21.11.2006 Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Advertisements

Oppimistyylit.
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
. Rauman freinetkoulu.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
OHJAAMINEN.
Lasten kilpailutoiminnan kehityshanke
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?
Lasten Kuvataide & Kädentaito
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 II Uusien sukupolvien vastaanotto; ja yhteisyyssuhteet Loving I Elannon.
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Isä mummu pappa veli sisko vaari äiti isä isoisä täti mummi isä veli eno Lapsi nauttii yhteisistä lukuhetkistä Lukuhetkien aikana lapsi oppii tärkeitä.
YMPÄRISTÖ JA LUONTO  Lisätään luonnon tuntemusta ja arvostusta  Tutkimisen ja itse tekemisen iloa  1. kurssi 8. luokalla  2. kurssi 9. luokalla  Voi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Oppiaine-kokonaisuus
Seikkailu- ja elämyspedagogiikka
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Teemapäivä Linturetki 5. luokka. Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä kehityksestä Oppilas oppii: ymmärtämään ympäristönsuojelun välttämättömyyden.
Esiopetuksen vanhempainilta Kirkkojärven koululla
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
Liikunnan ja kulttuurin kilpailutoiminta osana oppilaitoksen toimintaa
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Luonto oppimisympäristönä Niina Mykrä Toiminnanjohtaja, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto Kasvatus ja yhteiskunta –tohtoriohjelma, Tampereen.
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
YMPÄRISTÖETIIKKA.
Vanhempainilta
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Taidon ja taiteen tulevaisuuden voimaa
Millainen oppija sinä olet?
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Tutkiva ja dialoginen orientaatio opetusharjoittelun lähtökohtana
Eliksiiriä elämään taidon ja taiteen voimalla
Leikki-iän tunteet.
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
YMPÄRISTÖ JA LUONTO Lisätään luonnon tuntemusta ja arvostusta
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
YLEISDIA. YLEISDIA JOKAINEN LÖYTÄÄ OMAN TAPANSA ULKOILLA Avainlajit Geokätköily, hiihto, pyöräily, talviuinti, retkeily ja sauvakävely Lastentoiminta.
Hanna Karlsson / Hanna Karlsson /
Tunnetaidot Valintojen stoori-tunnilla Tunnetaidot pops
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF

Hauho Hanna Nordström WWF Ympäristö + kasvatus = ympäristökasvatus Molemmat mukana, molemmat yhtä tärkeitä Kasvatusta ympäristössä, ympäristöstä ja ympäristön puolesta (Palmer 1998) Arvopohdintaa, tietoja, taitoja ja toimintaa ”Heart, head and hands” Ympäristö laajasti käsitettynä: luonto, kaupunki, ihmiset…

Hauho Hanna Nordström WWF ”Ympäristökasvatus on elinikäinen oppimisprosessi, jossa ihmiset tulevat tietoisiksi ympäristöstä ja omasta roolistaan ympäristön hoitajina ja säilyttäjinä” Ympäristö + kasvatus = ympäristökasvatus

Hauho Hanna Nordström WWF Ympäristökasvatuksen tavoitteita Ympäristö tutuksi ja tärkeäksi Ymmärrys vuorovaikutussuhteista ja omasta roolista maailmassa Vastuullisen arvomaailman rakentaminen Kestävän elämäntavan edistäminen Oma aktiivinen toiminta ympäristön puolesta ”Vastuullinen ja tiedostava maailmankansalainen” Kuvaajatiedot voi sijoittaa kuvan päälle

Hauho Hanna Nordström WWF Luonnossa kotonaan Positiiviset kokemukset luonnossa Retket, arkitoiminta, elämykset Ympäristö merkittäväksi omien kokemusten kautta Kokemuksia yksin ja yhdessä ”Anna ympäristön puhua puolestaan”

Hauho Hanna Nordström WWF Kaikki aistit käyttöön! Koe itse ympäristösi! ”Olet osa luontoa ja sen kiertokulkua” Monen aistin kautta koettu jää parhaiten mieleen Uusia ulottuvuuksia tuttuihin juttuihin! Hiljaisuus, röpelöinen kallio, huumaava neulasentuoksu, pehmeä muta paljaissa varpaissa…

Hauho Hanna Nordström WWF Taiteesta on moneksi Taide luontosuhteen vahvistajana jo muinaisina aikoina… Tunteiden ja ajatusten ilmaisua! Luomisen riemua ja nautintoa! Väline ympäristön tutkimiseen Prosessi tärkeä, ei pelkkä valmis työ Vanhojen tavaroiden käyttö jännittävä matka mielikuvitukseen, ei vain kierrätystä

Hauho Hanna Nordström WWF Tutkimuksia ympäristössä Mistä ympäristö koostuu ja miten se toimii? Ihmetteleminen ja kyseleminen lähtökohtina Löydösten yhteydet suurempiin kokonaisuuksiin Lajintuntemus yhtenä välineenä: ”Mitä et tunne, et arvosta” Monimuotoisuus ja ainutlaatuisuus

Hauho Hanna Nordström WWF Leikkimällä opitaan Lapselle luonnollinen tapa oppia Seikkailua ja jännitystä Kilpailuja Etsimistä ja löytämistä Sääntöleikkejä tai rauhallista rakentelua Roolileikeissä käsitellään hankaliakin asioita Suggestopedia vie retkelle madon maailmaan: eläydytään!

Hauho Hanna Nordström WWF Sadut ja tarinat opettajina ”There has to be MAGIC” (Steve van Matre) Sadut ja tarinat opettavat kuin huomaamatta Sananlaskuja, uskomuksia ja kansantarinoita Knowledge = know legends Kyky kuvitella antaa mahdollisuuden muuttaa arkielämäämmekin!

Hauho Hanna Nordström WWF Toimin ympäristön puolesta! Arvokasvatus tärkeää! Mitä itse voin tehdä ympäristön hyvinvoinnin puolesta? Tietojen ja taitojen karttuminen antavat valmiuden toimintaan Vastuu omista toimista ja kestävän tulevaisuuden luomisesta

Hauho Hanna Nordström WWF Ympäristökasvatuksen toteuttajana: Anna elämyksiä… …ja mielekästä tekemistä.. Koe yhdessä lasten kanssa……jaa kokemuksesi… …kohtaamisia… …ja opasta toimimaan ympäristön puolesta!