SOSIAALISEN TUEN KESKUS OSANA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJAN SOSIAALISTA KUNTOUTUMISTA Rauman kehittämisosio PPPR-hankkeen loppuseminaari 27.8.2015 Raision Martin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Advertisements

PPPR1-hankkeen päätösseminaari Raisiossa.
Mielenterveys- ja päihdeasiakas terveyskeskuksessa - Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille päätösseminaari Salon avoterveydenhuollon.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
TYÖPAJOJEN STARTTIVALMENNUS VALTAKUNNALLISESSA JA AJANKOHTAISESSA VALOSSA Starttivalmennuksen Kumppanuusfoorumi Mea Hannila-Niemelä Projektipäälikkö Startti.
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Tiina Markkula Verkkoterkkari –hanke (Terke) Merja Saukko Lasten ja nuorten verkkososiaalipalvelut- (Vespa) hanke (Sosvi) Sosiaalinen media ja verkko nuorten.
Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys- hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus ja opetusklinikoiden vastuuhenkilöiden tapaaminen Helsingissä.
Tavoitteena tavallinen elämä ARVOT IHMISEN KUNNIOITTAMINEN VASTUULLISUUS SISU YHDESSÄ ONNISTUMINEN Silta-Valmennusyhdistys auttaa ja valmentaa ihmisiä.
ICF-luokitus Kelan vaikeavammaisen lääkinnällisen kuntoutuksen standardeissa Riikka Peltonen Pääsuunnittelija.
Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Yhteistyöpäivät Helsinki
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
GPS-paikannusranneke
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
Tervetuloa Innokylään
Aikuissosiaalityön klubi
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Aikuissosiaalityö moniammatillisessa päihde- ja mielenterveystyössä Monialaisen yhteistyön asiakaslähtöinen palvelumalli PPPR hankkeen päätösseminaari.
TYÖKYKYKOORDINAATTORITOIMINTA TYÖTERVEYS WELLAMO OY:SSÄ
Keski-Pohjanmaan osatyökykyisille tie työelämään seminaari
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Sosiaalialan tehtävärakenne
Yhteiskunnallinen osallisuus Toteutusvaihe –tuumasta toimeen
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) uudistuu ja uudistaa - Ongelmien ehkäisy pelkän korjaamisen sijaan Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät
Kuntoutuksen kuumat perunat
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Kela ammatillisen kuntoutuksen kokeilu Pähee OTE
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
OmaTori ydinkeskustassa torin laidalla, osana muuta palvelukorttelia…
Yhteinen keittiö -hanke
Palvelutuotannon jakautuminen eri malleihin
Kuntoutusverkoston kokous
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Toipumisorientoitunut hoitojärjestelmä
KEIJO KEIJO
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Uusi suunta työelämään -hanke
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Mitä osaamista henkilöstöllä jo on
Tervetuloa Innokylään!
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Huom! Tämä ensimmäinen dia kannattaa aina poistaa 
Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA.
PERHETYÖN UUDET KUVIOT JA PALVELUOHJAUS
Osallisuuden toimintamalli
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
RAI Espoossa
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

SOSIAALISEN TUEN KESKUS OSANA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJAN SOSIAALISTA KUNTOUTUMISTA Rauman kehittämisosio PPPR-hankkeen loppuseminaari Raision Martin sali Tuija Koponen ja Sanna Kenttälä

 Lisätä ja monipuolistaa avohuollon tukitoimia Raumalla ja vähentää siten raskaampien palvelujen tarvetta.  Kehittää ja mallintaa Sosiaalisen tuen keskus/ toimintakeskus Merituuli palvelumuotoilun avulla. TAVOITTEET

KOHDERYHMÄ  Raumalaiset aikuisikäiset mielenterveys- tai päihdekuntoutujat sekä laitos- ja palveluasumisesta kotiutettavat tai työttömyyden takia elämänkriisissä olevat henkilöt.

SOSIAALINEN KUNTOUTUS  Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu sosiaalihuoltolain (17§) mukaisesti sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen, kuntoutusneuvonta ja – ohjaus sekä tarvittaessa kuntoutuspalvelujen yhteensovittaminen ja valmennus arkipäivän toiminnoista suoriutumiseen ja elämänhallintaan.  Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu ryhmätoiminnat ja tuki sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin ja muut tarvittavat sosiaalista kuntoutumista edistävät toimenpiteet.

SOSIAALISEN KUNTOUTUMISEN KEHÄ

TOIMINTAMALLIN TAUSTAA  Asiakasosallisuus esim. asiakaskysely  Työntekijöiden haastattelut  Palvelumuotoilun työkalut  Rauman kaupungin päihde- ja mielenterveyssuunnitelma  Toimintamallit muualla

TOIMINTAMUODOT Ryhmätoiminta ja palveluohjaus Tukikeskustelu Tukipuhelut Kotikäynnit Työtoiminta Retket Virkistys-toiminta Eri alojen asiantuntijat Luennot Koulutus Olkkari, ruokailu, tv, pelit, kirjat lahdet, tietokone Arjenhallinnan huone

TYÖ- JA TOIMINTAKESKUS MERITUULI

Erikoissairaan hoito Rauman Mielenterveyskeskus Aikuispsykiatrinen poliklinikka Rauman päiväosasto Nuorisopsykiatrinen poliklinikka Rauman kuntoutumisyksikkö Lastenpsykiatrian poliklinikka Sosiaali- ja terveysvirasto Terveyspalvelut Terveyskeskus Nuorten vastaanottoryhmä Vorri Opiskelija- ja kouluterveydenhoito Kotihoito Sosiaalipalvelut Aikuis- ja sosiaalityö Päihdeklinikka Psykiatrinen sairaanhoitaja/psykoterapeutti Työ- ja toimintakeskus Merituuli Perhekeskus Sillanpielen toimintakeskus Vertaistuki, kokemusasiantuntijat Kolmas sektori Kriisikeskus Ankkurpaik ry Friski Tuult ry Rauman seudun Katulähetys ry Seurakunta Työttömät ry FinFami Satakunta ry AA, Al-Anon Järjestötalo Työvoiman palvelukeskus KELA Rauman mielenterveys- ja päihdepalvelut Asiakkaan palveluverkko Asiakas Omaiset Läheiset Edunvalvoja Ostopalvelut

6. RAUMAN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIDEN ASIAKKAAN PALVELUPOLKUVISIO

RAUMAN KEHITTÄMISOSION ARVIOINTI  Arviointikysely lähetettiin sähköisesti ( N=104) yhteistyökumppaneille Kyselyyn vastasi 34 henkilöä.  Tärkeimmiksi palveluiksi arvioitiin hoidolliset ryhmät, yksilöllinen matalan kynnyksen palveluohjaus ja toiminnalliset ryhmät  Vastaajista 86% oli sitä mieltä, että palveluiden kehittämisessä on onnistuttu hyvin tai erinomaisesti.

ARVIOINTI  Palveluihin toivottiin lisää kotiin annettavia palveluita (jatkohankkeen tavoite).  Toivottiin lisää mm. kokemusasiantuntijatoimintaa ja lääkärin palveluita osana kuntoutussuunnitelmaa.  Sidosryhmäkumppaneista 90,9% piti Merituulen roolia tärkeänä Rauman kaupungin kuntoutuspalveluissa, 81% oli tyytyväisiä yhteistyöhön.  Yhteiset asiakkaat ja palveluohjaus molempiin suuntiin.

ARVIOINTI  SAMK:n opiskelija tekee opinnäytetyötä, jossa arvioidaan mm. asiakkaiden kokemaa osallisuutta ja toimintamallin asiakaslähtöisyyttä.

WHOQOL-Bref elämänlaatumittarin alustavia tuloksia  Hankeosiossa on otettu käyttöön WHO-QOL- BREF-mittari, jolla selvitetään asiakkaiden kokemaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista elämänlaatua sekä kokemusta elinympäristöstä.

ELÄMÄNLAATUMITTARISTA

Yleinen elämänlaatu 0kk ka 3,18 3kk ka 3,5 6kk ka 3,6

TOIMINTA MALLI  PALVELUITA MONIPUOLISESTI SAMAN KATON ALLA  PALVELUT TOTEUTETAAN YHDESSÄ JA MONIAMMATILLISESTI  PORTAITTAINEN JA SAUMATON KUNTOUTUMINEN, SIIRTYMINEN JA PALVELUOHJAUS PALVELUISTA TOISEEN  RATKAISUKESKEISYYS JA ASIAKKAAN VOIMAVAROJA TUKEVA TYÖTAPA  YHTEISYYS TYÖTOIMINNAN KANSSA  RYHMÄTOIMINTA JA PALVELUOHJAUS  ASIAKKAAT MUKANNA ARJEN KEHITTÄMISESSÄ  MATALA KYNNYS,  PALVELUTARPEEN ARVIOINTI JA ASIAKASSUUNITELMA