
Esityksen transkriptio:

Maantieteellinen koordinaatisto maantieteelliset koordinaatit ilmaisevat asteina pituuden Greenwichin nollameridiaanista ja leveyden päiväntasaajasta (Kotkan kirkko 60° 27′ 54″ N, 26° 56′ 14″ E) Esimerkiksi Hauhon kirkon tapulin maantieteelliset koordinaatit ovat 61 astetta 10 minuuttia 17 sekuntia pohjoista leveyttä (61°10′17″N) ja 24 astetta 33 minuuttia 31 sekuntia itäistä pituutta (24°33′31″E). Maantieteelliset koordinaatit eivät riipu siitä, millä projektiokaistalla kohde sijaitsee.

Suomen kartastokoordinaattijärjestelmä Kartastokoordinaattijärjestelmä KKJ on koordinaattijärjestelmä, johon vuodesta 1970 alkaen ovat perustuneet suomalaiset maasto- ja merikartat (sekä peruskoordinaatisto että yhtenäiskoordinaatisto) PKJ jakaa Suomen kuuteen projektiokaistaan, jonka kunkin leveys on kolme astetta siten, että kaista ulottuu 1,5 asteen etäisyydelle keskimeridiaanistaan. Projektiokaistolle on annettu numerot 0-6 ja niiden keskimeridiaanit ovat 18°, 21°, 24°, 27° 30° ja 33° itäistä pituutta. Kaistoja 0 ja 5 ei yleensä käytetä, koska lukuun ottamatta vain läntistä Ahvenanmaata ja aivan itäisintä Ilomantsin kolkkaa kaistat 1-4 kattavat koko Suomen. Jokaisella KKJ:n kattamalla pisteellä on suorakulmainen pohjois- ja itäkoordinaatti, jotka merkitään kirjaimilla P ja I. Koordinaatit yleensä ilmoitetaan metreinä

Peruskoordinaatisto (pkj) Useissa mittaustehtävissä suorakulmainen koordinaatisto on käytännöllisempi kuin maantieteellinen Suomen peruskarttojen lehtijako perustuu peruskoordinaatistoon (pkj) Peruskoordinaatistossa Suomi on jaettu kuuteen projektiokaistaan, jotka numeroidaan 0–5 ja joiden keskimeridiaaneina ovat vastaavasti pituuspiirit 18°, 21°, 24°, 27°, 30° ja 33° itäistä pituutta (yleensä käytetään vain kaistoja 1–4) Itäkoordinaatti (i) ilmaisee kohdepisteen etäisyyden keskimeridiaanista lyhyintä tietä. Jos piste on keskimeridiaania idempänä, koordinaatti on positiivinen, muuten negatiivinen. Pohjoiskoordinaatti (p) on sen keskimeridiaanin pisteen etäisyys päiväntasaajasta, joka on lähinnä kohdepistettä Etäisyyksien laskenta eri kaistojen välillä on melko hankalaa tarvittavan kaistanmuunnoksen johdosta Hauhon kirkon suorakulmaiset koordinaatit ovat P ja I º

Yhtenäiskoordinaatisto (ykj) Osin edellä mainitusta syystä on Suomen kartastokoordinaattijärjestelmään (KKJ) kehitetty koko maan yhtenäisesti kattava yhtenäiskoordinaatisto, joka vastaa KKJ- järjestelmän projektiokaistaa 3 jatkettuna länteen ja itään kattamaan koko Suomen Tämän koordinaatiston pystysuora keskiakseli (matemaattisen koordinaatiston y-akseli) on pituuspiiri 27 astetta itäistä pituutta. Yhtenäiskoordinaattien yhteydessä puhutaan pohjois- ja itä-koordinaateista (p- ja i-akselista). Keskiakselille (keskimeridiaanille) on annettu nollasta poikkeava lukuarvo 3500 (km) tai (metriä) Lukuarvon ensimmäinen luku ilmaisee, että koordinaatti on projektiokaistan 3 koordinaatti. P-koordinaatti puolestaan ilmaisee etäisyyden päiväntasaajalta pohjoiseen. Tietyn Suomessa olevan pisteen yhtenäiskoordinaatit voidaan siis ilmaista esimerkiksi seuraavasti: p= , i= tai lyhyemmin: , YKJ-koordinaatit ovat P ja I

Harjoitus (suunnistuskartta) a)Kuinka pitkä on rastien 1 ja 2 väli? b)Miksi rastilta 1 lähdettäessä on oltava tarkka? c)Minkä rastien väli on tasaisinta maastoa? d)Minkä rastien välillä on pakko ylittää oja? e)Mikä rasti on pellon nurkassa? f)Mikä rasti löytyy koillisen kiven länsipuolelta? g)Mitkä kaksi rastia ovat jyrkänteen alla? Mihin suuntaan jyrkänteet ovat? h)Kuvaile rastien 4 ja 5 välinen reitti, mm. korkeusvaihtelut

Harjoitus (maantieteellinen koordinaatisto) Onko Irlanti läntistä vai itäistä pituutta? Entä Uusi- Seelanti 42? Miltä mantereelta löydät koordinaatit 20ºN 1ºW Minkä paikkojen sijainti on 60ºN 11ºE, 42ºS 175ºE, 18ºS 150ºW ja 77ºN 68ºW? Määrittele asteen tarkkuudella Bagdad, Rio de Janeiro, Singapore ja Sydney Mitkä ovat Etelä-Amerikan ääripisteiden koordinaatit? (4 kpl) Mitkä ovat Kravun ja Kauriin kääntöpiirien sekä napapiirien asteluvut? Miksi? Määrittele minuutin tarkkuudella Suoman paikat Halti, Rovaniemi, Utö

Harjoitus (peruskoordinaatisto) a)Mitä tarkoittavat kartassa olevat luvut ? b)Arvioi kartasta koti- tai koulupaikkasi sijainti peruskoordinaatistossa. Esim. Rovaniemen keskustan pohjoiskoordinaatin arvo on noin 7380 ja itäkoordinaatin arvo noin 3440 ( )