Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suunnistuksen kuivaharjoitus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suunnistuksen kuivaharjoitus"— Esityksen transkriptio:

1 Suunnistuksen kuivaharjoitus
Aapo Leskinen/Sporzz

2 Tässä harjoituksessa on kymmenen rastiväliä Norjan keskimatkan mestaruuskisoista. Ensin tulee dia, jossa näkyy rastiväli. Sinun tehtävänäsi on tehdä välille reitinvalinta ja miettiä, mitkä ovat ne kohteet, joihin suunnistuksessasi tukeudut. Seuraavalla dialla näkyy minun kuviteltu reittini ja kohteet, jotka itse ajattelen tärkeiksi. Huomaa, että minun valintani ei aina ole ainoa oikea valinta. En ole maastossa käynyt, joten valintani on tehty ilman maastotuntemusta työpöydän ääressä. Mitään aikarajaa välien katsomiseen ei ole, seuraava dia tulee aina klikkaamalla. Pyri kuitenkin aina tekemään valintasi mahdollisimman nopeasti. Kyseessä on mäkinen maasto, eikä pienestä karttapalasta aina välttämättä tajua mäkien suuntia, joten helpotukseksi olen kirjoittanut jokaiseen karttapalaan, mihin suuntaan mäki nousee/laskee. Laita nyt diaesitys käyntiin ja keskity!

3 Laskee rastia kohti

4 Alkuun keltaista seuraillen mäen reunassa,
jolloin tiedän tarkalleen, mistä kohtaa lähden laskemaan kompassilla kohti rastia. Rastin vasemmalle puolella suo ohjaa rastille. Oikealla oleva suo myös hyvä noteerata, jos meinaa lipsahtaa liikaa oikealle.

5 Laskee oikealle

6 Tässä ei käytännössä tarvitse kuin osua tuohon
tasolle, jossa on pistekumpare ja kivi. Tasoa seuraamalla osuu jyrkänteeseen, jonka takana rasti on.

7 Laskee oikealle

8 Tällaisen välin otan mielelläni pikkuisen oikealta,
jolloin rastille on todella helppo tulla mäen reunaa seuraillen. Notkot on hyvä huomioida matkalla ja jälkimmäisen notkon kohdalla saattaa näkyä jyrkännettäkin varmistuspisteeksi. Kompassi ja korkeuden hallinta tärkeää.

9 Laskee oikealle

10 Haastava väli. Haluaisin ojan ylityksen jälkeen nähdä
keltaisen nenän ja siitä sitten käyrää seuraillen. Rastin oikealla puolella oleva avosuo on hyvänä ohjaajana kohti lippua.

11 Mäki nousee oikealle

12 Ylös nenän varteen ja keltaista hyödyntäen ojalle
saakka. Siitä kompassilla ja keltaisen kaistaleen ohjaamana rastille.

13 Mäki nousee oikealle

14 Varman päälle niin, että viivan vasemmalla
puolella oleva suo näkyy. Siitä on sitten helppo hyökätä lipulle ojan ylityksen jälkeen eikä ole epäselvyyksiä, kummalla puolella rastia on ojan ylitettyään.

15 Laskee rastia kohti

16 Tässä taas varmistuskaarros vasemmalta.
Jälkimmäisen notkon ylityksen jälkeen on helppo lasketella lipulle, kun tietää olevansa viivan vasemmalla puolella. Rastia edeltävät jyrkänteet toimii taas hyvinä attackpointteina.

17 Laskee oikealle

18 Taas paha väli, jossa ei välttämättä selkeitä kohteita.
Itse ottaisin hieman vasemmalta, ojanotkoa ylittäessä voisi näkyä keltainen vasemmalla. Sen jälkeen mahdollisesti pieni avosuo erottuu myös maastosta. Tärkeimpänä poikittainen soistuva ennen rastia, jonka vasemmassa reunassa avosuota (näkynee jos lähestyt rastia rastiviivan vasemmalta puolelta). Kompassi, mäen muoto ja etäisyyksien arviointi pitää taas olla hyvin hallussa.

19 Nousee oikealle

20 Selkeämpi väli. Ojan ylityksen jälkeen mäen reunaa
seuraten seuraavaan notkoon, notkon yli ja nenää ylös rastille.

21 Nousee oikealle

22 Mun silmään haastavin väli näistä ja nimenomaan
rastivälin loppuosa. Alkuun rinnettä ja ojanotkon yli. Polun ylityksessä suo vasemmalla puolella. Siitä kompassilla ja nenän päällä oleva apukäyrä- kumpare+sen takana oleva suo haltuun. Tästä kompassilla kohti rastia. Yrittäisin bongata pienen keltaisen läntin matkalta. Jos ei näy (ja vaikka näkyisikin), niin loppuväli mieluusti hieman liikaa oikealle, jolloin suojuotti (=siniset pisteet) johdattaa rastille (mikäli erottuu maastosta selkeästi). Tällä välillä jos pummaa, niin siitä tulee todennäköisesti samalla melko suuri.

23 Treeni on ohi. Koko rata löytyy GPS-seurannasta: http://www
Kannattaa katsoa reittejä läpi, jonkun verran eroavaisuuksiakin reiteistä löytyy.


Lataa ppt "Suunnistuksen kuivaharjoitus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google